Članek
D. Leszcynski: Pregled učinkov milimetrskih valov 5G na kožo
Objavljeno Aug 06, 2020

Pregled fizioloških učinkov milimetrskih valov 5G na kožo in kožne celice

Dariusz Leszcynski

27.5. 2020

Pred kratkim sem napisal pregled, v katerem sem predstavil najnovejše raziskave o vplivu milimetrskih valov na kožo in bo kmalu objavljen v strokovno pregledani reviji "Reviews in Health Health". Takoj, ko bo članek na voljo na spletu, bo na BRHP na voljo ustrezna povezava. Za zdaj je tu povzetek članka, citat iz razprave in končni sklep recenzije.

POVZETEK RECENZIJE

Sedanje uvajanje 5. generacije brezžične komunikacijske tehnologije, tehnologije 5G, je spodbudilo razprave o zdravju in o novi vrsti sevanja, ki jo bodo uporabljale / oddajale naprave in omrežja 5G z milimetrskimi valovi. Nov vidik tehnologije 5G, ki skrbi nekatere bodoče uporabnike, je, da bodo tako antene kot naprave nenehno v neposredni bližini teles uporabnikov.

Koža je poleg oči edini organ človeškega telesa, ki bo neposredno izpostavljen milimetrskim valovom tehnologije 5G. Vendar pa celotni znanstveni dokazi o možnih vplivih milimetrskih valov na kožo in kožne celice trenutno obsegajo le okoli 99 študij. To jasno kaže, da znanstveni dokazi o možnih vplivih milimetrskih valov na ljudi ne zadoščajo za določitev znanstveno utemeljenih mej izpostavljenosti in za razvoj znanstveno utemeljenih politik na področju človekovega zdravja. Zadostne raziskave niso bile narejene, zato je treba razmisliti o previdnostnih ukrepih za uvedbo 5G, dokler ne bo opravljeno zadostno število kakovostnih raziskovalnih študij in bo znanstveno ugotovljeno tveganje za zdravje ali pomanjkanje tveganja.

CITAT IZ RAZPRAVE

…, Nedavno objavljene smernice Mednarodne komisije za zaščito pred neionizirnim sevanjem (ICNIRP), ki navajajo, da predlagane ICNIRP mejne vrednosti izpostavljenosti milimetrskim valovom ščitijo uporabnike pred nastankom vplivov mm-valov na zdravje, so le predpostavka, ki ne temelji na znanstvenih dokazih, ker raziskava o vplivih milimetrskih valov na kožo ni bila izvedena. Zato kakršne koli trditve, vključno z ICNIRP, da trenutne varnostne meje ščitijo vse uporabnike, ne glede na njihovo starost ali zdravstveno stanje, nimajo zadostne znanstvene podlage. Varnostne meje, ki se priporočajo za zaščito pred vplivi milimetrskih valov na zdravje, temeljijo na znanstveno nepodprtih predpostavkah, kot je razvidno iz dokazov v tabelah 1-4 ... "

ZAKLJUČEK RECENZIJE

Nujno je treba raziskati biološke in zdravstvene učinke milimetrskih valov, ker so s pomočjo trenutno razpoložljivih dokazov o vplivih na kožo trditve, da "vemo, da ne bo vpliva na zdravje kože in ljudi", kot tudi trditve, da "vemo, da bo prizadeto zdravje kože in ljudi", prezgodnje predpostavke, ki nimajo dovolj znanstvene podlage.

 Op. prev: 

Dariusz Leszcynski je bivši dolgoletni raziskovalec pri finski agenciji za zaščito pred sevanji (Finnish radiation protection agency). Leta 2011 je bil v odboru IARC WHO - Mednarodni Agenciji za Raziskave Raka pri Svetovni Zdravstveni Organizaciji, ko je ta odbor odločil, da je elektromagnetno sevanje "2B potencialno rakotvorno" za ljudi.

Vir:

(1) https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2020/05/27/review-of-5g-mm-waves-effects-on-skin-by-d-leszczynski-is-in-press-in-the-reviews-on-environmental-health/?fbclid=IwAR106RCwLdWYutuM7FpyqPqHgq9hPpnKSXANdcuWgdPmnREp7Xk3fkhFb7E