Članek
V BTC Ljubljana imamo testno anteno 5G
Objavljeno Jan 31, 2020

Zdravo okolje je pogoj za zdravo življenje. V okolju pa imamo danes veliko okoljskih toksinov, med katere sodi tudi elektrosmog. Zaradi vse večjega števila baznih postaj mobilne telefonije 3G in 4G, se skupna količina elektromagnetnega sevanja v okolju povečuje. V Slovenijo pa naj bi, tako kot drugod po svetu, prišle nove pametne tehnologije, kot je Internet stvari in pametna mesta, kar zahteva peto generacijo brezžičnih povezav. 

Operater A1 Slovenija ima na strehi svoje poslovne stavbe v BTC Ljubljana nameščen en oddajnik 5G s skupno sevalno močjo 200 W, porazdeljeno na 64 manjših celičnih enot. Ta oddajnik deluje le občasno na frekvenčnem pasu 3,55 GHz, da operater lahko meri tehnične parametre.

                                                   5G oddajnik je zgoraj levo (en ploščat oddajnik levo zgoraj)

Na spletni strani https://www.a1.si/5g#acc-4044107, je operater A1 Slovenija o 5G zapisal: 

"Koliko naprav bo mogoče povezati v internet?

V internet bo mogoče povezati do milijon naprav na območju enega kvadratnega kilometra. Za to bo potrebna nova omrežna infrastruktura, ki vključuje bazne postaje, postavitev znatno večjega števila anten, ki bodo razdeljene v sektorje in usmerjene v različne smeri, ter drugače šifrirane radijske valove. V začetku bodo vse naprave s podporo za sodobna omrežja pete generacije potrebovala tudi 4G, saj se bodo najprej povezale v to omrežje in nato v 5G. Z nadaljevanjem razvoja bodo omrežja 5G postala samostojna in za delovanje ne bodo več potrebovala pokritosti s 4G.Začetne meritve omrežij 5G kažejo, da so stopnje izpostavljenosti elektromagnetnem polju na istih ravneh kot pri 3G, 4G in Wi-Fi."

Morda testni oddajnik 5G res ne seva več kot 3G, 4G in Wi-Fi, kot je zapisal operater A1 Slovenija, vendar pa bi zgoščevanje teh anten v prihodnosti zagotovo prineslo večje sevalne obremenitev okolja, kot jo imamo sedaj. Zato smo bili veseli dejstva, da je vlada RS dne 5. decembra 2019 umaknila Strategijo upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom, ki je podlaga za podeljevanje frekvenc operaterejm s strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve - AKOS. Pri tem so uporabili načelo previdnosti Evropske Unije, ki je zapisano v 8. členu zakona o varstvu okolja: 

8. člen
(načelo previdnosti)

(1)Uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in izdelkov je dopustno le, če ob upoštevanju stanja znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi.

(2)Če obstaja možnost nepopravljivega uničenja okolja ali če so ogrožene njegove regeneracijske sposobnosti, pomanjkanje znanstvene zanesljivosti ne sme biti razlog za odlaganje ukrepov.