Članek
5G milimetrski valovi lahko prodirajo globlje v telo, kot so napovedali modeli
Objavljeno May 31, 2020

Po Belyaevu (2019) so "zdravstveni učinki kronične izpostavljenosti milimetrskim elektromagnetnim valovom (od 30 GHz do 300 GHz) lahko pomembnejši, kot pri katerem koli drugem frekvenčnem območju." Belyaev trdi, da "čeprav se milimetrski valovi skoraj v celoti absorbirajo v 1-2 mm globine biološko enakovrednih tkiv, pa lahko prodrejo precej globlje v živo človeško telo."

"Ko zelo hiter impulz sevanja vstopi v človeško telo, to ustvari naval energije, ki lahko potuje veliko globlje, kot napovedujejo običajni modeli (Oughstun 2017). Ta inducirani impulz sevanja je znan kot učinek Brillouin predhodnika (prekurzorja). Predhodniki Brillouina se lahko tvorijo z ultra širokopasovnim sevanjem in s hitrimi podatkovnimi signali, kot jih uporabljajo tehnologije 5G."

Predhodniki Brillouina se lahko oblikujejo s hitrimi signali prenosa podatkov, kot je poudaril Microwave News leta 2002 v članku z naslovom: „Predstavitev predhodnikov Brillouin: Mikrovalovno sevanje deluje v globini.“

Ko zelo hiter impulz sevanja vstopi v človeško telo, ustvari naval energije, ki lahko potuje veliko globlje, kot napovedujejo običajni modeli. Ti inducirani impulzi sevanja so znani kot prekurzorji Brillouina. Predhodniki Brillouina se lahko tvorijo tudi z ultra širokopasovnim sevanjem in v bližnji prihodnosti s hitrimi podatkovnimi signali.

Članek Microwave News iz leta 2002 govori o polemiki glede radarskega sistema Pave Paws, ki je uporabljal fazno zaporedno sevanje. V komunikacijskih sistemih 5G je antena s faznim nizom ena od vodilnih komponent. 

Belyaev 2019 opozarja tudi na objavljeno raziskavo o modulaciji in trdi, da „v nasprotju s telefoni GSM, mobilni telefoni 3. generacije (3G) odajajo širokopasovni signal UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). UMTS mikrovalovi lahko povzročijo večje biološke učinke zaradi morebitnih "učinkovitih" frekvenčnih oken. Milimetrski valovi zavirajo popravljanje poškodb DNK, ki jih povzročajo ionizirna sevanja pri določenih frekvencah in polarizaciji (Belyaev, Shcheglov et al., 2000)."

Belyaev, I. (2019). Main regularities and health risks from exposure to non-thermal microwaves of mobile communication. t14th IEEE International Conference meeting on Advanced Technologies, Systems and Services in Telecommunications – TELSIKS 2019 

Raziskava Igor Belyaeva (2019): Glavne zakonitosti in nevarnosti za zdravje zaradi izpostavljenosti netermičnim mikrovalovom mobilne komunikacije. 14. mednarodno srečanje IEEE o naprednih tehnologijah, sistemih in storitvah v telekomunikacijah - TELSIKS 2019

POVZETEK

Poročali so o različnih odzivih na netermične mikrovalove, ki jih uporabljajo mobilne komunikacije, vključno s škodljivimi učinki na zdravje povezanimi z elektro-preobčutljivostjo, tveganji za raka, nevrološkimi učinki in reproduktivnimi vplivi, medtem ko so nekatere študije poročale, da takih učinkov ni. Ta predstavitev ponuja pregled kompleksne odvisnosti vplivov mikrovalov od različnih fizikalnih in bioloških spremenljivk, ki vsaj delno predstavljajo očitno nedoslednost objavljenih podatkov. Poročali o odvisnosti učinkov izpostavljenosti od različnih spremenljivk, kot so nosilne frekvence, polarizacija, modulacija, prekinitve, blodeči tokovi elektromagnetnih polj, genotipi, fiziološke lastnosti in gostota celic. Danes so biološki in zdravstveni učinki brezžičnih komunikacij 5G, ki bodo uporabljali mikrovalove izredno visokih frekvenc (milimetrski valovi z valovna dolžina 1- 10 mm), pomemben problem za širšo javnost.

Iz razpoložljivih študij izhaja, da lahko milimetrski valovi v specifičnih pogojih izpostavljenosti, pri zelo nizki intenzivnosti pod smernicami ICNIRP, vplivajo na biološke sisteme in zdravje ljudi. Tako pozitivne kot negativne učinke smo opazili glede na parametre izpostavljenosti. Zlasti milimetrski valovi so zavirali popravljanje poškodb DNK, ki jih povzroča ionizirno sevanje pri določenih frekvencah in polarizacijah. V kolikšni meri bodo tehnologije 5G in internet stvari-IoT vplivali na bioto in zdravje ljudi, zagotovo ni znano. Vendar pa so zaradi možne temeljne vloge milimetrskih valov pri uravnavanju homeostaze in skoraj popolne odsotnosti milimetrskih valov v ozračju zaradi učinkovite absorpcije (kar kaže na pomanjkljivo prilagajanje tej vrsti sevanja), lahko zdravstveni učinki kronične izpostavljenosti milimetrskim valovom pomembnejši kot pri katerem koli drugem frekvenčnem območju.

Odlomki iz poglavja o primerjavi 5G z GSM / UMTS

Testirali smo nekaj resničnih signalov iz mobilnih telefonov GSM (Global System for Mobile Communication, 2G) in mobilnih telefonov UMTS (Universal Mobile Telecommunications System, 3G), ki se uporabljajo v Evropi (Belyaev, Markova idr. 2009; Markova, Malmgren idr. 2010). V nasprotju z GSM mobilnimi telefoni 2G, oddajajo telefoni 3G širokopasovni signal UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). UMTS mikrovalovi lahko povzročijo večje biološke učinke zaradi morebitnih "učinkovitih" frekvenčnih oken.

Medtem ko se milimetrski valovi skoraj v celoti absorbirajo 1-2 mm v globino biološko enakovrednih tkiv, pa lahko prodrejo veliko globlje v živo človeško telo. Ko zelo hiter impulz sevanja vstopi v človeško telo, to ustvari naval energije, ki lahko potuje veliko globlje, kot napovedujejo običajni modeli (Oughstun 2017). Ta inducirani impulz sevanja je znan kot prekurzor Brillouina. Predhodniki Brillouina se lahko tvorijo z ultraširokopasovnim sevanjem in s hitrimi podatkovnimi signali, kot jih uporablja 5G. 

Dr. Igor Belyaev je predstojnik in izredni profesor na oddelku za radiobiologijo Inštituta za raziskave raka v Centru za biomedicinsko raziskovanje Slovaške akademije znanosti. Dr Belyaev je doktoriral iz radiobiologije na Inštitutu za biofiziko Akademije znanosti SSSR, Pushchino (1986) in ima DSc (habilitacijo) iz genetike na Državni univerzi Sankt Peterburg v Rusiji (1994). Je izredni profesor za genetsko toksikologijo na Univerzi v Stockholmu, Švedska (2004).

Njegovo področje strokovnih raziskav so biološki in zdravstveni učinki elektromagnetnih polj in ionizirnih sevanj, poškodbe in popravila DNK, kromosomske aberacije, apoptoza, molekularni markerji za radio občutljivost. Je soavtor več kot 80 znanstvenih publikacij.   Dr. Igor Belyaev je bil član delovne skupine Svetovne zdravstvene organizacije za elektromagnetna polja za oceno rakotovornosti radiofrekvenčnega sevanja leta 2011. Je tudi profesor v radiobiološkem laboratoriju Inštituta za splošno fiziko na Ruski akademiji znanosti v Moskvi in ​​vodi radiobiološki laboratorij na slovaškem inštitutu za raziskave raka Slovaške akademije znanosti v Bratislavi.

Leta 2011 so uredniki Bioelectromagnetics njemu in njegovim sedmim soavtorjem podelili nagrado za najvplivnejši članek, ki je bil objavljen v znanstveni reviji med letoma 2006 in 2010. Članek je imel naslov "Izpostavljenost možganov podgane GSM mikrovalovom 915 MHz povzroča spremembe v izražanju genov, ne pa dvoverižnih prelomov DNK ali učinkov na konformacijo kromatina.

* * *

REFERENCE V BELYAEV 2019:  

Belyaev, I. Y., E. Markova, et al. (2009). “Microwaves from UMTS/GSM mobile phones induce long-lasting inhibition of 53BP1/gamma-H2AX DNA repair foci in human lymphocytes.” Bioelectromagnetics30(2): 129-141.

-

Belyaev, I. Y., V. S. Shcheglov, et al. (2000). “Nonthermal effects of extremely high-frequency microwaves on chromatin conformation in cells in vitro – Dependence on physical, physiological, and genetic factors.” IEEE Transactions on Microwave Theory and Techniques48(11): 2172-2179.

-

Frohlich, H. (1980). The Biological Effects of Microwaves and Related Questions. Advances in Electronics and Electron Physics. L. Marton and C. Marton. New York, Academic Press. 53: 85-152.

-

Markova, E., L. O. Malmgren, et al. (2010). “Microwaves from Mobile Phones Inhibit 53BP1 Focus Formation in Human Stem Cells More Strongly Than in Differentiated Cells: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk.” Environmental and Health Perspective118(3): 394-399.

-

Oughstun, K. E. (2017). “Optimal Penetration in Debye-Model Dielectrics Using the Brillouin Precursor Pulse.” Ieee Transactions on Antennas and Propagation65(4): 1832-1835.

-

Sitko, S. P., E. A. Andreev, et al. (1988). “The whole as a result of self-organization.” J Biol Phys16(4): 71-73.

VIR: 

https://ehtrust.org/5g-millimeter-wave-energy-may-penetrate-deeper-than-predicted/ 

http://www.lymenet.de/shgs/corryw/Rundmails/Rund_60/WARNKE-%20Entzuend.%20Folien%20Saarbr%202014.pdf?fbclid=IwAR3LCzyjigJHanz1FNM-egZx6kx7I_6TtdrR0u8NaGuV4Clhqiu7s4lrHGA

https://ehtrust.org/serious-safety-concerns-about-5g-wireless-deployment-in-australia-and-new-zealand/

*

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18517913/

Human skin as arrays of helical antennas in the millimeter and submillimeter wave range