Članek
Francoski organizaciji sta prenesli boj proti 5G na vrhovno sodišče
Objavljeno Feb 01, 2020

31.1. 2020

Dve francoski združenji sta sporočili, da sta vložili pritožbo pri vrhovnem sodišču države (Conseil d'Etat) zoper vladno zeleno luč za uvedbo omrežij 5G. Okoljevarstveni skupini Agir in Priartem sta nevladni organizaciji, ki si prizadevata za priznanje elektromagnetne preobčutljivosti (EHS). Pozivata k uradni oceni okoljskih vplivov in zdravstvenih tveganj, povezanih s 5G, z uporabo načela previdnosti in ureditve EU o varstvu potrošnikov. Obe nevladni organizaciji prav tako pozivata javnost, naj podpiše novo peticijo z zahtevo po začasni ustavitvi uvajanja omrežja 5G v Franciji.

ANSES: POMANJKANJE ZNANSTVENIH PODATKOV ZA OCENO ZDRAVSTVENIH TVEGANJ 5G

27.1. 2020

Francoska agencija za zdravje in varnost hraneokolja in varnost pri delu ANSES je zdaj opredelila dve ločeni področji za oceno tveganja, ki ustrezata dvema novima frekvenčnima pasoma 5G, okoli 3,5 GHz in 26 GHz, katerih načini izpostavljenosti so različni.

Poudarili so pomanjkanje znanstvenih podatkov o možnih bioloških in zdravstvenih učinkih, povezanih z izpostavljenostjo frekvencam okoli 3,5 GHz. Zato bodo strokovnjaki ocenili možnost ekstrapolacije rezultatov prejšnjega strokovnega dela Agencije ANSES o vplivih različnih obstoječih komunikacijskih tehnologij na zdravje (3G, 4G, Wi-Fi itd.), ki uporabljajo frekvence blizu 3.5 GHz, to je v pasu od 0,8 GHz do 2,45 GHz. Glede višjih frekvenc, med 20 in 60 GHz, je v strokovni literaturi več podatkov, ki jih bodo analizirali, da bi ocenili možne vplive na zdravje, povezane z izpostavljenostjo v območju 26 GHz.

https://www.emfsa.co.za/news/french-agency-anses-lack-of-scientific-data-for-health-risk-assessment-of-5g/

Medtem ko bo odločitev Sodišča predvidoma pred poletjem, je sodnik zavrnil zahtevo nevladnih organizacij za zaustavitev aukcije frekvenc za 5G

https://www.telecompaper.com/news/french-operators-face-court-action-against-5g-from-environmental-activists--1340302