Članek
Naši članki v medijih; 4. gradbena faza - od oken, vrat do stopnišč
Objavljeno Jul 09, 2015

Četrta gradbena faza obsega vsa dela, ki potekajo v notranjosti objekta, od postavitve predelnih sten, izdelave betonskih tlakov, izdelave izolacije objekta, notranjih in zunanjih ometov, napeljave vseh potrebnih inštalacij, vseh talnih in stenskih oblog, ki zahtevajo mokre postopke (vgraditev s cementno malto), do postavitve masivnih stopnišč, vgradnje stavbnega pohištva (oken, senčil, vrat …), ključavničarskih del …

Za kakovostno izgradnjo objekta so pomembne vse gradbene faze, je prepričan Andrej Kosi, gradbeni inženir, iz podjetja Prodom.

“Glede na današnji trend gradnje, ki temelji predvsem na energijski varčnosti stavb, je četrta gradbena faza pomembna zaradi izolacijskih in inštalacijskih del ter vgradnje stavbnega pohištva.

Kakovost izvedbe teh del in vgrajenega materiala je zelo pomembna za dosego majhne energijske porabe ter kakovostno izgrajenega objekta in s tem njegove uporabe.”

Če povzameva vsa dela, ki sestavljajo četrto gradbeno fazo …

“Četrta gradbena faza zajema izdelavo oziroma postavitev predelnih sten v notranjosti objekta, izdelavo betonskih tlakov (estrihi), notranje in zunanje omete, izdelavo izolacije objekta (toplotna in zvočna izolacija sten, stropov in podov), napeljavo vseh potrebnih inštalacij – groba inštalacija (električne, informacijske inštalacije, vodovod in odtoki, eventualna plinska inštalacija, sistem ogrevanja in hlajenja), obloge sten in tal, ki zahtevajo mokre postopke vgradnje (keramičarska dela in polaganje kamna), suhomontažna dela, postavitev masivnih stopnišč, vgradnja stavbnega pohištva in ključavničarska dela.”

Četrta faza največji strošek

Katero od naštetih del velja za najzahtevnejše in s tem tudi za precejšen finančni zalogaj? œ

“Finančni zalogaj četrte gradbene faze je odvisen od mnogih dejavnikov. Na primer od velikosti, zahtevnosti in namembnosti stavbe, ki se gradi, od obširnosti in zahtevnosti inštalacij, cene izvajalcev ter ne nazadnje tudi od cene vgrajenih materialov. Zaradi potreb po doseganju udobja v našem domu, racionalizacije porabe energije, usmerjanja k izkoriščanju naravnih virov, zaščite premoženja, uporabe široke palete komunikacij in uvajanja novih tehnologij sta zahtevnost izvedbe in finančni strošek inštalacij vedno večja. Za kakovostno vgradnjo inštalacij potrebujemo več znanja, načrtovanja, izkušenj, časa in sposobnosti, kot je to veljalo včasih. Četrta gradbena faza predstavlja približno 37 odstotkov stroškov celotne izgradnje objekta, se pa ta odstotek povečuje.”

“Četrta gradbena faza vključuje tudi vgradnjo stavbnega pohištva. Je slovenskemu potrošniku pomembno, da je iz sodobnih materialov, da so aparati energijsko varčni?œ

“Stavbno pohištvo je eden bistvenih elementov vsake stavbe, saj opravlja veliko nalog. Okna osvetljujejo prostore, vrata služijo zaščiti, senčila preprečujejo vstop moteči zunanji svetlobi … Stavbno pohištvo ima zaradi vizualne izpostavljenosti tudi veliko estetsko vrednost. Imeti mora ustrezne lastnosti – biti mora masivno, prave velikosti, priročno, funkcionalno. Okna morajo imeti velik toplotni upor, zmanjšano nekontrolirano izmenjavo zraka in višjo površinsko temperaturo notranjega stekla, vhodna vrata morajo biti protivlomna, tesnilna, zvočno in toplotno izolativna. Barva, stil in materiali se morajo skladati s celotno zasnovo hiše … Pri stavbnem pohištvu je pomembna tudi kakovostna vgradnja.”

Pogosto prodajalci prodajajo hišo v četrti gradbeni fazi. Se jo splača kupiti? œ

“Prodajalci pogosto prodajajo hiše že v tretji podaljšani fazi zaradi hitrega obrata kapitala, vloženega v naložbo, hitrega poteka del in razmeroma enostavne gradnje. Če prodajalci prodajo stavbo, zgrajeno do četrte gradbene faze, se jo splača kupiti, saj po nakupu take stavbe opravimo le še zaključna finalna dela, ki pa predstavljajo približno 16 odstotkov stroškov izgradnje objekta. Objekt, zgrajen v četrti gradbeni fazi, kupcu omogoča možnosti za ureditev notranjosti po lastnih željah.”

Vedno zahtevnejša gradnja

Katere nepredvidljivosti se pogosto pojavijo pri četrti gradbeni fazi, zaradi česar se lahko projekt zaplete? œ

“Zaradi vedno zahtevnejše gradnje stanovanjskih hiš sta za dosego ustrezne kakovostne izgradnje pomembna kvalitetno in strokovno načrtovanje ter izvedba. Kljub vedno zahtevnejši gradnji se investitorji odločajo za gradnjo v lastni režiji in brez projektov za izvedbo (PZI). Posledica tega je nekakovostno dokončanje objekta, ki privede do kasnejših potrebnih sanacij. Pri delih v četrti gradbeni fazi je predvsem pomembna kakovostna izdelava detajlov pri vgradnji stavbnega pohištva, izdelavi izolacije stavbe, napeljavi inštalacij … Zato je pomembno, da si investitorji pridobijo PZI, v katerem projektanti podajo ustrezne tehnične rešitve, dela pa prepustijo ustrezno usposobljenim izvajalcem.”

“Kako dolgo traja četrta faza?œ

“Dolžina četrte gradbene faze je odvisna od velikosti in zasnove stavbe, energetske zasnove, količine in vrste napeljave inštalacij, intenzivnosti gradnje, vremenskih vplivov …

Pri gradnji stanovanjskih hiš traja četrta gradbena faza približno štiri do šest mesecev.”