Članek
Vprašanja in odgovori o Wi-Fi v šolah
Objavljeno Feb 18, 2020

Zakaj zdravniki priporočajo žična omrežja in ne brezžičnih internetnih omrežij v šolah?

Vse brezžične naprave (vključno z mobilnimi telefoni, brezžičnim stacionarnim telefonom, napravami z možnostjo Wi-Fi ali Bluetooth itd.) ustvarjajo oddajajo nevidno elektromagnetno sevanje, imenovano radiofrekvenčno sevanje. Vse več dokumentov znanstvenih raziskav (1) kaže škodljive učinke zaradi izpostavljenosti temu sevanju - na primer težave s spominom in spanjem, glavobole, rak in motnje reprodukcije, razvoja možganov in poškodbe DNK. Te učinke najdemo pri zelo nizki ravni brezžičnega sevanja. Sevanje prodira globlje v otrokove možgane, ker imajo tanjše lobanje. Otrokovi možgani in imunski sistem se še vedno razvijajo se, zato so bolj dovzetni za vplive sevanj.

Kje najdemo mnenja strokovnjakov o učinkih brezžičnega sevanja na zdravje?

Zdravniške zveze, kot so Ameriška akademija za pediatrijo (2), Dunajsko zdravniško združenje (3) in Athens Medicinsko združenje Aten (4), so med številnimi mednarodnimi zdravniškimi organizacijami (5), ki so javnosti izdale priporočila za zmanjšanje izpostavljenosti sevanju mobilnega telefona. Države (6), kot so Francija, Ciper in Izrael, so prepovedale brezžične povezave v učilnicah mlajših otrok. V več dopisih (7), poslanih šolskim okrožjem, so zdravniki močno priporočili žične povezave v učilnicah, da bi se odpravila nepotrebna izpostavljenost brezžičnemu sevanju.

Priporočila Ameriške akademije za pediatrijo vključujejo:

• Kadar je mogoče, uporabljajte besedilna SMS sporočila in uporabljajte mobilne telefone preko zvočnikov ali z uporabo prostoročnih kompletov.

• Kličite za kratek čas po mobilnih telefonih, opravite bistvene klice

• Ko se pogovarjate po mobilnem telefonu, poskusite držati centimeter ali več stran od glave.

• Pazite, da ne nosite telefona ob telesu, kot je v žepu, nogavici ali nedrčku. Proizvajalci mobitelov ne morejo zagotoviti, da bo količina sevanja, ki jo absorbirate, na varni ravni.

• Če nameravate  gledati film v svoji napravi, ga najprej prenesite, nato pa med gledanjem preklopite mobilni telefon na letalski način, če se želite izogniti nepotrebni izpostavljenosti sevanju.

• Izogibajte se klicanju v avtomobilih, dvigalih, vlakih in avtobusih. Mobilni telefon dela močneje, da bi prejel signal skozi kovino, zato se raven moči sevanja poveča.

Environmental Health Trust priporoča, da telefon držite čim dlje od glave in telesa in čim bolj zmanjšate brezžično uporabo ter namesto nje uporabljate kabelske povezave.

Kriteriji za učinkovitost šol pri nižanju izpostavljenosti brezžičnim elektromagnetnim sevanjem vključujejo

• Namestitev žičnega lokalnega omrežja (LAN) za dostop do interneta v celotni šoli.

• Omogočanje žične omrežne povezave za namizne računalnike, prenosnike in tablične računalnike.

• Vsi brezžični oddajniki morajo biti onemogočeni na vseh napravah, ki podpirajo Wi-Fi.

• Namestitev  dostopnih žičnih telefonov za uporabo učiteljev in učencev.

• Prepovedati je potrebno uporabo standardnih brezžičnih telefonov DECT, ki delujejo na 2,4 GHz in 5,8 GHz

• Prepovedati je potrebno uporabo mobilnih telefonov in drugih osebnih elektronskih naprav v učnih prostorih / učilnicah.

  

Kako so učenci, dijaki in učitelji izpostavljeni temu sevanju v šolah?

Ko učenci uporabljajo brezžični računalnik ali prenosni računalnik in se z mobilnim telefonom pogovarjajo ob ušesu ali celo nosijo utišan telefon v žepu, sevanje prodira v njihovo glavo in telo. Brezžične naprave vedno oddajajo sevanje, tudi kadar niso aktivno v uporabi. Učenci so izpostavljeni radiofrekvenčnemu sevanju tudi iz brezžičnih internetnih dostopovnih točk, nameščenih na stropih učilnice ali znotraj njih in stenah. Emisije sevanja iz mobilnih telefonov, v kombinaciji z emisijami vseh drugih brezžičnih naprav / dodatkov / omrežij v šolski zgradbi, ustvarjajo kumulativno dnevno izpostavljenost radiofrekvenčnemu sevanju za učence, učitelje in osebje.

 

Kaj pravijo učitelji?
Učitelji iz združenja The United Educators of San Franciscoso so sprejeli resolucijo (8) o varnejši tehnologiji;  številni učiteljski sindikati ( 9) pozivajo k zmanjšanju izpostavljenosti radiofrekvenčnemu sevanju v šolah z čim manjšim številom virov in čim nižjo ravnijo emisij. Zveza za izobraževanje New Jersey Education  je objavila navodilo "Zmanjšajte tveganja za zdravje zaradi elektronskih naprav“ (10), priporoča uporabo kablov /  žic (namesto brezžičnega omrežja) za povezavo naprav in uporabo kabelskih telefonov. Zveza učiteljev srednjih šol The Ontario Secondary School Teachers’ Federation Limestone District poziva k moratoriju 8VIR 11) na Wi-Fi. Kanadska učiteljska zveza The Canadian Teacher. Federation  (12) in Ontario English Catholic Teachers Associstion (13) priporoča izogibanje in zmanjšanje radiofrekvenčnega sevanja. Zveza učiteljev New York.s United federation of Teachers je objavila prispevek dr. Moskowitza "Zmanjšaj svojo izpostavljenost"  (14) in brošuro "BabySafe" (15) za nosečnice.
    

Katere so najboljše prakse za zmanjšanje izpostavljenosti v šolah?
Šole lahko zagotovijo internetno povezljivost z varnimi kabelskimi povezavami in ne z brezžičnim omrežjem. Environmental Health Trust  je razvil celoten seznam priporočil (16) za šole. Zdravniki priporočajo ( 7) prepoved mobilnih telefonov v šolah za osebno uporabo in zagotavljanje ožičenih LAN-a omrežij, telefonov, tiskalnikov in tehnoloških sistemov, namesto brezžičnih, kot najboljšo prakso za šole. The Maryland State Children’s Environmental Health and Protection Advisory Council’s Report (17) svetuje, da se čim bolj zmanjša radiofrekvenčno sevanje z uporabo žičnih internetnih povezav.  The Collaborative for High Performance Schools, ameriški program ocenjevanja zelenih zgradb, ima razvita merila (18) za nizko količino elektromagnetnih polj v učilnicah, tako da se radiofrekvenčno sevanje zmanjša na čim nižjo možno raven. Vse več šol (19) odstranjuje in / ali zmanjšuje izpostavljenost učencev elektromagnetnim poljem.  Primer politike zasebne šole za zmanjšanje izpostavljenosti radiofrekvenčnemu sevanju je pravilnik (20) o WiFi in mobilnih telefonih osnovne šole Upper Sturt. Castle Hill High School ima priporočila za izobraževanje študentov o zmanjšanju sevanja mobitela. Mejne vrednosti ameriške Zvezne komisije za komunikacije ne varujejo zdravja.
 
Katere ukrepe sprejemajo vlade?
Številne vlade držav (6), kot so Francija, Ciper in Izrael, prepovedujejo in / ali omejijo brezžične povezave v učilnicah, da bi jo zmanjšali izpostavljenost otrok sevanju. Evropska parlamentarna skupščina je izdala Resolucijo 1815 (23), ki priporoča zmanjšanje izpostavljenost javnosti elektromagnetnim poljem in priporoča, da se „za otroke na splošno, zlasti pa v šolah in učilnicah uporabljajo žične internetne povezave in da se strogo ureja uporaba mobilnih telefonov s strani šolskih otrok v šolskih prostorih. " Lokalne vlade so sprejele resolucije (24) za spodbujanje ožičenega in ne brezžičnega interneta ter so odstranile (25) in / ali ustavile (26) uvajanje brezžičnih sistemov v šolske zgradbe.
Katere materiale lahko delimo z uradniki in osebjem na področju izobraževanja? 
Članki v biltenu Zdravniškega združenja Santa Clara "Wi- Fi v šolah: se varno igramo z našimi otroki?" (27) in „Shallow Minds": Kako internet in Wi Fi v šolah lahko vplivata na učenje? (28)  dajejo pregled zdravstvenih vplivov in priporočila zdravnikov. Tako spletni seminar (webinar) (29) Zveze učiteljev zvezne države New York, kot tudi webinar (30) Združenih učiteljev iz San Francisca, sta spletna videoposnetka o brezžični učilnici in zdravju. Tiskani viri vključujejo priporočila New Jersey Education Association (31), priporočila dr. Moskowitza iz Univerze v Kaliforniji ter priporočila Environmental Health Trust-a (32), kako zmanjšati elektromagnetna polja v priporočilih za gradnjo šol in kriterije CHPS (18) za nizka elektromagnetna polja. Videoposnetki s strokovnega foruma v Massachusettsu o vplivih brezžične povezave v šolah z dr. Ronald Melnickom, dr. Martho Herbert in dr. David Carpenterjem so na voljo na spletu. 

VIRI:

(1) Strokovno pregladane znanstvene raziskave o Wi-Fi sevanju: https://ehtrust.org/science/peer-reviewed-research-studies-on-wi-fi/

(2) Priporočilo American Academy of Pediatrics https://ehtrust.org/american-academy-pediatrics-issues-new-recommendations-reduce-exposure-cell-phones/

(3) Priporočilo Vienna Medical Associstion https://ehtrust.org/cell-phone-guidelines/

(4) Priporočilo Athens Medical Association https://www.isathens.gr/syndikal/6743-imerida-ilektromagnitiki-aktinovolia.html

(5) Priporočila mednarodnih zdravniških zvez https://ehtrust.org/science/medical-doctors-consensus-statements-recommendations-cell-phoneswireless/

(6) Šole v svetu, ki so zmanjšale izpostavljenost Wi-Fi sevanju https://ehtrust.org/schools-worldwide-removing-wifi-reducing-exposure/

(7) Pisma zdravnikov o Wi-Fi v šolah https://ehtrust.org/resources-to-share/letters-doctors-wifi-schools/

(8) Resolucija učiteljev iz san Francisca http://www.uesf.org/news/san-francisco-educators-pass-resolution-calling-for-safer-technology-standards-for-all-san-francisco-schools/

(9) Sindikati učiteljev in organizacije staršev https://ehtrust.org/teacher-unions-parent-teacher-organizations/

(10) https://www.njea.org/minimize-health-risks-from-electronic-devices/

(11) https://www.youtube.com/watch?v=i2dcZefK0Mc

(12) Kanadska federacija učiteljev https://www.ctf-fce.ca/en/Pages/Issues/Wi-Fi-Briefing-Document.aspx

(13) Stališče Zveze učiteljev iz Ontaria https://ehtrust.org/wp-content/uploads/OECTA-A-position-regarding-the-use-of-Non-Ionizing-Electromagnetic-Radiation-including-WiFi-in-the-workplace.pdf

(14) Navodila dr. Moskowitza http://www.uft.org/files/attachments/wireless-radiation-reduce-exposure.pdf

(15) Navodila za nosečnice http://www.uft.org/files/attachments/wireless-radiation-baby.pdf

(16) EHT priporočila za šole https://ehtrust.org/policy/how-to-reduce-emf-exposure-in-schools-and-classrooms/ in https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Reducing-EMF-in-School-Classrooms-EHT-.pdf

(17) https://ehtrust.org/maryland-state-childrens-environmental-health-protection-advisory-council-recommendations-reduce-wi-fi/

(18) https://ehtrust.org/wp-content/uploads/2015/12/US-CHPS_Criteria_2014_Low-EMF-Criteria102314.pdf

(19) Seznam šol, ki odstranjujejo Wi-Fi https://ehtrust.org/schools-worldwide-removing-wifi-reducing-exposure/

(20) Priporočilo šole Upper Sturt https://ehtrust.org/wp-content/uploads/2015/12/Upper-Sturt-WiFi-Policy.pdf

(21) Vir tega članka : https://ehtrust.org/wp-content/uploads/WiFi-in-Schools-Toolkit-EHT.pdf

(22) Priporočila šole Castle Hill https://castlehill-h.schools.nsw.gov.au/supporting-our-students/parents--carers-and-the-community/p-c/mobile-phone-safety-tips---cyberbullying-information.html

(23) Resolucija Evropskega Parlamenta 1815 http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994&

(24) https://www.tercerainformacion.es/antigua/?article74999

(25) https://torino.repubblica.it/cronaca/2016/01/07/news/il_sindaco_fa_togliere_il_wi-fi_dalla_scuola_potrebbe_essere_pericoloso_-130787972/?refresh_ce

(26) http://www.cr.piemonte.it/mzodgint/jsp/AttoSelezionato.jsp?ATTO=100500

(27) https://mdsafetech.files.wordpress.com/2018/05/wifi-in-schools-sccma-article.pdf

(28) https://mdsafetech.files.wordpress.com/2018/05/shallow-minds-sccma-article.pdf

(29) https://www.nysut.org/resources/special-resources-sites/workplace-health-and-safety/webinars

(30) https://ehtrust.org/united-educators-of-san-francisco-webinar-on-technology-safety-in-schools/

(31) https://ehtrust.org/wp-content/uploads/New-Jersey-Educators-Minimize-Health-Risks-From-Radiation.pdf

(32) https://ehtrust.org/policy/how-to-reduce-emf-exposure-in-schools-and-classrooms/

(33) Forum o zdravstvenih učinkih brezžičnega sevanja v šolah : https://www.youtube.com/playlist?list=PLT6DbkXhTGoCGOhdJWSNYQA2yRIXpOItm

(34) Videoposneti o Wi-Fi v šolah https://www.youtube.com/playlist?list=PLT6DbkXhTGoDuG9AjOwvPaWLSk8mYyeyK

(35) Profesor Tom Butler https://www.radiationresearch.org/wp-content/uploads/2019/10/On-the-Clear-Evidence-of-the-Risks-to-Children-from-Smartphone-and-WiFi-Radio-Frequency-Radiation-Final-2019.pdf

Resources:

Reducing Electromagnetic Field Exposure in the Classroom: EHT Guide for Schools Doctor Letters on Wi-Fi in School Physicians for Safe Technology Joel Moskowitz PhD, Director of the Center for Family and Community Health School of Public Health at the University of California The BabySafe Project (EPA recognized campaign for pregnant women signed onto by over 270 Doctors, educators and public health experts) Grassroots Environmental Education Child Safe SchoolEHT Database of Worldwide Policies on Cell Phones, Wireless and HealthGeneration Zapped: A documentary film investigating children and wireless that schools can screen to start a community conversation on the issue.Resources on Cell Towers at Schools

Draft Letter to School on Wifi and Health For Parents to use

Expert Forum on Wi-Fi in Schools

Strokovno pregledana objavljena znanstvena literatura:

https://ehtrust.org/science/peer-reviewed-research-studies-on-wi-fi/

Pall. “Wi-Fi is an important threat to human health: literature review.” Environmental Research, 2018. Miller et al. “Cancer Epidemiology Update, following the 2011 IARC Evaluation of Radiofrequency EMF (Monograph 102).” Environmental Research, 2018.

Carlberg and Hardell. “Evaluation of Mobile Phone and Cordless Phone Use and Glioma Risk Using the Bradford Hill.” BioMed Research International, 2017.

NIEHS, National Toxicology Program Carcinogenesis Studies of Cell Phone Radiofrequency Radiation, Final Reports, 2018.

Avendaño et al. “Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility.” Fertility and Sterility, 2012.

Houston et al. “The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function.” Reproduction, 2016. Shahin et al. “2.45 GHz Microwave radiation impairs hippocampal learning and spatial memory.” Toxicological Sciences, 2017.

Megha et al. “Low intensity microwave radiation induced oxidative stress, inflammatory response and DNA damage in rat brain.” Neurotoxicology, 2015.

Yüksel et al. “Long-term exposure to EM radiation from mobile phones and Wi-Fi devices in pregnant rats and their offspring.” Endocrine, 2015.

Kostoff and Lau. “Combined biological and health effects of EMFs and other agents.”Technological Forecasting and Social Change. 2013.

Yakymenko et al. “Oxidative mechanisms of biological activity of low-intensity radiofrequency radiation.” Electromagnetic Biology and Medicine, 2016.

Redmayne. “International policy and advisory response regarding children’s exposure to radio frequency EMF.” Electromagnetic Biology and Medicine, 2015.

Ferreira and de Salles. “Specific Absorption Rate (SAR) in the head of Tablet user’s.” LAW On Communications, 2015.

Hedendahl et al. “Measurements of RF Radiation with a body-borne exposimeter in Swedish schools with Wi-Fi.” Frontiers in Public Health, 2017.

Siervo, B., Numerical evaluation of human exposure to WiMax patch antenna in tablet or laptop, Bioelectromagnetics. 2018