Članek
Špansko Visoko sodišče je priznalo delavcu Telekoma elektrosenzitivnost EHS
Objavljeno Feb 21, 2020

Špansko Visoko sodišče je delavcu Telekoma priznalo elektromagnetno preobčutljivost (EHS) kot poškodbo pri delu

Datum: 6. 2. 2019

Decembra 2018 je špansko višje sodišče ratificiralo sodno odločbo, s katero je ugotovilo, da so škodljivi učinki na zdravje, ki jih je utrpel zaposleni v španskem telekomunikacijskem podjetju Endesa, posledica njegove izpostavljenosti elektromagnetnim poljem in sevanju na njegovem delovnem mestu.

Joaquín Sanz, višji tehnik, je prvi delavec, ki je dobil sodbo v Španiji, ki uvršča elektroobčutljivost (EHS) med poklicno poškodbo. Sodnik je ugotovil, da so simptomi, ki jih je doživel gospod Sanz, posledica motenj centralnega živčnega sistema in limbičnega sistema, ki jih povzroča njegova izpostavljenost visokim in nizkim elektromagnetnim frekvencam, katerim je bil izpostavljen na svojem delovnem mestu, vključno z izpostavljenostjo Wi-Fi in stolpom mobilne telefonije. 

Sodišče je ugotovilo, da so simptomi gospoda Sanza, ki so se začeli leta 2009, vključno z glavoboli, tinitusom, bolečinami v mišicah, astenijo in pomanjkanjem koncentracije, povzročali in se manifestirali, ko je bil na svojem delovnem mestu izpostavljen elektromagnetnim poljem in sevanju. Sodišče je priznalo, da so njegovo bolezen povzročile stopnje izpostavljenosti, ki veljajo za "varne". Jasno je, da niso.

To ni prva odločitev sodišča v Španiji, ki je prepoznala elektromagnetno preobčutljivost (EHS) ali mikrovalovno bolezen, vendar je prva, ki jo je prepoznala kot poškodbo pri delu. 

   

Leta 2016 je višje sodišče v Madridu ugotovilo, da je telekomunikacijski inženir Ricardo de Francisco trpel zaradi elektroobčutljivosti (EHS) in posledično ni mogel delati. Drugi primer elektromagnetne preobčutljivosti na španskem sodišču je vključeval profesorja na Univerzi v Murciji.

Electromagnetna preobčutljivost je končno priznana kot z delom povezana poškodba (3)

8.1. 2019 

 


Sodnik je prepoznal naravo poklicne bolezni; da je poškodba pri delu pri zaposlenem, ki je bil začasno onesposobljen, izhajala iz elektromagnetne preobčutljivosti”

Zaragoza, 8. januarja 2019.

Sodba Juzgado de lo Social (delovnega sodišča) No. 1 v Zaragozi v Španiji, je ugotovila, da je bil edini in izključni vzrok za elektromagnetno preobčutljivost zaposlenega v podjetju Endesa njegova delovna dejavnost. S tem je bila potrjena poklicna narava začasne invalidnosti, dodeljena temu zaposlenemu od leta 2014. Potrejno je bilo tudi, da je začasne invalidnosti  treba šteti za delovne nesreče. Odločba 203/2018.

Omenjeno sodbo je ratificiralo Visoko sodišče v Aragonu z odločbo 691/2018. 

Španski sodnik je prvič priznal poklicno nesrečo pri delu začasne invalidnosti zaposlenega, ki izhaja iz elektrohipersenzibilnosti. Ta primer je obravnavala odvetniška pisarna iz Zaragoze-JIMENEZ-MAINAR & ROSEL S.L.

Zaposleni je višji tehnik za sisteme in telekomunikacije  v skupini Endesa-Enel-Group, katere delovno mesto se nahaja v C / Aznar Molina 2-8, Zaragoza, Španija. Po prejemu upravne zahteve za spremembo statusa začasne invalidnosti zaposlenega iz običajne bolezni v delovno nesrečo je Nacionalni inštitut za socialno varnost (INSS) odločil, da je treba omenjene začasne invalide obravnavati kot običajne primere.

Nato je bila prek zgoraj omenjenega delovnega sodišča vložena tožba, da se zahteva sprememba te odločitve v nezgodo na delovnem mestu. Tožnik je od leta 2009 začel razvijati poseben biološki odziv, ko je bil izpostavljen neionizirnim elektromagnetnim poljem - z visoko in nizko frekvenco (kot npr. pri Wi-Fi, mobilnih telekomunikacijah, WiMAX, računalnikih, daljnovodih, električnih transformatorjih itd.) - zaradi motenj delovanja limbičnega sistema.

Leta 2014 so mu diagnosticirali elektromagnetno preobčutljivost (EHS), nato pa so ga vsakič, ko je nastopila začasna invalidnost, odpustili iz javnega zdravstvenega sistema (SALUD) z diagnozo elektrohipersenzibilnosti kot običajne bolezni.

Delovna nesreča je vsaka telesna poškodba, ki jo zaposleni utrpi občasno in je posledica plačane gospodarske dejavnosti.  To je pomembna sodba, saj poudarja pomen zaščite posebej občutljivih zaposlenih in prispeva k pravilni uporabi 25. člena  Splošnega zakona o preprečevanju poklicnih tveganj.( General Law on the Prevention of Occupational Risks)

Po najnovejših ocenah, je v sodobni družbi med 3-5% elektromagnetno preobčutljive populacije, s čimer je skupna številka ljudi, ki trpijo zaradi tega stanja v Evropi, približno 13 milijonov. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je 27. maja 2011 sprejela Resolucijo 1815 z naslovom Morebitne nevarnosti elektromagnetnih polj in njihov vpliv na okolje; Resolucija 1815 ( The potential dangers of electromagnetic fields and their effect on the environment)


Joaquín Sanz
+34 978822733
Info.ehs.2019@gmail.com

VIRI: 

(1) https://wearetheevidence.org/spanish-high-court-recognized-telecom-workers-electro-sensitivity-as-an-occupational-injury/

(2) https://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2019/01/18/juez-declara-primera-vez-electrosensibilidad-accidente-laboral/00031547827918270354114.htm?fbclid=IwAR0NP1OHE4TlyJc-_EoTgwLivtdnpadyp8ggB28kc4TWF8dgZkEwsCUUpgw

(3) https://www.stopumts.nl/doc.php/Juridische%20Informatie/11835/spanje_electrohypersensitivity_finally_considered_a_work-related_accident

(4) Claimant successfully wins Appeal for Universal Credit on the grounds of Electrohypersensitivity: jan 2020  https://www.radiationresearch.org/wp-content/uploads/2020/02/Press-Release-3-Feb-2020.pdf

*

https://phonegatealert.org/en/ehs-and-its-associated-symptoms-are-caused-by-non-ionizing-artificial-electromagnetic-fields?utm_source=Newsletter+Phonegate+Alert+English&utm_campaign=5d1d848046-EMAIL_CAMPAIGN_7_9_2018_7_57_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_c59efb38ef-5d1d848046-151608433&ct=t(Y_COPY_01)

*