Članek
Motnje imunskega sistema zaradi elektromagnetnih polj 4G in 5G
Objavljeno Feb 12, 2020

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19398310

Pathophysiology.2009 Aug;16(2-3):157-77. doi: 10.1016/j.pathophys.2009.03.004. Epub 2009 Apr 23.

1. Motnje imunskega sistema zaradi elektromagnetnih polj, ki so potencialni vzrok  celičnih okvar in zmanjšanja popravljanja tkiv, kar lahko privede do bolezni in okvar

Johansson O, The Experimental Dermatology Unit, Department of Neuroscience, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden.

Povzetek V tem pregledu je povzetih več prispevkov, ki obravnavajo vpliv sodobnih, umetnih elektromagnetnih polj (EMP) na imunski sistem. Elektromagnetna polja motijo delovanje imunskega sistema s stimulacijo različnih alergijskih in vnetnih odzivov, pa tudi z učinki na procese obnavljanja tkiv. Takšne motnje povečajo tveganje za različne bolezni, vključno z rakom. O teh učinkih in o vplivu EMP na druge biološke procese (npr. poškodbe DNK, nevrološki učinki itd.) zdaj pogosto poročajo, da se pojavljajo pri ravneh izpostavljenosti, ki so znatno pod trenutno veljavnimi nacionalnimi in mednarodnimi mejami varne izpostavljenosti. Očitno so potrebni biološko utemeljeni standardi izpostavljenosti, da preprečimo motnje normalnih telesnih procesov in morebitne škodljive učinke kronične izpostavljenosti na zdravje

Na podlagi tega pregleda in pregledov v nedavnem poročilu Bioinitiative Report [http://www.bioinitiative.org/] [C.F. Blackman, M. Blank, M. Kundi, C. Sage, D.O. Carpenter, Z. Davanipour, D. Gee, L. Hardell, O. Johansson, H. Lai, K.H. Mild, A. Sage, E.L. Sobel, Z. Xu, G. Chen, Bioinitiative Report – A Rationale for a Biologically-based Public Exposure Standard for Electromagnetnic Fields (Utemeljitev biološko utemeljenega standarda javne izpostavljenosti elektromagnetnim poljem) (ELF in RF), 2007)], je treba sklepati, da obstoječe varnostne meje za izpostavljenost javnosti niso ustrezne za varovanje javnega zdravja in da so potrebne nove varnostne meje za izpostavljenost javnosti in omejitve glede nadaljnje uporabe nepreverjenih tehnologij. PMID: 19398310 DOI: 10.1016 / j.pathophys.2009.03.004

Vpliv nizkofrekvenčnih (do 300 Hz) elektromagnetnih polj na celice imunskega sistema   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1397839 

Cela študija Johanssona (21 strani) je na naslovu: https://iddd.de/umtsno/odpsejm/artJohanssonaEN.pdf

-

-

2. Vpliv izjemno visoko frekvenčnega elektromagnetnega sevanja nizke intenzivnosti na parametre humoralne imunosti pri zdravih miših

Lušnikov KV1, Gapeev AB, Sadovnikov VB, Cheremis NK.

Institute of Cell Biophysics, Russian Academy of Sciences, Pushchino, Moscow Region, 142290 Russia.

-

Povzetek

Preučevali smo modifikacijo parametrov humoralenga imunskega odziva na antigen, odvisen od timusa (ovčji eritrociti) po izpostavljenosti celotnega telesa zdravih miši nizkointenzivnim izjemno visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem.

Samci NMRI miši so bili izpostavljeni v območju sevanja antene s frekvenco 42,0 GHz in gostoto energijskega toka 0,15 mW / cm2 (1500 mW/m2=1,5 W/m2) v različnih časovnih režimih: enkrat za 20 min, 20 min dnevno v 5 in 20 zaporednih dneh pred imunizacijo in 20 minut dnevno v 5 zaporednih dneh po imunizaciji skozi celoten razvoj humoralnega imunskega odziva.

Intenzivnost humoralnega imunskega odziva je bila 5. dan po imunizaciji ocenjena s številom celic vranice, ki tvorijo protitelesa in s titrom protiteles. Ocenjene so bile tudi spremembe v celični populaciji vranice, timusa in rdečega kostnega mozga. Indeksi humorne imunosti in celične populacije limfoidnih organov so se po akutni izpostavljenosti in nizu 5 izpostavljenosti pred in po imunizaciji živali nepomembno spremenili. Vendar po večkratni izpostavljenosti v 20 dneh pred imunizacijo, pa se je pokazalo statistično značilno zmanjšanje celične populacije timusa za 17,5% (p <0,05) in zmanjšanje celične populacije vranice za 14,5% (p <0,05).

-

Rezultati kažejo, da nizkointenzivno izjemno visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje z uporabljeno frekvenco in gostoto energijskega toka ne vpliva na intenzivnost humoralnega imunskega odziva pri zdravih miših, ampak vpliva na imunogenezo pri večkratnih izpostavitvah.

PMID: 11558390

-
-
 2017 Feb;65(1):129-135. doi: 10.1007/s12026-016-8825-7.

3. Elektrosmog in avtoimunske bolezni

1 Autoimmunity Research Foundation, Thousand Oaks, CA, USA. trevor.m@AutoimmunityResearch.org.
2 NP-Private Practice Associates, Scottsdale, AZ, USA
 
-
Študije na miših so pokazale, da okoljski elektromagnetni valovi ponavadi zavirajo  imunski sistem miši z močjo, podobno kot nesteroidni antirevmatiki, vendar narava kakršnih koli vplivov elektrosmoga na človeka ostaja sporna.
Prej smo poročali, kako sta človeški receptor za vitamin-D (VDR) in njegov ligand, 1,25-dihidroksivitamin-D (1,25-D) povezana s številnimi kroničnimi vnetnimi in avtoimunskimi boleznimi. Pokazali smo, kako olmesartan, zdravilo, ki se trži za blago hipertenzijo, deluje kot delni agonist z visoko afiniteto za VDR in da se zdi, da zmanjša bolezenski učinek, ki je posledica disfunkcije VDR.
-
Tu poročamo, da postane strukturna nestabilnost aktiviranega VDR vidna, ko opazujemo vedenje vodikove vezi z molekularno dinamiko, kar razkriva, da pot VDR kaže na občutljivost za elektrosmog.
-
Nadalje ugotavljamo, da značilne oblike nestabilnosti VDR ležijo v mikrovalovnem frekvenčnem območju, v katerem se trenutno prenašajo komunikacijski signali mobilne telefonije in WiFi, in da je dovzetnost odvisna od ligandov.
-
Niz primerov 64 izidov pacientov, po uporabi kape s srebrnimi nitmi, namenjene zaščiti možganov in možganskega debla pred mikrovalovnim elektrosmogom, je pri 90% poročalo o "dokončnih" ali "močnih" spremembah njihovih simptomov bolezni. To je veliko več kot stopnja 3–5%, poročana za elektromagnetno preobčutljivost pri zdravi populaciji, in kaže, da bo za uspešno zdravljenje avtoimunske bolezni kmalu potreben učinkovit nadzor  imunomodulacije, ki jo povzroča okoljski elektrosmog. Feb 2017
-

4. Imunski odziv stenskega kuščarja, izpostavljenega s celim telesom radiofrekvenčnemu elektromagnetnemu sevanju

-

Namen

V zadnjih treh desetletjih se je število naprav, ki oddajajo neionizirno elektromagnetno sevanje na brezžičnem komunikacijskem spektru, hitro povečalo, možni vplivi na žive organizme pa so postali velika skrb. Namen te študije je bil raziskati učinke radiofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja, ki ga oddaja široko uporabljana brezžična komunikacijska naprava, to je baza digitalne izboljšane komunikacijske telefonije (DECT brezžični telefon), na imunske odzive egejskega stenskega kuščarja (Podarcis erhardii).

-

Materiali in metode

Odrasli kuščarji so bili 8 tednov izpostavljeni 24 ur na dan sevanju baze DECT 1880–1900 MHz, pri povprečni jakosti električnega polja 3,2 V / m. Imunsko reaktivnost so ocenili z uporabo testa na kožni fitohemaglutinin (PHA) in testa mešane limfocitne reakcije (MLR).

 -

Rezultati
Naši rezultati so pokazali opazno znižanje (za približno 45%) vnetnega odziva (op. prev.: ki je nujno potreben pri okužbi z mikro-organizmi) pri kuščarjih, ki so bili izpostavljeni elektromagnetnemu sevanju, v primerjavi z lažno izpostavljenimi živalmi. Posredovani odzivi T celic so bili neznatno prizadeti.
-
Zaključek
Zdi se, da vsakodnevna izpostavljenost radiofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem vsaj delno prizadene imunsko kompetenco egejskega stenskega kuščarja.

-
-

5. Raziskava hrvaškega Inštituta za medicinske raziskave in medicino dela v letu 1999 je pokazala motnje imunskega sistema:

 https://www.researchgate.net/publication/12841583_Animal_study_on_electromagnetic_field_biological_potency

zmanjšanje števila levkocitov

- povečanje števila granulocitov

- manjši odstotek levkocitov pri laboratorijskih podganah.

Ta nedavna osnovna raziskovalna študija je uporabila protokol živalskega modela za oceno posebnih biomarkerjev učinka neionizirnega, netermičnega sevanja (2450 MHz mikrovalovno sevanje pri 5-15 mW / cm2 = 50W/m2-150W/m2) na kostni mozeg, periferno kri in  bronhoalveolarnih celic populacije. Od 40 samic podgan Wistar, odvzetih v študiji, je bilo 20 živali eksperimentalne skupine obsevano 2 uri na dan, 5 dni na teden in nato ubitih na 1., 8., 16. in 30. dan eksperimenta. Preostalih 20 podgan je služilo kot kontrolna skupina. V vse živali so bile predhodno intratrahealno vstavljene  biološko inertne mikrosfere, da bi videli vpliv obsevanja na kinetiko zadrževanja pljuč. Odzivu celic na izbrano elektromagnetno obsevanje so kvantitativno in kvalitativno sledili po standardnih laboratorijskih metodah. Rezultati odzivanja perifernih krvnih celic kažejo na upadajočo težnjo v skupnem številu levkocitov in v relativnem številu limfocitov v obravnavani skupini. Rahlo povečanje števila granulocitov in absolutnega števila eritrocitov periferne krvi v primerjavi s kontrolnimi živalmi.

-

-

6. Zaviranje nespecifične imunske odpornosti  telesa pod vplivom visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja nizke intenzivnosti

 
Kolomyceva MP1, Gapeev AB, Sadovnikov VB, Chemeris NK. 2002 Jan-Feb;47(1):71-7.
1-Institute of Cell Biophysics, Russian Academy of Sciences, Pushchino, Moscow Region, 142290 Russia.
Povzetek:
Preučevali smo dinamiko števila levkocitov in funkcionalno aktivnost nevtrofilcev periferne krvi pri izpostavljenosti zdravih miši celotnemu telesu nizkointenzivnim  visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem (42,0 GHz, 0,15 mW / cm2 = 1500mW/m2= 1,5 W/m2, 20 min dnevno). Pokazalo se je, da se je fagocitna aktivnost nevtrofilcev periferne krvi v 2-3 urah po enkratni izpostavljenosti sevanju 42 GHz zmanjšala za približno 50% (p <0,01 v primerjavi z lažno izpostavljeno kontrolno skupino). Učinek je ostal 1 dan po izpostavitvi, nato pa se je fagocitna aktivnost nevtrofilcev vrnila v normalno stanje v 3 dneh.
Po prenehanju izpostavljenosti so opazili pomembno spremembo krvnega profila levkocitov pri miših, ki so bile 5 dni izpostavljene sevanju 42 GHz: število levkocitov se je povečalo za 44% (p <0,05 v primerjavi z lažno izpostavljenimi živalmi), večinoma zaradi povečanja limfocitov. Domneva se, da se mogoče učinki visokofrekvenčnih elektromagnetnih polj posredujejo prek presnovnih sistemov arahidonske kisline in stimulacije aktivnosti adenilat ciklaze s poznejšim zvišanjem ravni znotraj celičnega cAMP. Rezultati so pokazali, da ima izpostavljenost zdravih miši celic telesu nizkointenzivnim visokofrekvenčnim elektromagnetnim poljem velik vpliv na indekse nespecifične imunosti.

* * * 
-
7. Elektromagnetna polja lahko prek zaviranja kalcinevrina zavirajo imunost in s tem povečajo tveganje za oportunistično okužbo
 2017 Sep;106:71-87. doi: 10.1016/j.mehy.2017.06.028. Epub 2017 Jul 3.
1. Doyon Independent Research, 1428 7th Ave., Santa Cruz, CA 95062, United States. Electronic address: doyon.paul@gmail.com.
2. The Experimental Dermatology Unit, Department of Neuroscience, Karolinska Institute, 171 77 Stockholm, Sweden. Electronic address: Olle.Johansson@ki.se
Možni mehanizmi delovanja: 
Povzetek: 
Medtem ko je veliko število raziskav pokazalo, da lahko sodobna elektromagnetna polja v okolju imajo tako spodbujevalni kot zaviralni učinek na delovanje imunskega sistema, je potrebno ugotoviti natančne mehanizme teh učinkov. Tukaj domnevamo, da je to odvisno od parametrov in da je en način, na katerega dolgotrajna izpostavljenost elektromagnetnemu polju lahko sčasoma privede do zaviranja imunskega sistema (imunosupresije), inhibicija encima kalcinevrin - beljakovinske fosfataze, ki aktivira T-celice imunskega sistema in jih lahko blokirajo farmacevtska sredstva. Kalcineurin je tarča skupine zdravil, ki se imenujejo zaviralci kalcinevrina (npr. Ciklosporin, pimekrolimus in takrolimus). Kadar prejemniki presajenih organov jemljejo takšna zdravila, da preprečijo zavrnitev presajenega organa, je eden glavnih stranskih učinkov imunosupresija, ki vodi do povečanega tveganja za oportunistično okužbo: npr. glivično, virusno (virus Epstein-Barr, citomegalovirus), netipično bakterijsko (nocardia, okužbe z listerijo, mikobakterijami, mikoplazmo) in parazitno (npr. toksoplazmoza). Pogosta anekdotična poročila in številne znanstvene študije so pokazale, da lahko izpostavljenost elektromagnetnemu polju resnično povzroči enak učinek: oslabljen imunski sistem, kar vodi k povečanju enakih ali podobnih oportunističnih okužb: glivičnih, virusnih, netipičnih bakterijskih in parazitskih okužb.
Poleg tega številne raziskave kažejo, da lahko umetna elektromagnetna polja, ki jih ustvari človek, odprejo napetostne kalcijeve kanalčke, kar lahko povzroči patološko povečanje znotraj celičnega kalcija, kar vodi v kaskado patoloških produkcij reaktivnih kisikovih vrst. Nazadnje obstaja več raziskav, ki dokazujejo zaviranje kalcinevrina s patološko proizvodnjo reaktivnih kisikovih vrst. Zato domnevamo, da lahko izpostavljenost elektromagnetnim poljem zavira odziv imunskega sistema s potencialnim patološkim povečanjem priliva kalcija v citoplazmo celice, kar povzroči patološko proizvodnjo reaktivnih kisikovih vrst, ki lahko zaviralno vplivajo na kalcinevrin. Zaviranje kalcinevrina vodi do zaviranja delovanja imunskega sistema, kar posledično vodi do oslabljenega imunskega sistema in povečanja oportunističnih okužb. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28818275
-
-
8. Vplivi izpostavljenosti RF-EMP 1800 MHz na poškodbe DNK in celične funkcije v primarno gojenih nevrogenih celicah.
 2018 Mar;94(3):295-305. doi: 10.1080/09553002.2018.1432913. Epub 2018 Feb 7.
Su L1,2Yimaer A1Xu Z1Chen G1,3.
a Bioelectromagnetics Laboratory , Zhejiang University School of Medicine , Hangzhou , PR China.2b Department of Clinical Medicine , Jiangxi Medical College , Shangrao , PR China.3c Institute of Environmental Health , Zhejiang University School of Public Health , Hangzhou , PR China.
-
NAMEN: Sistematično vrednotenje učinkov izpostavljenosti radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem (RF-EMP) 1800 MHz: vplivi na poškodbe DNK in celične funkcije v primarno gojenih nevrogenih celicah.
-
MATERIALI IN METODE: Primarni gojeni astrociti, mikroglije in kortikalni nevroni so bili izpostavljeni RF-EMP pri SAR 4,0 W / kg. Poškodbe DNK smo ocenili s testom tvorjenja žarišč γH2AX. Izločanje vnetnih citokinov (TNF-α, IL-6 in IL-1β) v astrocitih in mikroglijah, fagocitno aktivnost mikroglia celic in nevronski razvoj so preučevali z encimsko povezanim imunosorbentnim testom, testom fagocitoze in imunofluorescentnim obarvanjem na proteinu, povezanem z mikrotubuli. tau, z mikrotubulom povezanim proteinom 2, postsinaptično gostoto 95 in gefirinom.
-
REZULTATI: Izpostavljenost RF-EMP ni bistveno povzročila nastanka žarišč γH2AX v treh primarnih gojenih nevrogenih celicah. Poleg tega izpostavljenost RF-EMP ni pomembno vplivala na izločanje citokinov v astrocitih in mikroglija celicah ter na morfološke kazalce dendritov ali sinapse kortikalnih nevronov. Vendar je izpostavljenost radiofrekvenčnim elekromagnetnim poljem 1800 MHz znatno zmanjšala fagocitno aktivnost mikroglija celic in zavirala dolžino veje aksona in število vej kortikalnih nevronov.
-
ZAKLJUČKI: Naši podatki so pokazali, da izpostavljenost RF-EMP ni povzročila poškodbe DNA, ampak je zavirala fagocitno sposobnost mikroglija celic ter dolžino veje aksona in število vej kortikalnih nevronov.

 Blausen 0657 MultipolarNeuron.png

-By BruceBlaus - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28761830
-
-
9. Pregled učinkov izjemno nizkofrekvenčnega elektromagnetnega polja (ELF-EMP) na citokine prirojene in pridobljene imunosti
 2019;38(1):84-95. doi: 10.1080/15368378.2018.1545668. Epub 2018 Dec 6.

Author information

1a Department of Immunology, School of Medicine , Hamadan University of Medical Sciences , Hamadan , Iran.2b Research Center for Molecular Medicine , Hamadan University of Medical Sciences , Hamadan , Iran.3c Department of Medical Physics , Hamadan University of Medical Sciences , Hamadan , Iran.4d Molecular Immunology Research Group, Research Center for Molecular Medicine , Hamadan University of Medical Sciences , Hamadan , Iran.
POVZETEK: V sodobnih tehnologija nastajajo obsežna izjemno nizkofrekvenčna elektromagnetna polja (ELF-EMP). Številne raziskave "in vitro" in "in vivo" so pokazale, da imajo ELF-EMP tako spodbujevalni kot zaviralni učinek na odziv imunskega sistema. Ta pregled je bil opravljen o učinkih ELF-EMP na citokine prirojene in pridobljene imunosti. Prav tako so bili proučeni mehanizmi ELF-EMP, ki lahko modulirajo odzive imunskih celic. Fizikalni in biološki parametri ELF-EMP lahko medsebojno delujejo, da ustvarijo ugoden ali škodljiv vpliv na odzive imunskih celic z vmešavanjem vnetnih ali protivnetnih citokinov. Glede na študije naj bi kratkotrajna (2-24 h / d do teden) izpostavljenost ELF-EMP z močno gostoto lahko povečala prirojen imunski odziv zaradi povečanja citokinov prirojene imunosti. Poleg tega lahko dolgotrajna (2-24 h / d do 8 let) izpostavljenost ELF-EMP z nizko gostoto povzroči zmanjšanje pridobljenega imunskega odziva, zlasti pri delovanju imunskega sistema Th1.
-
Radiofrekvenčnemu sevanjem mobilnega telefona (1800 MHz) z gostoto moči 1.000.000 µW / m 2 (0,1mW / cm 2) smo izpostavili levkocite (bele krvničke) v petih (5) cm od mikroskopske stopnje + - 15 minut začetnega časa eksperimenta. Opazili smo „pomembne spremembe smeri gibanja levkocitov… hitrejše spremembe oblike (celice se krčijo, širijo in kotalijo) ... hitrost gibanja levkocitov se je povečala za približno 50% nad hitrostmi pri isti temperaturi brez RF sevanja.
Hitrost celic levkocitov se je približno podvojila iz 3,45 + -1,12 µ / min (srednja vrednost, stddev) na 6,40 + - 0,90 µ / min brez izpostavljenosti RF sevanju. Po povprečenm času  2,7 minut izpostavljenosti RF sevanju, so se začele poškodbe levkocitov in „… celice so se razširile in izgubile sposobnost gibanja. Aly AA, et.al., “The Effects on Cells Mobility Due to Exposure to EMF Radiation.” Advanced Computing: An International Journal. 2(4) July 2011.
-
-
10. Dokazi o učinkih EMp na imunski sistem
Poročilo Bioinitiative 2007 sekcija 8
-
Znižanje izpostavljenosti elektromagnetnim poljem izboljša avtoimunske bolezni: https://www.wakingtimes.com/2018/01/24/groundbreaking-study-shows-shielding-emf-improves-autoimmune-disease/
* * *
Kompilacija raziskav o vplivu brezžičnega sevanja EMP na imunski sistem od leta 2000, ki jo je naredil dr. Moskowitz dne 18.3. 2020   https://drive.google.com/file/d/1qKFa-XOVsytpZh8VwVTEXmPq7jkw3nqr/view
-
-
-
-
Many studies have found that modulated RFFR stimulate the immune system
(e.g., T-cells, macrophages, natural killer cells, mast cells).
-
[Dabrowski MP, et.al. “Immunotropic Effects in Cultured Human Blood Mononuclear Cells
Pre-exposed to Low-Level 1300 MHZ Pulse-Modulated Microwave Field.
Electromagnetic Biology and Medicine. 22(1) (29 Apr 2003): 1-13;
-
Nakamura H et. al. “Effects of exposure to microwaves on cellular immunity and
placental steroids in pregnant rats.” Occupational and Environmental
Medicine 54 (1997): 676-680;
-
Donnellan M, et. al. “Effects of exposure to Electromagnetic radiation at 835 MHz on growth, morphology and secretory characteristics of a mast cell analog, RBL-2H3” Cellular Biology International 21(7) (Jul 1997): 427-39;
-
Elekes E, et. al. “Effect on the immune system of mice exposed chronically to 50 H amplitude-modulated 2.45 GHz microwaves. Bioelectromagnetics 17(3) (1996): 246-8;
-
Yang HK et. al. “Effects of microwave exposure on the hamster immune system. I. Natural
killer cell activity. Bioelectromagnetics 4(2) (1983): 123-39;
-
Fesenko EE, et. al. “Stimulation of murine natural killer cells by weak electromagnetic waves in the centimeter range.” Biotizika 44(4) (Jul-Aug 1999): 737-41;
-
Novoselova EG, et. al. “Microwaves and cellular immunity: II. Immunostimulating effects
of microwaves and naturally occurring antioxidant nutrients” Bioelectrochemistry and Bioenergetics 49(1) (October 1999): 37-43;
-
Stankiewicz W, et. al. “Immunotropic influence of 9009 MHz microwave
GSM signal on human blood immune cells activated in vitro.”
Electromagnetic Biology and Medicine. 25(1) (2006): 45-51.
-
An excellent list of references supporting disruption to the immune system from
low-intensity, radio frequency radiation may be found in “Studies Reporting
Disrupted Immune Function from Exposure to Low Intensity Radiofrequency
Radiation (non-thermal),”, by Cindy Sage, MA, Sage Associates, and Stephanie Kerst,
Certified Electromagnetic Radiation Specialist. [https://bioinitiative.org/rf-color-
charts/disrupted-immune-function/]
-
Thus, the body’s immune system is identifying RFFR as it would a physical pathogen resulting in inflammation which may be chronically harmful.
*

Effects of different mobile phone UMTS signals on DNA, apoptosis and oxidative stress in human lymphocytes

dec 2020

Highlights

Comparatively analyzed genotoxic effects of UMTS signals at different frequency.

Significant role of UMTS carrier frequency (1977 MHz) in inducing DNA damage.

No association of UMTS exposure with apoptosis, TP53 mutations and PFG induction.

Prolonged exposure to microwave radiation may induce genotoxic effects.

Abstract

Different scientific reports suggested link between exposure to radiofrequency radiation (RF) from mobile communications and induction of reactive oxygen species (ROS) and DNA damage while other studies have not found such a link. However, the available studies are not directly comparable because they were performed at different parameters of exposure, including carrier frequency of RF signal, which was shown to be a critical for appearance of the RF effects. For the first time, we comparatively analyzed genotoxic effects of UMTS signals at different frequency channels used by 3G mobile phones (1923, 1947.47, and 1977 MHz). Genotoxicity was examined in human lymphocytes exposed to RF for 1 h and 3 h using complimentary endpoints such as induction of ROS by imaging flow cytometry, DNA damage by alkaline comet assay, mutations in TP53 gene by RSM assay, preleukemic fusion genes (PFG) by RT-qPCR, and apoptosis by flow cytometry. No effects of RF exposure on ROS, apoptosis, PFG, and mutations in TP53 gene were revealed regardless the UMTS frequency while inhibition of a bulk RNA expression was found. On the other hand, we found relatively small but statistically significant induction of DNA damage in dependence on UMTS frequency channel with maximal effect at 1977.0 MHz. Our data support a notion that each specific signal used in mobile communication should be tested in specially designed experiments to rule out that prolonged exposure to RF from mobile communication would induce genotoxic effects and affect the health of human population.

* * *

*

https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-020-00674-y

The use of a bed with an insulating system of electromagnetic fields improves immune function, redox and inflammatory states, and decrease the rate of aging

Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7685570/

23.11. 2020

Uporaba postelje z izolacijskim sistemom elektromagnetnih polj izboljšuje imunsko delovanje, redoks in vnetna staja ter zmanjšuje hitrost staranja

Ozadje

Imunski sistem je kot homeostatični sistem odličen kazalec zdravja in je bil predlagan tudi kot pokazatelj stopnje staranja. Osnova starostnih sprememb imunskega sistema, "imunosenescenca", je oksidativno-vnetni stres. Študije so pokazale, da dolgotrajna izpostavljenost elektromagnetnim poljim (EMP), ki jih proizvaja tehnologija, povzroča zaviralne učinke na imunski odziv in povečuje oksidacijo. Namen te študije je bil preučiti učinke počitka na sistemu, izoliranem od elektromagnetnih polj, na več imunskih funkcij, oksidativno-vnetno stanje in hitrost staranja (biološka starost).

Metode

Več imunskih funkcij, v perifernih krvnih nevtrofilcih in mononuklearnih celicah, je bilo analiziranih pri 31 prostovoljcih pred in po dveh mesecih uporabe postelje s patentiranim sistemom HOGO, ki je izoliral udeležence proti EMP. Raziskali so tudi več oksidativnih in vnetnih parametrov v celih krvnih celicah. Biološka starost je bila izračunana z matematično formulo, ki je temeljila na več parametrih imunske funkcije. Kot kontrolo so uporabili placebo skupino 11 oseb, ki niso uporabljale te postelje.

Rezultati

Rezultati so pokazali pomembno izboljšanje imunskih funkcij ter antioksidantne in protivnetne obrambe po uporabi HOGO sistema 2 meseca. Poleg tega so opazili tudi zmanjšanje oksidantov in vnetnih spojin, znižanje oksidativnih poškodb lipidov in DNK ter zmanjšanje izračunane biološke starosti. Skupina s placebom ni pokazala nobenih sprememb.

Sklepi

2 meseca počitka na postelji, izolirani od EMP kaže izboljšanje imunskega delovanja ter zmanjšanje oksidativno-vnetnega stanja in biološke starosti.