Članek
Francija: Sodišče je prepoznalo elektrosenzitivnost EHS kot poklicno bolezen
Objavljeno Feb 21, 2020
April 2, 2019

Francosko sodišče je prepoznalo elektromagnetno preobčutljivost (EHS) kot poklicno bolezen

Avtor:  Martine Vriens, Director of International Legal Affairs for We Are The Evidence

Datum: 2.4. 2019

17. januarja 2019 je francosko sodišče v Cergy-Pontoise prvič razsodilo, da je elektromagnetna preobčutljivost (EHS) poklicna bolezen, ki se lahko razvije tudi iz izpostavljenosti ravni sevanja, ki jih vlada šteje za varne ( če so lahko škodljivi, kot je presodilo sodišče, potem so standardi očitno nevarni).  
Pomembnost odločitve ni le v tem, da gre za drugo odločitev, ki EHS / mikrovalovno bolezen priznava kot stanje, ki ga povzroča izpostavljenost brezžičnemu sevanju, ampak tudi prepoznavanje, da če se je EHS razvila iz izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju za namene dela. lahko EHS štejemo za poklicno bolezen. Ta odločitev bi morala zaskrbeti delodajalce, saj lahko povzroči široko odgovornost.   Ta odločba se je pridružila drugim odločitvam sodišč v Franciji, ki priznavajo EHS (znano tudi kot Microwave Sickness, ki je starejše natančnejše ime).
Druga nedavna odločitev iz Francije iz septembra 2018 (2) je priznala, da se je zaposleni poškodoval v nesreči pri delu zaradi izpostavljenosti brezžičnemu sevanju, ker delodajalec ni spoznal njegove mikrovalovne bolezni (EHS) in ga ni prerazporedil na drugo delovno mesto z manjšo izpostavljenostjo sevanju.
Primer  
Zaposleni v tem primeru je bil zaposlen kot raziskovalni tehnik v kemičnem laboratoriju od leta 2006. Pri delu je bil 4-8 ur na dan izpostavljen netipičnim in pomembnim elektromagnetnim sevanjem različnih vrst, vključno z masnim spektrometrom. Meritve sevanja so pokazale, da meje izpostavljenosti niso presežene, kljub temu pa je po dveh letih začel razvijati različne simptome, vključno z tinitusom, prebavnimi težavami, nespečnostjo, težavami s koncentracijo in glavoboli.  
Med letoma 2008 in 2011 je večkrat obiskal zdravnika podjetja, leta 2011 pa mu je profesor Dominique Belpomme diagnosticiral elektromagnetno preobčutljivost (EHS) in mu priporočil, naj se zaposleni izogiba elektro magnetnemu sevanju, vključno s tistimi, ki veljajo za nizko intenzivnost, sicer lahko razvije resne poškodbe, vključno s poškodbo možganov.  Diagnozo sta potrdila še dva zdravnika.  
15. marca 2016 je Komisija de Reforme, organ, ki svetuje pri nesrečah pri delu in poklicnih boleznih, sklenila, da je delavčeva intoleranca elektromagnetnega sevanja posledica njegovega dela.

Ugotovitve in sklepi sodišča  
Sodišče je odločilo, da posebne okoliščine tega primera in zlasti ugodno mnenje Komisije dovolj verjetno predstavljajo, da je delavec pridobil elektromagnetno preobčutljivost (EHS) med svojim delom. To je odločilo kljub pomanjkanju zdravniškega soglasja o vzročni povezavi med dolgoročnimi učinki na zdravje in izpostavljenostjo elektromagnetnim poljem. Tu je odločitev Sodišča v francoščini:
Sodišče je nadalje ugotovilo, da je bil delavec izpostavljen dolgotrajnim in precejšnjim večfrekvenčnim elektromagnetnim poljem na svojem delovnem mestu, od katerih so nekatera netipična. Izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju je privedla do resničnih in zdravstveno onemogočenih stanj pri delavcu, ki so se razvila dve leti po začetku njegove zaposlitve. Prav tako je dovolj verjetno, da je elektromagnetna preobčutljivost (EHS) zaposlenega povezana s njegovim delom zaradi odsotnosti predhodnih motenj ali drugih zunanjih dejavnikov, ki bi bili povezani z njegovim delom.

 

 

Še eno francosko sodišče je prepoznalo elektromagnetno preobčutljivost EHS (2)

Datum: 3.11. 2018

Še ena sodna odločba francoskega sodišča z dne 27. septembra 2018 priznava elektromagnetno preobčutljivost (EHS ali mikrovalovno bolezen) in njeno povezavo z elektromagnetnimi polji. Veseli me, da vidim drugega sodnika, ki je pokazal zavezanost zdravi pameti in resnici. Francosko sodišče Social Security Court je prepoznalo elektromagnetno preobčutljivost (EHS) kot hendikep, povezan z delom. 
Spomnimo, leta 2016 je drugo francosko sodišče prisodilo plačilo invalidnosti ženski, kateri je sodišče priznalo, da trpi zaradi "alergije na W-Fi"  
Povzetek zadeve
Tožnik, tehnični asistent v servisnem oddelku, je imel diagnozo elektromagnetne preobčutljivosti (EHS)
Zdravnik podjetja je dvakrat zaprosil - enkrat v letu 2011 in enkrat v letu 2012, da bi mu omogočili delo v okolju z nizkimi eleketromagnetnimi polji. Toda delodajalec ni sprejel te prošnje.
Novembra 2013 je v pisarni potekal sestanek in uporabili so številne brezžične naprave - mobilne telefone in tablice.
P. se ni počutil dobro, srčni utrip se mu je povečal, omotično je padel in se poškodoval.   Zatrdil je, da so bila elektromagnetna polja vzrok za simptome in poškodbe,
Zavarovalnica ga ni hotela izplačati, ker je trdila, da med elektromagnetnimi polji in padcem ni bilo vzročne povezave. Na to odločitev se je pritožil.
Sodišče je imenovalo zdravnika, nevrokirurga, ki je trdil, da ni vzročne zveze in da je vzrok za padec psihiatrični - anksioznost zaradi elektromagnetnih polj (EMP) in torej ne sama EMP.  
Sodišče poročilo zdravniškega izvedenca ni prepričalo in je zaprosilo za imenovanje drugega izvedenca. Imenovan doktor Pons - višji predavatelj cerviksaksilolo-obrazne kirurgije na Univerzi.  
Dr. Pons, drugi zdravstveni izvedenec, je ugotovil, da ni nobenega zunanjega vzroka nesreče in da ne bi smeli izključiti vzročne povezave med izpostavljenostjo elektromagnetnim poljem in nesrečo. Dejal je, da tudi če tega ni mogoče znanstveno dokazati, ker je P. že leta 2011 dobil zdravstveno diagnozo, da trpi zaradi elektromagnetne preobčutljivosti, bi lahko nesreča nastala zaradi njegove izpostavljenosti elektromagnetnim poljem .
 
Sodišče je zavrnilo predlog prvega izvedenca, da P trpi zaradi psihiatričnega stanja - tesnobe, ker samo verjame, da so elektromagnetna polja škodljiva. Sodišče je povedalo, da noben drug zunanji vzrok ne more razložiti simptomov in padca ter da je vzročna zveza med njegovo izpostavljenostjo elektromagnetnim poljem in nesrečo mogoča, zlasti ker je bil diagnosticiran z elektromagnetno preobčutljivostjo (EHS) in je bil prisiljen nadaljevati z delom v neprimernem okolju.  
Odločitev francoskega sodišča je pomembna iz naslednjih razlogov:
 
1) Tako kot v ZDA tudi v Franciji elektromagnetna preobčutljivost -EHS / mikrovalovna bolezen ni uradno priznana medicinska diagnoza. Kljub temu zdravniki diagnosticirajo bolnike in sodišča diagnozo priznavajo.  
2) Tako kot v ZDA - je sodišče v Franciji sklepalo, da je elektromagnetna preobčutljivost -EHS resnično obstaja in da jo lahko povzroči izpostavljenost netermičnim elektromagnetnim poljem
3) Sodišče je zavrnilo mnenje sodno imenovanega zdravnika. Za zdravnik ni sprejel  diagnoze eletromagnetne preobčutljivosti (EHS) in je trdil, da P ne trpi zaradi EHS, ampak zaradi psihiatričnega problema, ker se boji elektromagnetnih polj, kar vodi v tesnobo. Sodišče je zavrnilo poročilo tega zdravnika, imenovalo drugega izvedenca in sprejelo zdravniško diagnozo elektromagnetne preobčutljivosti (EHS)
 
 

 VIRI: 

(1) https://wearetheevidence.org/french-court-recognized-electromagnetic-sensitivity-as-an-occupational-disease/

(2) https://wearetheevidence.org/another-french-court-recognizes-ehs-microwave-sickness/

(3) https://wearetheevidence.org/wp-content/uploads/2019/04/French-Decision-Jan-2019.pdf