Članek
Odvisniki od pametnega telefona imajo strukturne spremembe možganov
Objavljeno Mar 01, 2020

Skeniranje možganov kaže strukturne spremembe pri odvisnikih od pametnega telefona

Addictive Behaviors

Volume 105, June 2020, 106334

Author links open overlay panelJulianeHorvathaChristinaMundingeraMike M.SchmitgenaNadine D.WolfaFabioSambatarobDusanHirjakcKatharina M.KuberaaJulianKoenigdeRobertChristian Wolfa

Robert Christian Wolf, Department of General Psychiatry, Center for Psychosocial Medicine, Heidelberg University, Germany

Corresponding author at: Center for Psychosocial Medicine, Department of General Psychiatry, Heidelberg University, Voßstraße 4, 69115 Heidelberg, Germany.

26.2. 2020, Avtor zapisa: Arjun Walia
Dejstva:
- Nova raziskava, ki so jo pred kratkim objavili nemški raziskovalci z univerze Heidelberg, kaže na razlike v zgradbi možganov med ljudmi, ki imajo „odvisnost od pametnega telefona“ v primerjavi z ljudmi brez njega. - Razmislite: Je vaš otrok nenehno na svojem pametnem telefonu? Je zasvojen?
Otroci, ki danes vstopajo v svet, so rojeni v morju tehnologije, s katero njihovi starši niso nikoli odraščali. Kot rezultat tega ne poznamo dolgoročnih posledic, ki bi jih te tehnologije lahko imele na te generacije s staranjem. Predhodne raziskave pa že kažejo zaskrbljenost, eden najnovejših primerov pa izhaja iz študije nemških raziskovalcev, objavljene v reviji Addictive Behaviors.
-
Raziskovalci so z MRI slikanjem pregledali možgane 48 udeležencev, 22 udeležencev je imelo zasvojenost s pametnimi telefoni, 26 pa ni imelo odvisnosti. Glavne ugotovitve so bile, da so posamezniki z zasvojenostjo imeli "občutno manjši" volumen sive snovi v insuli in v določenih predelih temporalnega korteksa v primerjavi s posamezniki brez zasvojenosti s pametnimi telefoni, imenovanimi kontrolna skupina. Drugič, aktivnost desnega sprednjega cingulatnega korteksa je bila pri zasvojenih posameznikih v primerjavi s kontrolo „znatno nižja“. Tretjič, raziskovalci so odkrili povezave med ocenami zasvojenosti s pametnimi telefoni (SPAI) in volumnom sive snovi ter amplitudo nizkofrekvenčnih nihanj zbranih na cingulatnem korteksu.
-
Avtorji so zapisali, da:
"Ta študija ponuja prve dokaze o pogostih nevronskih mehanizmih pri vedenjskih odvisnostih zasvojenih s patemnimi telefoni.  Ta študija očitno potrebuje ponovitev kot tudi razširitev na večje kohorte, vključno z vzdolžnimi ocenami, trenutno ekološko oceno in funkcionalnim MRI skeniranjem. Vendar hkrati ta študija ponuja pomembne podatke in predhodne dokaze, ki nakazujejo razlike, povezane z nevronskimi procesi v povezavi z uporabo pametnih telefonov, zlasti v zvezi z optično mrežo.  Glede na široko uporabo in vse večjo priljubljenost pametnih telefonov pričujoča študija izpodbija domneve o neškodljivosti pametnih telefonov, vsaj pri posameznikih, pri katerih je morda večje tveganje za razvoj zasvojenostnih vedenj. "
Zaskrbljujoče je, da v možganih obstajajo dejanske strukturne spremembe, ki so povezane z uporabo pametnih telefonov pri posameznikih, ki imajo zasvojenost v primerjavi z možgani tistih, ki tega nimajo."

-

Študija opisuje, s čim je povezana vsaka možganska regija, na primer ali z vedenjem, inteligenco itd. Na Kitajskem so na primer najstniki prilepljeni na elektronske zaslone. Ne glede na to, ali gre za telefon, računalnik ali video igre, mnogi mladi preživijo nešteto ur pred zaslonom, ne da bi se trudili jesti ali spati, včasih celo zadržijo svojo željo po uporabi kopalnice ali nosijo plenice. To na Kitajskem imenujejo "internetni heroin". 

Po poročilu, ki ga je objavil New York Times, "so mnogi začeli gledati na resnični svet  kot da je lažen.Na Kitajskem ta pojav dejansko velja za klinično motnjo, ki najbolj od vsega ogroža mladostnike, zato so ustanovili številne rehabilitacijske centre, v katerih so mladi, zasvojeni z zasloni, popolnoma izolirani od vseh medijev. Čeprav je uspeh teh centrov za zdravljenje še vedno neznan, kaže temno sliko tehnološke dobe, v kateri živimo, in zdi se, da ne predstavlja nič dobrega za našo prihodnost.

-

Študije na Kitajskem kažejo, da bodo ljudje, ki več kot 6 ur na internetu preživijo za kaj drugega kot za delo ali študij, verjetno zasvojeni. Spodaj je povezava na dokumentarni film Web Junkies (odvisniki od spleta), ki osvetljuje ta moteč vidik sodobnega življenja:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=jqctG3NnDa0&feature=emb_logo

Strokovnjaki pravijo, da zaradi osamljenosti mladostniki vidijo internet kot prijatelja. Pogosto izgubijo voljo do življenja. Ena mama je povedala, da odkar je njen sin začel igrati videoigre, se je zelo spremenil in je postal okruten.

 

To ni samo na Kitajskem, to se dogaja po vsem svetu: Medtem ko zasvojenost z internetom še ne velja za klinično diagnozo, ni dvoma, da je ameriška mladina več ur na dan vključena in uglašena z internetom v živo, kar je več kot strokovnjaki menijo, da je zdravo za normalen razvoj. In začne se že zgodaj, pogosto, ko so starši dojenčkom dali mobilne telefone in tablične računalnike, da bi se zabavali, ko bi v resnici morali opazovati svet okoli sebe in sodelovati s svojimi skrbniki.

Z leti ta vrsta zasvojenosti in vedenja postaja vse bolj moteča. Moč, ki jo imajo nekatere multinacionalne korporacije, poleg pametne marketinške taktike je skrb vzbujajoča. V bistvu naredijo kateri koli izdelek ali idejo, za katero se odločijo, privlačno človeškemu umu. Pred nekaj leti je Ameriška akademija za pediatrijo ugotovila, da povprečni 8-10 letni otrok preživi skoraj osem ur na dan z različnimi mediji, starejši otroci / najstniki pa porabijo še več, do 11 ur.

Študija, ki jo je izvedel center za zmanjšanje agresije v Massachusettsu in je vključevala več kot 20.000 otrok / najstnikov med 3. in 12. razredom, je ugotovila, da ima približno 20% učencev 3. razreda že v lasti mobilni telefon. Število se dvignilo na približno 25% v 4. razredu, 39% v 5. razredu in 83% v srednji šoli. 

Pri vsej tej elektroniki se je treba zavedati vpliva sevanja, ki ga oddajajo telefoni in njihovega dokumentiranega škodljivega vpliva. Če želite izvedeti več o tem in dostopati do znanostvenih raziskav, lahko obiščete Environmental Health Trust spletno stran.

Smo v začetnih fazah tega, kar bi lahko predstavljalo velik problem v prihodnosti. Še nismo doživeli časa, ko bo generacija uporabnikov pametnih telefonov dosegla odraslost; zato ne moremo v celoti izmeriti morebitnih posledic. Vendar pa so številne študije, kot je prikazana v tem prispevku, že pokazale velik razlog za zaskrbljenost. Zato je napačno mnenje, da so pametni telefoni neškodljivi. 

 Citat: "Na pobudo slovenskih pediatrov bo Evropska konfederacija primarnih pediatrov pozvala k ukrepanju proti pretirani uporabi nove tehnologije pri mladostnikih, med drugim si bodo prizadevali za prepoved elektronskih naprav v osnovnih šolah. Kajo tem meni dr. Miha Kramli, vodja edine ambulante za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti pri nas?

V Franciji so denimo njihovo uporabo v šolah že prepovedali z zakonom. Vse več raziskav namreč potrjuje, da pretirana in prezgodnja raba zaslonov slabo vpliva na možgane, vse več je duševnih stisk, da o sevanju in zasvojenosti ne govorimo. Hiperaktivnosti, motenj pozornosti in koncentracije je več kot kadarkoli, ogromno je medvrstniškega nasilja. Otroci so neprespani, utrujeni, do gibanja in druženja jim več ni, raje strmijo vsak v svoj zaslon. Svarila strokovnjakov so zastrašujoča: več časa ko mladostniki preživijo pred zasloni, večja je verjetnost, da bodo zapadli v depresijo. Vrstijo se težave s tesnobo in duševne stiske." Konec citata dr. Miha Kramlija, vodje ambulante za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti, v članku na naslovu: 

https://revijazarja.si/clanek/zgodbe/5d763a2a0f947/prepovejte-mobitele-v-osnovnih-solah?fbclid=IwAR1Jr0hkI5oskfW02TRM5lXHezFATGN7CHVgt1nfQjoJjMjmZJGkK-fo_9U

Starši iz Silicijeve doline, vključno z Billom Gatesom in pokojnim Stevom Jobsom, že več let svojim otrokom omejujejo uporabo teh tehnologij in jih pošiljajo v šole z malo ali brez tehnologije. Raziskovalci so že ugotovili, da vpliv prekomerne uporabe tehnologije ni primeren za otroke in iz različnih razlogov. Trije ameriški senatorji zdaj prosijo Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), naj to ponovno preuči.

Ameriški senatorji Ed Markey, Roy Blunt in Ben Sasse so 25.2. 2020 direktorju Nacionalnega inštituta za zdravje poslali pismo, v katerem pozivajo znanstvenike, naj preučijo učinke "široke in povečane uporabe tehnologije."

Pismo senatorjev je na strani: https://www.markey.senate.gov/imo/media/doc/Children%20and%20Tech%20Research%20NIH.pdf

VIRI:

https://www.naturalblaze.com/2020/02/brain-scans-reveal-structural-differences-in-people-with-smartphone-addiction.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306460319313802?via%3Dihub

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0941950019300910

https://www.activistpost.com/2020/03/u-s-senators-ask-nih-to-study-impacts-of-tech-on-youth-even-though-research-already-raises-red-flags.html?utm_source=Activist+Post+Subscribers&utm_medium=email&utm_campaign=748856ebd5-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_term=0_b0c7fb76bd-748856ebd5-388364007

Starši iz Silicijeve doline, vključno z Billom Gatesom in pokojnim Stevom Jobsom, že več let svojim otrokom omejujejo uporabo tehnologij in jih pošiljajo v šole z malo ali brez tehnologije. Raziskovalci so že ugotovili, da vpliv prekomerne uporabe tehnologije ni primeren za otroke in iz različnih razlogov. Trije ameriški senatorji zdaj prosijo Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), naj to ponovno preuči. Ameriški senatorji Ed Markey, Roy Blunt in Ben Sasse so 25.2. 2020 direktorju Nacionalnega inštituta za zdravje poslali pismo, v katerem pozivajo znanstvenike, naj preučijo učinke "široke in povečane uporabe tehnologije."