Članek
Vlak s 1200 begunci odpeljal iz Čakovca proti Sloveniji
Objavljeno Oct 17, 2015

Vlak s približno 1200 begunci je ob 19:33 odpeljal z železniške postaje v Čakovcu proti Središču ob Dravi v Sloveniji.

 

Pred tem se je iz vlaka izkrcalo 600 beguncev, od katerih jih je 300 z avtobusi prepeljano na mejni prehod Mursko Središče.

 

V Čakovec so migranti prispeli z vlakom iz Tovarnika

 

Minister za notranje zadeve Ranko Ostojić je izjavil, da je Slovenija predhodno že izrazila prpravljenost, da v tranzitu lahko sprejme do 8000 ljudi.

 

Poveljnik Civilne zaščite Slovenije, Srečko Šestan je izjavil, da Slovenija lahko dnevno sprejme največ 5000 migrantov, Rdeči križ Slovenije pa je sporočil, da so na predvidenih vstopnih točkah, na katere bodo prihajali migranti na slovensko mejo, že postavljeni potrebni pripomočki in oprema za osnovno pomoč.

 

Vlak, prenapolnjen z begunci, je popoldan prispel iz Tovarnika v Čakovec. Pričakala ga je policija in humanitarne organizacije.

 

Kmalu po izhodu iz vlaka so bili begunci prmeščeni v avtobuse, pri čemer so jim ljudje iz Rdečega križa zagotavljali steklenice z vodo in podobne potrebščine.

 

Očitno je, da so prispeli tudi številni otroci. Prestopanje je dejansko potekalo v popolni tišini, medtem ko novinarji trdijo, da so bili prizori precej šokantni.

Na Hrvaško je danes do 15. ure vstopilo 5.220 migrantov, od začetka migracijske krize pa skupno 191. 587, je sporočilo Ministrstvo za notranje zadeve (MUP).

 

Trenutno se v začasnem sprejemnem centru v Opatovcu nahaja 2.748 ljudi. Begunce se od takrat, ko je Madžarska zaprla svojo mejo s Hrvaško za begunce in migrante, prevaža do slovenske meje. Še vedno pa se pričakuje tudi nov pritok priseljencev iz Srbije.

V Čakovec je ob 17:12 prispel vlak z migranti in še vedno poteka prestopanje v skupino prvih šestih avtobusov za Macelj. Pričakovati je, da se bo 300 beguncev prepeljalo v Macelj, in 300 v Mursko Središće. Po prestopu bo vlak s 1200 begunci odpeljal proti Središču ob Dravi.

Notranji minister Ranko Ostojić je v Opatovcu dejal, da policija nadzoruje hrvaško mejo, da je vse pod popolnim nadzorom in da je bil nočni sprejem migrantov v Bapski za več ur upočasnjen zaradi "reorganizacije dela in preusmeritve migrantov na daljšo pot."

Begunci, ki vstopajo v Slovenijo na mejnem prehodu prehod Macelj / Gruškovje se po registraciji usmerjajo v sprejemni center v Šentilju, v bližini meje z Avstrijo, navajajo slovenski policijski viri.

 

 

Vojska na slovenski meji

Slovenska vlada je sprejela odločitev, po kateri lahko policiji na meji pri delu z migranti pomaga tudi vojska, je na popoldanski novinarski konferenci dejal premier Miro Cerar in dodal, da je situacija še ni takšna, da bi bila takšna pomoč potrebna.

 

"To ne pomeni, da je Slovenija v izrednem stanju, vendar pa bo policija na obmejnem območju okrepljena z vojsko. Ta lahko ponudi pomoč pri številu ljudi in prevoznih sredstev ali sredstvih za opazovanje," je dejal slovenski premier.

 

Madžarska policija je po polnoči napovedala, da zaprtje meja velja le za priseljence brez ustreznih dokumentov, medtem ko se bo redni promet na uradnih mejnih prehodih odvijal nemoteno.

"Zelena meja je zaprta, lahko pa še vedno zakonito prečkate mejo in zaprosite za azil", je za AFP povedal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

 http://www.index.hr/vijesti/clanak/vlak-s-1200-izbjeglica-iz-cakovca-krenuo-prema-sloveniji/849863.aspx