Članek
Nizozemska: glavni svetovalec za sevanja opozarja na ICNIRP in nekritično uvajanje 5G
Objavljeno May 25, 2020

Glavni svetovalec na Nizozemskem opozarja na nekritično uvajanje 5G

24.3. 2020

Predsednik Odbora za sevanje nizozemskega Nacionalnega zdravstvenega sveta prof. Hans Kromhout zdaj svari nosilce odločanja v državi pred nekritičnim uvajanjem 5G. Nizozemski profesor meni, da je treba vse koristi 5G skrbno pretehtati glede na tveganja za javno zdravje. 

Hans KROMHOUT | PhD | Utrecht University, Utrecht | UU | Institute ...

Prof. Hans Kromhout ne verjame, da previdnost pri mobilnem sevanju ustreza standardom, ki se uporabljajo za zaščito prebivalstva pred drugimi tveganji, kot so kemikalije, pesticidi in zdravila, kjer so zahteve prof. Hansa Kromhouta stroge.

Prof. Hans Kromhout še posebej kritizira organe za sevanje, ker niso upoštevali jasnih rezultatov raziskav, kot je ameriški projekt Nacionalnega toksikološkega programa (NTP), ki je trajal 19 let in se končal z jasnim zaključkom ugotovitev raka pri poskusnih podganah.

„Ameriška študija NTP, ki je zagotovila jasne dokaze o povezanosti raka z izpostavljenostjo elektromagnetnemu sevanju. Bila je dobro izvedena in je pomenila velik preboj. Kljub temu pa nekatere skupine poskušajo zavrniti ugotovitve te študije," je povedal prof. Hans Kromhout za časnik De Telegraaf.

Nezaupanje v ICNIRP

Prof. Hans Kromhout kritizira dejstvo, da veliko držav vzame svoje mejne vrednosti izpostavljenosti radiofrekvenčnemu sevanju standarde zasebnega raziskovalnega podjetja - Mednarodne komisije za zaščito pred neionizirnim sevanjem (ICNIRP) precej nekritično in to imenuje kot "precej nenavadno", da lahko podjetje, kot je ICNIRP, povzroči takšen vpliv v svetu.

"To je precej netransparenten klub, kjer ni jasno, kako so člani izvoljeni. Imenujte to samoupravljanje. V tem smislu si ta organizacija ne more pripisati neodvisnega statusa," je prof. Hans Kromhout povedal za časnik. Dve ključni delovni mesti na svetu zasedajo Nizozemci. V ICNIRP je Nizozemec Eric van Rongen predsednik, dokler ne odstopi in postane namestnik predsednika maja 2020.

Od leta 2006 je Nizozemka Emilie van Deventer vodja urada pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v Ženevi, ki se imenuje Mednarodni projekt EMP  in ki je od ustanovitve leta 1996 zelo tesno sodeloval z ICNIRP.

Glavni ustanovitelj in prvi predsednik ICNIRP Michael Repacholi je zapustil ICNIRP leta 1996, da bi postal vodja na novo ustanovljenega urada WHO - EMP Project, ki je znatno služil s sponzorskimi sredstvi telekomunikacijske industrije.

http://mieuxprevenir.blogspot.com/2020/03/top-adviser-in-netherlands-warns.html#more

Spodnji dom nizozemskega Parlamenta je vprašal Zdravstveni Svet za mnenje, ali je izpostavljenost 5G škodljiva. Odgovor Sveta je bil, da ne morejo odgovoriti na to vprašanje , ker ni znano pri kateri ravni izpostavljenosti lahko pride do poškodb in tudi ni znano, kakšna bo izpostavljenost ljudi po uvedbi 5G. zato je Zdravstveni Svet preučil to vprašanje.

V poročilu dvoumno pišejo in se sprenevedajo., da so škodljivi učinki možni, a da to ni verjetno, saj so že v uporabi 5G frekvence do 3,5 GHz, pa ni bilo škodljivih učinkov (ne upoštevajo dolgoletne akumulacije). Je pa dobro nekaj v tem poročilu: priporočajo nadaljne epidemiološke študije in odsvetujejo uporabo frekvenc 26GHz, dokler niso raziskani vplivi na zdravje

Priporočajo uporabo revidiranih ICNIRP smernic, pri tem pa opozorijo, da poškodbe lahko nastanejo tudi pod ICNIRP mejami, zato priporočajo ALARA - as low as reasonable possible načelo EU za izpostavljenost EM sevanju.

Vir: https://www.healthcouncil.nl/documents/advisory-reports/2020/09/02/5g-and-health