Članek
ZDA in EU potrebujeta varnejšo tehnologijo za otroke
Objavljeno May 19, 2020

Večina ljudi se ne zaveda znanstvenega poziva k zmanjšanju izpostavljenosti brezžičnim omrežjem ali ga zavračajo. Obstaja veliko strokovno pregledanih in objavljenih raziskav, ki kažejo, da mobilni telefon in brezžično sevanje predstavljata resno grožnjo otrokovemu zdravju v Evropi in drugih delih sveta. Od poškodb spomina pri najstnikih do poškodb sperme, do raka pri živalih in ljudeh naraščajo znanstveni dokazi vsak dan.

Ruski strokovnjaki ministrstva za zdravje in ruskega Nacionalnega odbora za zaščito pred neionizirajočim sevanjem so ravnokar objavili nova priporočila za otroke, ki se zdaj na računalnikih selijo na spletno učenje. Priporočajo, da otroci omejijo celoten čas uporabe zaslona, ​​razkužijo tipkovnico in uporabljajo žično povezavo, ne pa Wi-Fi. Prav tako svarijo pred uporabo pametnih telefonov v izobraževalne namene.

Preiskava na Harvardu v ZDA razlaga, kako brezžična podjetja uporabljajo iste taktike kot tobačna industrija. Slediti je potrebno denarnemu toku. Kot nas uči zgodovina svinca, azbesta in tobaka, bi lahko trajalo leta dolgo, da bi države sprejele zaščitno politiko. Otroci pa ne morejo čakati desetletja. Šole in vlade po vsem svetu sprejemajo ukrepe za zmanjšanje ravni brezžičnih povezav v učilnicah. Nekaj ​​primerov:

  • Francija je v vrtcih WI-Fi prepovedala in v šolah omejila Wi-Fi, saj je brezžična povezava izključena kot privzeta nastavitev. Učitelji imajo ožičene (ne brezžične) računalnike za dostop do interneta. Država je pred leti sprožila pobude na področju javnega zdravja o tem, kako zmanjšati izpostavljenost mobilnim telefonom.
  • Izrael je v vrtcih prepovedal Wi-Fi, v osnovnih šolah je omejil Wi-Fi, v učilnicah je prepovedal mobilne telefone in ima nacionalno agencijo, ki državljane izobražuje o zmanjšanju sevanja mobilnih telefonov.
  • Ciper je Wi-Fi odstranil iz učilnic osnovnih šol in je izvedel močno kampanjo ozaveščanja javnosti, ki izobražuje starše, najstnike in nosečnice.
  • Belgija je prepovedala mobilne telefone, izdelane za majhne otroke.
  • Župani že dolgo pozivajo, da žična omrežja nadomestijo omrežja Wi-Fi v šolah v mestih, kot so Borgofranco d'Ivrea, Italija in Haifa, Izrael.
  • Francoska Polinezija je odstranila tudi Wi-Fi iz vrtcev in podobno kot Ciper je sprožila veliko akcijo na področju javnega zdravja

Leta 2011 je parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PACE) sprejela Resolucijo 1815 "Potencialne nevarnosti elektromagnetnih polj in njihov vpliv na okolje", ki evropske vlade poziva, naj "sprejmejo vse razumne ukrepe" za zmanjšanje izpostavljenosti elektromagnetnim poljem " zlasti izpostavljenosti otrok in mladih, za katere se zdi, da so najbolj ogroženi zaradi tumorjev glave ... zlasti v šolah in učilnicah dajejo prednost žičnim internetnim povezavam in strogo urejajo uporabo mobilnih telefonov s strani šoloobveznih otrok v šolskih prostorih. ”

V Španiji je parlament v Navarri izglasoval resolucijo PACE 1815, ki špansko vlado poziva, naj izvaja priporočila za uporabo previdnostnega načela. Od leta 2012 je več španskih občin vložilo podobne zahteve.

V ZDA zakoni začenjajo preiskavo brezžične izpostavljenosti v šolah, v mnogih šolskih okrožjih pa se izvajajo ukrepi za varnejšo tehnologijo. Na primer:

  • Leta 2019 je Oregon sprejel predlog zakona SB283, s katerim zdravstvena uprava Oregona naroča, naj se pregledajo strokovno preverjene neodvisne financirane znanstvene študije o vplivu izpostavljenosti mikrovalovnemu sevanju, zlasti v šoli.
  • Leta 2017 je Svetovalni svet za varstvo okolja in zdravja otrok Maryland State izdal prva priporočila za zmanjšanje izpostavljenosti brezžičnim omrežjem v šolah z zagotavljanjem žičnih - in ne brezžičnih - internetnih povezav.
  • Šolsko okrožje Onteora in Ashland v Massachusettsu imata "najboljše prakse", da se izklopijo Wi-Fi usmerjevalniki, kadar se ne uporabljajo in da se držijo naprave stran od telesa, kar je objavljeno v vsaki učilnici.
  • Več šolskih okrožij, kot so Petaluma, Kalifornija in okrožje Montgomery v Marylandu, določajo, da morajo biti tablice in iPadi na mizah (ne v naročju). K temu so jih pozvali starši, ki želijo, da se v šolah obravnava zdravstveno vprašanje glede vplivov Wi-Fi.
  • Šolsko okrožje v Los Angelesu prepoveduje stolpe mobilne telefonije na šolah in je postavilo mejo izpostavljenosti brezžičnemu omrežju, ki je 10.000-krat nižja od meja ameriške Zvezne komisije za komunikacije (FCC), kar priznava obstoj bioloških učinkov mikrovalovnega sevanja
  • Združenje za rak dojke v Massachusettsu je objavilo izobraževalni učni načrt o izpostavljenosti sevanju za srednješolce.

Mnoge šole zdaj preizkušajo 5G opremo. Podjetja opremo 5G z velikim pompom podarjajo šolam, ki imajo nezadostna sredstva. Otroci na takih šolah so dejansko morski prašički. Šoloobvezni otroci držijo naprave 5G virtualne resničnosti naravnost pred očmi, kljub raziskavam, ki kažejo na veliko absorpcijo radiofrekvenčnega sevanja v možgane in očesno tkivo iz teh naprav. Največja ameriška skupina pediatrov, Ameriška akademija za pediatrijo priporoča družinam, da zmanjšajo sevanje mobilnih telefonov. Pisno so ameriško vlado večkrat pozvali, naj posodobi svoje zakone za zaščito otrok in nosečnic, ker so "otroci bolj ranljiva skupina."

Kaj naj torej storimo?

Dejansko je to resna težava. Po eni strani smo v položaju brez primere in možnosti varne tehnologije niso vedno na voljo. Naši otroci se morajo učiti, ali ne? Kljub temu ni določena varna raven tega sevanja in preprosto ne bi imelo smisla povečati izpostavljenosti vrsti sevanja, ki bi lahko škodovalo našim otrokom.

Kaj lahko storijo starši?

Lahko se izobrazijo, kako zmanjšati izpostavljenost in se pogovarjati o tem s prijatelji in družino. Obstaja veliko načinov za zmanjšanje izpostavljenosti mobilnemu telefonu in brezžičnemu sevanju v domu. Lahko se obrnejo na šolske uradnike in prosijo, da zagotovijo varne možnosti brezžične tehnologije za vse. To bi pomenilo ethernetne kable in adapterje za naprave, ki nimajo ethernetnih vrat, tako da lahko otroci povežejo svoje računalnike z omrežjem brez Wi-Fi-ja.

Doma lahko postavijo varno računalniško delovno mesto z žičnimi - ne brezžičnimi povezavami in ne pozabijo otroke opozarjati, da naj bodo naprave vedno na mizi in ne v naročju otrok. Zavedati se morajo, da so video in pretočni video posnetki  razmere, v katerih lahko je raven brezžičnega sevanja lahko najvišja. gre za velik izziv, vendar pa so starši neustavljivi, ko gre za zdravje njihovih otrok. Naši otroci si zaslužijo varno tehnologijo.

Theodora Scarato je izvršna direktorica EHTrust.org

Vir: https://www.ibtimes.com/tech-news-amid-5g-concerns-us-europe-need-safer-technology-children-2973092?fbclid=IwAR20gbF4xcs-x2MxgEmogF_Ny-Lvi91ow1ND7iQo5Sf8DKwtsrhixtF1VKw

Francija ima prav: otroci, ki so med pandemijo doma, ne bi smeli telefonov uporabljati ure dolgo 

Avtor: dr. Devra Davis 

ZDA bi morale slediti vodstvu Francije, ko gre za testiranje sevanja iz mobilnih telefonov, piše dr. Devra Davis, ki trdi, da še vedno ne vemo, kako varne so naprave in njihova omrežja.

Dr Devra Davis, ustanovitelj Environmental Health Trust.org, je službovala v administraciji Clintona v letih 1994-1999 in bila član medvladne skupine za podnebne spremembe, ki ji je podelila Nobelovo nagrado za mir leta 2007. V teh skrb vzbujajočih časih, ko je nov zelo nalezljiv koronavirus zaustavil življenje, kot smo ga nekoč poznali, se vedno bolj zanašamo na mobilne telefone, da nam omogočijo nekaj občutka povezanosti s tistimi, do katerih nam je mar. Toda, kako varne so te zdaj vseprisotne bistvene naprave in omrežja, na katera se zanašajo? V ZDA otroke prosijo, naj uporabljajo telefone za šolo na načine, ki bi bili nezakoniti v Franciji in Izraelu, kjer telefonov ni dovoljeno uporabljati v izobraževalne namene.

Ameriška zvezna komisija za komunikacije (FCC) je na začetku leta izdala napačno poročilo o sevanju mobilnega telefona, v katerem je izjavila, da je vse v redu. Kljub naslovom agencijskih testov, ki pišejo, "FCC določa, da sevanje iPhone ne presega ravni varnosti", je realnost povsem nasprotna. Namesto, da bi telefone testirali tako, kot jih uporabljajo - v žepu ali naslonjene na telo, je komisija FCC testirala telefone z zastarelimi metodami testiranja, ki so jih prvič postavili leta 1996, ko je telefone  uporabljalo manj kot 15% prebivalstva in jih je nosilo v kovčkih. Prejšnje poletje je preiskava Chicago Tribune pokazala, da so nekatere od najpopularnejših mobilnih naprav, ki se nosijo ob telesu, sprostile do petkrat več sevanja, kot  to dopuščala smernica FCC. Komisija FCC se je v odgovoru sklicevala na priporočila proizvajalcev, da naj so mobilne naprave oddaljene od telesa vsaj 1,7 cm. 

Zakaj je to pomembno? Vsak milimeter oddaljenosti telefona od telesa povzroči 15% manj izpostavljenosti RF sevanju. Ko je agencija, odgovorna za testiranje telefonije pri francoski vladi, v resnici pregledala sevanje telefonov blizu telesa, je bilo ugotovljeno, da je raven sevanja 4 do 11-krat večja od zastarelih standardov FCC. Z drugimi besedami, v nasprotju z zagotovili FCC, da bo preučila ugotovitve Tribune, je agencija uporabljala dve desetletji stare standarde z arhaično ločevalno razdaljo med telefonom in telesom, kar je bilo smiselno, ko so ljudje nosili starejše telefone. Ampak to danes sploh nima smisla, ko ljudje nosijo mobilne telefone v hlačnih žepih ali motociklističnih čelade. Kljub večkratnim pozivom strokovnjakov, naj se posodobijo trenutni protokoli, se Zvezna komisija za komunikacije (FCC) že leta zavestno opira na nerealne testne metode.

Rezultati testiranja Chicago Tribune, odvetniške družbe Fegan Scotta, CBC Broadcasting in francoske vlade ne puščajo dvoma, da telefoni presegajo mejne vrednosti sevanja, ko testiramo način uporabe telefonov v telesnih kontaktnih položajih. Če bi komisija FCC testirala mobilne telefone blizu telesa, bi večina telefonov presegla dovoljene omejitve. Komisija FCC je med demokratično primarno in tekočo kongresno disfunkcijo dodala olje v ogenj in tiho izdala sodbo, ki ignorira na tisoče strani znanstvenih dokazov z vsega sveta. Komisija FCC je v presenetljivem opuščanju znanosti izjavila, da "čeprav nekatere stranke trdijo, da bi morali postopki ocenjevanja izpostavljenosti RF sevanju za telefone zahtevati testiranje z ničelnim razmikom od telesa, pa to ni potrebno." Zdaj je komisija FCC povečala dvome z drugim skrivnostnim obvestilom, v katerem je izjavila, da bo še naprej domnevala, da je edino, čemur se je treba izogniti pri mobilnih telefonih, segrevanje glave. 

 

Francoska vlada v nasprotju s stališčem FCC poziva, naj se telefoni testirajo z ničelnim razmikom med telefonom in telesom. Poleg tega Francija javnosti priporoča zmanjšanje izpostavljenosti mobilnim telefonom, zlasti otrok in nosečnic. Dejansko je Evropska unija leta 2016 okrepila preizkuse skladnosti in tako omejila razdaljo med testiranjem telefona / telesa na največ 5 mm (medtem ko ZDA dopuščajo do 25 mm).

Več kot ducat modelov pametnih telefonov se je zdaj umaknilo s trga zaradi previsoke ravni sevanja. Te ukrepe je spodbudila predanost dr. Marca Arazija in organizacije Phonegate, ki je pritiskala na francosko vlado, naj objavi podatke o testih mobilnih telefonov, ki kažejo prekomerno sevanje, ko so telefone testirali pri stiku s telesom.

Od leta 2010 Francozi vztrajajo, da imajo vsi prodani mobilni telefoni označeno raven sevanja in žične slušalke. Skupaj z Belgijo je proizvajalcem v Franciji prepovedano trženje ali oglaševanje telefonov za majhne otroke. Ciper in Francija sta prav tako odstranili Wi-Fi iz vrtcev, omejili Wi-Fi v učilnicah in v šolahso prepovedali mobilne telefone.

Medtem ko moramo ostati na straži, da upočasnimo prenašanje virusov s socialnim distanciranjem, moramo biti enako pozorni tudi pri zmanjšanju izpostavljenosti svojih otrok RF sevanju, ki ni bilo nikoli testirano na njihovih mladih telesih in možganih. Namesto da sprejmemo lažna zagotovila, da je vse v redu z izpostavljenostjo mladih brezstičnim brezžičnim povezavam, se moramo potruditi, da jim pomagamo in si vzamemo čas za izhod iz odvisnosti od zaslonov, da jim rešimo mlade oči in ušesa, poskrbimo, da tablice ostanejo na mizah in ne na mladih telesih in tudi zagotoviti, da se naprave uporabljajo kadar koli je to mogoče v letalskem načinu. Ne moremo dovoliti, da brezžične varuške zapeljivo skrivajo znotraj teh naprav. Zdaj se moramo bolj kot kdajkoli prej povezovati s svojimi otroki brez elektronike in uživati ​​v trenutkih, ki jih imamo z njimi.

Vir: https://www.euractiv.com/section/digital/opinion/france-is-right-kids-home-during-the-pandemic-shouldnt-use-phones-for-hours/?fbclid=IwAR3dtHlxRIADuFhqsMV0VohnpGZUJnGQKJ3b7a6G1HWsKHkUPFtFVx_7iNc

Študija o škodljivost sevanja mobilnega telefona 1700 MHz pri SAR 1 in 2 W/kg https://www.nature.com/articles/s41598-020-65732-4

http://www.ninamvseeno.org/pregled-clanka.aspx?naslov=ciprska-vlada-zascitimo-najstnike-pred-sevanji-mobilnih-telefonov-in-brezzicnih-naprav&id=158

*

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001393512031402X

Using an integrated RF model, we estimated the daily RF dose in the brain (whole-brain, cerebellum, frontal lobe, midbrain, occipital lobe, parietal lobe, temporal lobes) and the whole-body in 8,358 children (ages 8-12) and adolescents (ages 14-18) from the Netherlands, Spain, and Switzerland during 2012-2016. The integrated model estimated RF dose from near-field sources (digital enhanced communication technology (DECT) phone, mobile phone, tablet, and laptop) and far-field, surrounding, sources (mobile phone base stations via 3D-radiowave modeling or RF measurements).

Results

Adolescents were more frequent mobile phone users and experienced higher modeled RF doses in the whole-brain (median 330.4 mJ/kg/day) compared to children (median 81.8 mJ/kg/day). Children spent more time using tablets or laptops compared to adolescents, resulting in higher RF doses in the whole-body (median whole-body dose of 81.8 mJ/kg/day) compared to adolescents (41.9 mJ/kg/day). Among brain regions, temporal lobes received the highest RF dose (medians of 274.9 and 1,786.5 mJ/kg/day in children and adolescents, respectively) followed by the frontal lobe. In most children and adolescents, calling on 2G networks was the main contributor to RF dose in the whole-brain (medians of 31.1 and 273.7 mJ/kg/day, respectively).

*

Študija: nočna svetloba (od ekranov PC, telefonov, tablic) poveča tveganje za raka ščitnice:

Povezave med umetno svetlobo ponoči in tveganjem za raka ščitnice: velika kohortna študija v ZDA

Vir: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cncr.33392


Avtorji: Dong Zhang PhD, Rena R. Jones PhD, Peter James PhD, Cari M. Kitahara PhD,

Qian Xiao PhD,


Datum objave: 8.februar 2021


POVZETEK


Ozadje

Svetloba ponoči (LAN) zavira nočno izločanje melatonina in lahko povzroči motnje v cirkadian ritmu, kar je lahko dejavnik tveganja za raka. Nedavne študije so povezale visoko izpostavljenost LAN z zvišanim tveganjem za raka na dojki. Glede na to, da ima rak dojke lahko skupno hormonsko odvisno etiologijo z rakom ščitnice in da imajo cirkadian ritmi vlogo pri uravnavanju delovanja ščitnice, so avtorji postavili hipotezo, da je izpostavljenost LAN pozitivno povezana z incidenco raka ščitnice.


Metode

Ta študija je preučila povezavo med svetlobo ponoči (LAN) in incidenco raka ščitnice v študiji Nacionalnega inštituta za zdravje–Ameriškega združenja za prehrano in zdravje upokojencev. Izpostavljenost LAN je bila ocenjena iz satelitskih podatkov in je bila v izhodišču povezana s stanovanjskimi naslovi. Primeri raka ščitnice so bili določeni prek povezave z državni registri raka. Cox regresija je bila uporabljena za določitev razmerja med LAN in tveganjem za raka ščitnice, pri tem pa so upoštevali socio-demografske podtke, življenjski slog in druge okoljske dejavnike.


Rezultati

Med 464.371 udeleženci so ugotovili pozitivno povezavo med LAN in tveganjem za raka ščitnice. V primerjavi z najnižjim kvintilom LAN je bil najvišji kvintil povezan s 55% povečanjem tveganja (razmerje med nevarnostjo [VP], 1,55; 95 % intervalom zaupanja [CI], 1,18-2,02). Povezava je bila predvsem posledica papilarnega raka ščitnice in je bila močnejša pri ženskah (HR, 1,81; 95 % CI, 1,26-2,60) kot pri moških (HR, 1,29; 95 % CI, 0,86-1,94). Pri ženskah je bila povezava močnejša za lokaliziranega raka, pri moških pa je bila povezava močnejša pri naprednejši fazi raka. Rezultati so bili skladni za različne velikosti tumorjev.


Sklepi

Svetloba ponoči (LAN) je bila pozitivno povezana s tveganjem za raka ščitnice. Za potrditev te povezanosti in opredelitev bioloških mehanizmov so potrebne nadaljne študije.

 

*

Pritožba Oglaševalskemu razsodišču zaradi načrtne zlorabe otrok v oglaševanju Avtor: Gibanje Zdrava družba 16. 06. 2021 LJUBLJANA, 16. junij 2021 – V zadnjih dneh je mnogim med nami pogled podzavestno zastal na poplavi jumbo plakatov naročnika Telekom Slovenije, ki sporno promovira zdravju potencialno škodljive 5G in zaslonske tehnologije ter pri tem za nameček še brezvestno zlorablja naše otroke. Pričakovali bi, da bo takšno očitno kršitev Slovenskega oglaševalskega kodeksa, ki ureja tudi oglaševanje v povezavi z otroki in mladostniki, takoj zaznala sama Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ), a (tudi tokrat) žal ni. Zato smo v gibanju Zdrava družba preučili kodeks SOZ ter javno objavljene in v množičnih medijih predstavljene »Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih«, ki jih je izdala in objavila Zdravniška zbornica Slovenije. Preučili smo podatke o že jasnih vplivih elektromagnetnih sevanj (med drugim je Svetovna zdravstvena organizacija elektromagnetna sevanja že leta 2011 – pred natanko 10 leti, ko se je začela uporabljati tehnologija 3G – opredelila kot možno rakotvorna). Na teh podlagah smo spisali in oddali pritožbo na razsodišče SOZ, s katero želimo zavarovati naše otroke in mladino pred oglaševalsko pretkanim zavajanjem, vse nas pa ozavestiti o preuranjenem zaslužkarsko motiviranem vdiranju sporne, zdravju škodljive tehnologije v naše domove, v naša življenja. Več v članku Gibanja Zdrava družba: https://www.zdravadruzba.si/pritozba-oglasevalskemu-razsodiscu-zaradi-nacrtne-zlorabe-otrok-v-oglasevanju/?fbclid=IwAR27LfZf5Q4nj8754JJNyiontFTJo_eIUGsz6DS8WWSWuem03Jm1dO1cvBI