Članek
Wi-Fi sevanje zavira kaljenje in rast rastlin
Objavljeno May 24, 2020

RAZISKAVA UČINKOV SEVANJA WI-FI NA KALITEV SEMEN IN RAST RASTLIN

Pavol Liptai 1, Bystrik Dolnik 2, Veronika Gumanova 3
1,3. Technical University of Košice, Faculty of Mechanical Engineering, Department of Process and Environmental
Engineering, Košice, SLOVAKIA
2. Technical University of Košice, Faculty of electrical engineering and informatics, Department of electric power
engineering, Košice, SLOVAKIA

Februar 2017

Povzetek:

Zaradi hitro naraščajočega števila umetnih virov elektromagnetnih polj potrebujemo raziskave njihovih učinkov na žive organizme. Najpogostejši predmet teh raziskav je predvsem človek, ki je izpostavljen elektromagnetnemu sevanja v okolju, doma in na delovnih mestih. Na tem področju opazujemo tudi spremembe v vedenju živali in rastlin, ki jih povzroča visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Rastline so zelo občutljive, ker lahko zaznajo veliko vplivov iz okolja. V tej raziskavi smo opazovali učinke mikrovalovnega sevanja Wi-Fi na rastline, in sicer na vrtno krešo. En vzorec je bil dolgotrajno izpostavljen elektromagnetnemu sevanju v bližini usmerjevalnika Wi-Fi. Drugi vzorec ni bil izpostavljen sevanju. Pokazalo se je, da dolgotrajna izpostavljenost sevanju Wi-Fi v bližnji vrtni kreši povzročila spremembe v rasti in razvoju, pa tudi vidne spremembe razbarvanja in vitalnosti rastline.

UVOD

Potencialni viri toplotnih učinkov elektromagnetnega sevanja, ki nas vsak dan obdaja,  lahko vključujejo elektromagnetne valove mobilnih telefonov, mikrovalovne pečice in opremo Wi-Fi. Analizi toplotnih in bioloških učinkov elektromagnetnih polj posvečamo veliko pozornosti in raziskovalnih dejavnosti. Del rezultatov s tega področja je opisan v dokumentih [1-7]. Raziskave Škodljivost elektromagnetnega segrevanja hrane v mikrovalovnih pečicah je bila ugotovljena na Inštitutu za biokemijo in okolje v Švici [8].

Raziskava in preučevanje vpliva elektromagnetnega sevanja iz antene baznih postaj mobilne telefonije na populacijo bele štorklje je opisana tudi v članku [9]. V sklepih te raziskave je opisano, da je bila gnezdna produktivnost belih štorkelj, ki so imele gnezda 200 metrov od oddajnika bazne postaje mobilne telefonije, dvakrat manjša kot v gnezdih v razdalji več kot 300 metrov od oddajnika.

Sposobnost rastlin, da se odzivajo na spremembe v okolju, je zanje zelo pomembna, saj zelo pogosto ne morejo spremeniti lokacije. Med evolucijo rastlin so bili razviti učinkoviti mehanizmi za zagotovitev njihovega preživetja. Izzvalo jih je dejstvo, da se rastline niso mogle premikati. Pri rastlinah uporabljamo izraz "nevronski sistem", podobno kot pri ljudeh in živalih, kjer sistem imenujemo "živčni sistem". Beseda "nevron" izvira iz starogrškega jezika in pomeni "rastlinsko vlakno" [10].

POSTOPKI IN POGOJI EKSPERIMENTA

V našem poskusu smo seme Lepidium Sativum (vrsta vrtne kreše) posadili v dve enaki skledi. Enako količino semen smo dali v obe skledi. Prvi vzorec (A) je bil v sobi z minimalnim učinkom sevanja Wi-Fi. Drugi vzorec (B) smo postavili v sobo, blizu usmerjevalnika Wi-Fi (Model: Huawei B260) s frekvenco od 2.412 do 2,447 GHz. Vsi drugi eksperimentalni pogoji so bili enaki. Obe skledi sta bili postavljeni na okno v isti višini in na isti strani smeri neba. Obe skledi sta imeli enake pogoje dnevne svetlobe. V naslednjih 12 dneh sta obe rastlini hkrati prejeli isto izmerjeno količino vode. Pripravljeni skledi s semeni na začetku poskusa sta prikazani na sliki 1. Teža obeh skled je bila 115 g.

REZULTATI IN RAZPRAVA

Med poskusom smo tehtali skledi na digitalni tehtnici, prvi, tretji, peti, deseti in dvanajsti dan. Spremembe rasti rastlin so dokumentirane na naslednjih slikah. Slika 2 prikazuje tretji dan, slika 3 peti dan, slika 4 deseti dan in slika 5 dvanajsti dan eksperimenta.

* * *
Visual changes

* * *

Do petega dne poskusa so rastline pokazale majhne razlike kaljenja in rasti. Po petem dnevu pa velik del semen, ki so se nahajala v bližini usmerjevalnika Wi-Fi, še ni kalil. Mnoga od teh semen so bila mrtva in so imela temno barvo, kar se je bistveno razlikovalo od semen v drugi skledi. Kalčki v bližini brezžičnega usmerjevalnika Wi-Fi so bili krajši in šibkejši.

Deseti dan preizkusa so rastline v bližini Wi-Fi usmerjevalnika, imele težave z rastjo in njihova dolžina se ni spremenila. Te rastline so tudi vsrkale manj vode in nastala je znantna razlika v teži med prvim in drugim vzrocem. Razlike izmerjenih teži obeh skled med eksperimentom so prikazane v tabeli 1 in na sliki 6.

Zadnji - dvanajsti dan je bila vrtna kreša, ki ni bila izpostavljena sevanju Wi-Fi usmerjevalnika (vzorec A), vizualno bolj vitalna in je imela živo zeleno barvo. Vzorec B je bil suh in bujnost rastlin je bila manjša kot pri vzorcu A


Teža          Vzorec A          Vzorec B

1. dan          115 gr               115 gr

3.dan           125 gr               121 gr

5. dan           148 gr              118 gr

10. dan         149 gr              107 gr 

12. dan         152 gr              105 gr

 

Samples weight differences - graphically

 * * *

ZAKLJUČEK

Za mikrovalove iz Wi-Fi naprav so značilni toplotni učinki. Mikrovalovna elektromagnetna polja se absorbirajo v materialih, ki vsebujejo vodo, in povzročijo segrevanje. Med rastlinami mikrovalovna elektromagnetna sevanja najbolj absorbirajo kaktusi in sukulenti. Vpliv sevanja Wi-Fi na rastline ima več osnovnih dejavnikov:

≡ Toplotni vplivi elektromagnetnega polja so neposredno odvisni od frekvence valov, kar pomeni, da z višjo frekvenco narašča toplotni učinek na žive organizme.

≡ Skupna količina prejete toplotne energije je odvisna od vsebnosti vode v rastlinskih vlaknih. Vsebnost vode določa električne lastnosti.

≡ Površina rastlinskih vlaken, ki je izpostavljena mikrovalovnemu sevanju.

≡ Jakost električnega polja

Če je količina toplotne energije večja, kot jo rastlina lahko absorbira, lahko pride do toplotne preobremenitve rastlinskih organov in celotnega organizma. Vpliv visokofrekvenčnega elektromagnetnega polja zaradi notranjega povečanja temperature rastlin lahko povzroči fiziološke in presnovne spremembe, ki vplivajo na njihovo rast. Neželene spremembe na zelenem delu planeta lahko privedejo do sprememb ekosistema. Z učinkom Wi-Fi sevanja in drugega elektromagnetnega mikrovalovnega sevanja teh sprememb ne moremo izključiti.

 

Poskus je pokazal negativne učinke sevanja Wi-Fi na rastline - vrtno krešo. Toda za potrditev tega argumenta bo potrebno ponoviti ta poskus. Rezultat je bil upočasnitev rasti rastlin, fiziološke in presnovne spremembe ter genetske mutacije, ki lahko vodijo do smrti rastlin. Zato je treba nadaljevati te raziskave, da bi lahko še bolj natančno opisali spremembe v rastlinah, ki jih povzročajo visokofrekvenčna lektromagnetna polja.

Zahvala: 

To raziskavo je podprla agencija Slovak Research and Development Agency po pogodbi št.  APVV 0432-12 in št. APVV 15-0327 ter Ministry of Education of the Slovak Republic KEGA 039 TUKE-4/2015.

Vir: 

https://www.researchgate.net/publication/313726390_Effect_of_Wi-Fi_radiation_on_seed_germination_and_plant_growth_-_experiment/download

https://www.researchgate.net/figure/Samples-weight-differences-graphically_fig3_313726390

*

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34243228/  julij 2021

Effects of non-ionizing electromagnetic fields on flora and fauna, Part 2 impacts: how species interact with natural and man-made EMF

*

Sevanje mobilnih telefonov lahko ubija insekte, čebele... https://phys.org/news/2020-09-mobile-insects-german.html?fbclid=IwAR1-jE03AP613jeugnYQYaZ4UyQtRJUxgjIxNZPjDkpMZu5zEO2_2XCPKh8

https://wifinowglobal.com/tv/litepoint-6-ghz-wi-fi-challenges-solutions-for-production-testing/?fbclid=IwAR1CnuAa0TCr6v9Fy7zBRCUQR9V7G3Ezdttw8j8RP_L6wp46rfhJRlZLw2Q

https://wifinowglobal.com/news-and-blog/brazilian-regulator-says-wi-fi-6-is-an-alternative-to-5g/?fbclid=IwAR3u94tjr40d_Fh9mV0Xk7-3zr5WXUu80cYqG0CfvIex7mf1YLB5WN2YCuE