Članek
Potrebne so biološke smernice za varno izpostavljenost EM poljem
Objavljeno Aug 06, 2020

POTREBA PO BIOLOŠKIH SMERNICAH ZA VARNO IZPOSTAVLJENOST RADIOFREKVENČNIM ELEKTROMAGNETNIM POLJEM (RF EMP)

V tem poglavju bomo predstavili povzetek dokumenta, ki predlaga sprejem smernic varne izpostavljenosti RF EMP na podlagi bioloških standardov: Proposed FCC changes to Measuring and Evaluating Human Exposure to Radiofrequency Electromagnetic Fields and Wireless Power Transfer Devices are Flawed: need for biologically-based

standards. Avtorji so naslednji znanstveniki:

- Paul Ben Ishai - Department of Physics, Ariel University, Ariel, 40700 Israel.

- Mikko Ahonen- Institute of Environmental Health and Safety, Jaama 14-3, 11615, Tallinn, Estonia

- Hugo Gonçalves Silva- Departamento de Fisica, Universidade de Évora, Rua Romão Ramalho 59, 7002-554 Évora, Portugal,-

- Devra Davis- Environmental Health Trust, P.O. Box 58, Teton Village, WY 83025

Dokument obravnava problematiko standardov varne izpostavljenosti elektromagnetnim poljem ameriške Zvezne komisije za komunikacije (FCC, v nadaljevanju Komisija) in je relevanten tudi za podobne EU smernice 1999/519 / EC: Priporočilo Sveta z dne 12. julija 1999 o omejevanju izpostavljenosti prebivalstva elektromagnetnim poljem (0 Hz do 300 GHz) (2):

Meje varne izpostavljenosti elektromagnetnim poljem za frekvence od 10 MHz do 10 GHz so :

- EU: povprečje SAR za celo telo: 0,08 W/kg

- EU: lokalni SAR za glavo in trup: 2 W/kg (ZDA: 1,6 W/kg)

- EU: lokalni SAR za ude: 4 W/kg (ZDA: 4 W/kg)

Meja varne izpostavljenosti elektromagnetnim poljem za frekvence od 10 GHz do 300 GHz je v EU 10 W/m2. Vse, kar je navedeno v nadaljevanju za ameriške smernice, velja tudi za smernice v EU, ki so podobne: izpostavljenost RF EMP glave in trupa je dovoljena v ZDA SAR 1,6 W/kg, v EU pa je celo SAR 2W/kg.

 Komisija FCC želi 24 let stare smernice uporabiti za frekvence od 3GHz- 3000 GHz (ki je že infrardeči frekvenčni pas tehnologije 6G). Komisija bi morala omogočiti revidirane standarde in monitoring, ki bi odseval strokovno recenzirane dokaze, da je potrebna zaščita pred netermičnimi učinki sedanjih nivojev neinozirnega sevanja. Komisija kljub opozorilom od leta 2013 dalje, ne upošteva na stotine strokovno pregledanih študij, temveč nekritično sprejema standarde ICNIRP, ki so bile postavljene za frekvence pod 3GHz in jih želi uveljaviti za frekvence do 3000 GHz. Ko Komisija sprejema manjšinsko mnenje 13 znanstvenikov iz ICNIRP (Mednarodnega komiteja za varstvo pred neionizirnim sevanjem), izmed katerih imajo mnogi tesne vezi s industrijo telekomunikacij, dejansko zanemarja mnenje večine strokovnjakov na področju bioelektromagnetizma, ki se ne strinjajo z zaključki ICNIRP, ki je še dalje samoimenovana majhna skupina, ki nima transparentnega vira financiranja.

Priporočamo zaustavitev uvedbe pete generacije, 5G za telekomunikacije in za širitev brezžičnih omrežij, dokler ne bodo te nove frekvence nevarne za zdravje ljudi in okolje in zgoščevanje omrežij v celoti raziskali znanstveniki, neodvisni od industrije. Zgoščevanje 5G skupaj z omrežjem 4G anten bi bistveno povečalo izpostavljenost okolja radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem. Mi priporočamo varnostne meje, ki temeljijo na empiričnih znanstvenih študijah, ki so temeljito raziskale dolgoročne učinke na ljudi, živali, žuželke, drevesa in okolje. Varnostne meje bi morale temeljiti na ustreznih podatkih iz raziskav na živalih in ljudeh in ne na predpostavkah. Kljub obsežnim strokovno pregledanim znanstvenim dokazom o netermičnih učinkih, ki jih je EHT predložil v 60 primerih, Komisija FCC vztraja pri tem,da je toplotna škoda edini učinek, ki ga je treba preprečiti pri izpostavljenosti sevanju radijskih frekvenc.

Skladno s tem FCC določa raven izpostavljenosti na SAR 1,6 W / kg v povprečju za 1 g prostornine celotne glave (ki je obravnavana kot homogena enota) in gostoto moči 10 W/m2. Uho obravnava kot roko, zapestje ali stopalo, kjer naj SAR ne presega 4 W / kg, povprečno za 10 gramov tkiva (opredeljeno kot volumen tkiva v obliki kocke), v povprečju 30 minut. To je pomanjkljivo, tudi v ozki definiciji učinkov ogrevanja, saj prezre dobro znani učinek spajanja EM valov / tkiva, kot je opisano podaj. V nasprotju s stališčem Komisije se lahko pojavijo netermični učinki, ki so biološko pomembni na trenutno dovoljenih in nižjih ravneh RF in vključujejo motnje celične signalizacije in celovitost membrane, povečajo reaktivne kisikove in dušikove vrste (RONS) v notranjosti celic in v krvi, posredno poškodujejo DNK, poslabšajo reproduktivnost in povečajo tveganje za raka, neplodnost in nevrološke bolezni, spremenijo nevrotransmiterske funkcije, prepustnost krvno-možganske pregrade, morfologijo, elektrofiziologijo, celični metabolizem, priliv kalcija v celice ter izražanje genov in proteinov.

Mi in stotine drugih strokovnih znanstvenikov se ne strinjamo s predpostavko Komisije, da ker bi se prenosi na višjih frekvencah 5G površinsko absorbirali le v koži, da takšne frekvence ne predstavljajo nevarnosti za javnost. Prvič, za delovanje 5G bodo morala ta omrežja vključevati tudi 3G in 4G frekvence, za katere je ocenjeno, da bodo povzročile niz bioloških vplivov. To so ugotovile francoska, izraelska in indijska vlada ter druge strokovne skupine, vključno z Oceania Radiofrequency Scientific Advisory Association (ORSAA), Environmental Health Trust (EHT), poročilo Bioinitiative in drugi. Drugič, za interakcijo med višjimi frekvencami 5G in kožo ni bilo dokazano, da je benigna. Namesto tega trenutno razpoložljive raziskave kažejo na biološko in fiziološko pomembne učinke. Strokovno recenzirane publikacije dokumentirajo, da ima lahko izpostavljenost RF v zgornjih slojih kože velike imunološke in druge sistemske učinke. Poleg tega Komisija ne upošteva dejstva, da se lahko brezžične dostopovne točke (op. prev.: SAWAP) povečajo absorpcijo RF EMP v koži, zaradi stoječega valovanja (Standing Wave Coupling), zaradi slojevite narave tkiva in kratke valovna dolžina sevanja, kot je zapisano v strokovno pregledanih publikacijah.

Poleg tega so številni avtorji v strokovno pregledanih publikacijah pokazali učinek časovno deljenih signalov in časovnih impulzov ter opozorili, da to povzroča vrhove povišane temperature v koži, vse do bolečine. Kljub temu Komisija to dejstvo ignorira in in trdi, da povprečne vrednosti (brez teh vrhov) zadostujejo.

Komisija ne namerava spremeniti metode Specifičnega antropomorfnega modela (SAM) za ugotavljanje izpostavljenosti RF, ki ima veliko homogeno glavo in telo odraslega moškega. To kljub nespornemu dejstvu, da SAM model ne meri izpostavljenosti znotraj specifičnih tkiv možganov, lobanje, reproduktivnih organov in teles dojenčkov, malčkov in osnovnošolcev, ki so med najhitreje rastočimi uporabniki novih brezžičnih omrežij in naprav. Uporabljati bi se morala vsaj metoda algoritma s časovno domeno (Finite-Difference Time - Domain – FDTD).


Omejitve izpostavljenosti v Rusiji, na Kitajskem, v Švici in Italiji so 100-krat nižje od predlaganih s strani FCC. Rusija in Kitajska imata „znanstveno utemeljene“ omejitve.
Nobena sekundarna zavarovalnica ne zagotavlja kritja odgovornosti iz zdravja ali okoljske škode zaradi obratovanja bazne postaje, saj je Swiss Re leta 2019 označil tveganje zaradi 5G "s kot primerljivo z azbestom. Pravi, da se predlagano širjenje 5G zanaša na standarde ki so stari vsaj desetletje in potrebujejo regulacijo. Nekatere države so zavzele stališča, ki upoštevajo javno dobro pred koristmi industrije telekomunikacij. Tako je Francija odpoklicala več deset vrst mobilnih telefonov, za katere je bilo ugotovljeno, da oddajajo nevarne ravni RF. V Izraelu je za nekaj baznih postaj bilo ugotovljeno, da presegajo sprejemljive ravni sevanja, Indija je določila ravni izpostavljenosti sevanju baznih posta, ki so ena desetina sevanja smernic ICNIRP. Mnoga mesta v Italiji so pozvala k zaustavitvi 5G. Vlade v Švici, Belgiji in Grčiji postavljajo pod vprašaj hitenje pri uvajanju 5G, zlasti glede na zavrnitev sekundarnih zavarovalnic, da bi zagotovile kritje zdravstvenih storitev ali okoljske škode, na splošno povezane z elektromagnetnimi polji, vključno s 5G.

Kot strokovnjaki na tem področju priporočamo, da Komisija poišče nasvet neodvisnega multidisciplinarnega sveta organizacij, kot so ORSAA, ANSES, Royal College of Physicians Združenega kraljestva ali ameriške Nacionalne akademije znanosti, inženirstva in medicine, ki bodo izvajale neodvisne študije vplivov 5G na zdravje in okolje ter njegove trenutne stopnje izpostavljenosti. Dokler takšna strokovna skupina ne izdela biološko utemeljenega standarda izpostavljenosti, priporočamo, da se sprejmejo varne ravni izpostavljenosti z uporabo načela »čim nižje razumno dosegljivo« (ALARA) za doseganje najnižje izpostavljenosti RF EMP. V stavbah in domovih naj se uporabljajo povezave z ethernetom in kablom namesto brezžičnega omrežja.

* * *

Nadalje, ker znanstveni dokazi še naprej povečujejo povezavo izpostavljenosti RF z rakom in drugimi resnimi vplivi na zdravje, se bo komunikacijska industrija soočila z vse večjim bremenom pravdnih sporov in odgovornosti. Kot regulatorni organ, ki ni zagotovil zaščite pred takšnimi izpostavljenostmi, bo Komisija prav tako odgovorna.

* * *

Str. 10: Vse večje število uglednih strokovnjakov poziva k reviziji veljavnih standardov in smernic. Naj omenimo samo dva, profesorja Frank Barnesa in Ben Greenbauma, ki sta pred kratkim izjavila: „V sedanjih smernicah dolgoročne izpostavljenosti niso obravnavane. Tudi predlogi v NPRM ne rešujejo vprašanj, ki se pojavljajo zaradi vse bolj dolgoročnih izpostavljenosti, katerim bo več milijard uporabnikov telefonov in drugih brezžičnih sevalnih naprav izpostavljenih vse življenje."

Profesor Barnes ima, med drugimi nazivi in odlikovanji, odmevne izkušnje na področju bioelektromagnetike, kjer opravlja funkcijo predsednika Bioelektromagnetnega društva. Je izvoljen član Nacionalne akademije znanosti in inženiringa, odgovorni urednik revije Bioelectromagnetics, ki je najbolj citiran specializiran časopis na tem področju. Je izvršni urednik letnih pregledov telekomunikacij in ima številne druge položaje.

Profesor Greenbaum je bil glavni urednik Bioelectromagnetics in bil je svetovalec mednarodnega projekta EMF Project WHO v Ženevi. Skupaj sta uredila četrto izdajo Priročnika o bioloških učinkih elektromagnetnih polj, ki ga je objavil CRC Press.

Skratka njunega mnenja ni mogoče zavreči, zlasti ker ga delijo številni drugi strokovnjaki na tem področju, kot je navedeno spodaj in v drugih prispevkih Victorja Lecha in drugih iz Oceania Radiofrequency Scientific Advisory Association. (ORSAA)

Portal EMF ima obsežno bazo podatkov: 31.195 publikacij in 6.724 povzetkov znanstvenih študij o vplivu elektromagnetnih polj. Nedavni pregled raziskav o zdravstvenih tveganjih radiofrekvenčnega sevanja, ki vključuje neodvisno preverjanje 5.400 študij v bazi MedLine, ugotavlja, da literatura kaže, da obstaja veliko veljavnih razlogov za zaskrbljenost zaradi možnih škodljivih učinkov tehnologije 4G in 5G in da so obstoječe raziskave izredno konservativne, saj nezadržno podcenjujejo negativne učinke te nove tehnologije“

Str.12: Komisija ima napačna stališča v zvezi s 5G frekvencami:

- brez dokaza zatrjuje, da je ogrevanje edini učinek, ki ga je treba preprečiti - ne upošteva pomembnega dejstva, da bodo moderni brezžični komunikacijski sistemi - vključno s prihodnjimi omrežji 5G, ki delujejo na frekvencah nad 3 GHz, delovali na podlagi več anten, ki pošiljajo in sprejemajo več impulznih valovanj, ki ne bodo neprekinjeni modulirani valovi. Ti impulzi imajo lahko za biološke sisteme veliko večje posledice kot neprekinjeni prenos valov na kateri koli frekvenci. - predvideva, da so biološki učinki neposredno sorazmerni s stopnjo absorpcije, pri čemer ne upoštevajo naraščajočih dokazov o imunoloških funkcijah kože, opisanih spodaj. Škodljivi netermični učinki so bili dokazani na trenutnih ravneh dovoljene izpostavljenosti.

Stališče Komisije, da je ogrevanje edini učinek RF EMP, ki predstavlja tveganje za zdravje ljudi, prezre trdno in rastočo zbirka raziskav, ki dokazujejo netermične biološke učinke RF elektromagnetnih polj (EMP) pri poskusnih živalih in ljudeh. Tako škodljivi kot koristni biološki učinki RF so bili dokazani pri vseh vrstah. Ti vplivi se lahko zgodijo na ravni celic in podceličnih struktur, vključno z mitohondrijskimi procesi, ki so kritični za celično energijo in presnovo. Na mikroskopski celični ravni so dokazani škodljivi učinki tako na strukture kot tudi funkcije celic zaradi sevanja mobilnih telefonov. To vključuje učinke na izražanje beljakovine, transkripcijo in stabilnost posredovano z MAPK kaskado (mitogensko aktivirana protein kinaza), encimsko aktivnost, razvoj foliklov jajčnikov in povečanje reaktivnih kisikovih vrst v matičnih celicah. Teh študij, ki kažejo netermične učinke na celičnem nivoju, je več kot 3000 na portalu EMF in v bazi podatkov ORSAA.

Učinek izpostavljenosti sevanju mobilnega telefona je še ena opazna pot do poškodb celic, celičnega metabolizma in membran. To je pot preko vpliva na napetostne kalcijevi kanalčke (VGCC). VGCC so razred membranskih beljakovin, ki so odgovorne za transport kalcija in drugih ionov v celično notranjost in izven nje. Ena od vlog, ki jo ti ioni igrajo, je nadzor reaktivnih kisikovih vrst (ROS). ROS lahko privedejo do proizvodnje prostih radikalov, ki lahko poškodujejo DNK in uničijo bistvene celične komponente. Poleg tega so bile ROS opredeljene kot pomembni predhodniki ali zgodnji biološki markerji za številne kronične nevrološke in druge bolezni kot tudi kazalnike škodljivih učinkov na razmnoževanje. Poleg povečanja teh škodljivih celičnih procesov, trenutne ravni RF vplivajo tudi na zdravje tkiv in organov, pomembnih tako za nevrološko kot moško reproduktivno zdravje. Eksperimentalne študije razkrivajo, da živali, ki so bile prenatalno izpostavljene netermičnim nivojem impulznega sevanja mobilnega telefona, imele potomce s pomembno poškodbo hipokampusa (op. prev.: centra za učenje in spomin), vključno z omejenim razvojem piramidalnih celic hipokampusa.

Komisija ne upošteva pomembnih strokovnih pregledov znanstvenih dokazov, ki demonstrirajo škodljive netermične učinke na trenutni ravni RF izpostavljenosti.

Str.13: Na nivoju tkiva v organizmu (človek) je bila izpostavljenost EMP povezana z razgradnjo antioksidativnega obrambnega sistema. Pogost argument proti ustreznosti tega dela je ta, da je večinoma in vitro in zato ni uporaben za "resnični" primer uporabe mobilnih telefonov. Vendar pa so nedavne študije ljudi, ki živijo v bližini mobilnih baznih postaj, našle dokaze za to: ROS v njihovi krvi, kar je prepoznano kot biokemični pokazatelj stresa, ki je povezan s povečanim tveganjem za raka in druge kronične bolezni.

Še en pomemben pregled o učinkih RF sevanja so leta 2015 objavile Nacionalna akademija znanosti v Ukrajini, univerza Indiana in univerza v Campinasu v Braziliji. Na podlagi 93 med 100 strokovno pregledanimi študijami je ta dokument ugotovil, da RF sevanje z nizko intenzivnostjo deluje kot oksidacijsko sredstvo za žive celice z visokim patološkim potencialom. Oksidativni stres, ki ga povzroča izpostavljenost RF sevanju, razlaga vplive RF sevanja na zdravje, tako kancerogene, kot nekancerogene. Poleg kroničnih bolezni ta študija opisuje 6 različnih bioloških mehanizmov, ki lahko pojasnijo te učinke RF sevanja v telesu. Ta pregled navaja: „Na koncu naša analiza kaže, da je radiofrekvenčno sevanje nizke intenzivnosti (RFR) ekspresivno oksidativno sredstvo za žive celice z visokim patogenim potencialom in ta oksidativni stres, ki ga povzroča izpostavljenost radiofrekvenčnemu sevanju, je treba prepoznati kot enega od glavnih mehanizmov biološke aktivnosti RF sevanja. "

Str.14: Kot je nedavno objavila skupina ORSAA, obstaja nasprotje interesov agencij, ki ocenjujejo vplive tehnologije na zdravje in okolje, vključno z ameriško FDA in Avstralsko agencijo za zaščito pred sevanjem in jedrsko varnost (ARPANSA), ki sta obtoženi za promocijo te tehnologije: »RF tehnologija je v svetovnem merilu cvetoča industrija z več bilijonov dolarjev in spreminjanje sedanje varnostne ravni v strožje standarde bi prineslo neugodne finančne posledice ter bi vplivalo na industrijske in vojaške funkcije. V nekaterih državah, kot je Avstralija, regulator, ki je odgovoren za varovanje zdravja, prodaja tudi licence RF spektra, kar predstavlja očiten konflikt interesov. Nekateri menijo, da je industrija ujela tudi agencije, ki so odgovorne za dajanje varnostnih nasvetov javnosti

Str.26: Predlagane najvišje vrednosti SAR in največja dovoljena gostota moči bodo imele nesprejemljive in nevzdržne toplotne vplive Komisija FCC za frekvence nad 6 GHz predlaga največjo gostoto moči 4 mW / cm 2 (40.000 mW/m2 = 40 W/m2) za splošno javnost. Predlagana vrednost gostote moči gostote moči 4 mW / cm 2 za splošno javnost ustreza meji izpostavljenosti, določeni za 6 GHz v standardu IEEE Std C95.1–1991, na katerega se nanašajo pravila Komisije. Ta standard gostote moči 4 mW / cm 2 za 6 GHz ustreza mejni vrednosti SAR, ki znaša 1,6 W / kg pri 6 GHz. Tudi prag toplotne percepcije pri frekvencah, ki se približajo 100 GHz za velika območja izpostavljenosti, je približno pri 4 mW / cm 2. "

Vrednosti SAR ne prikazujejo ustrezno biološko moteče narave impulznih signalov, ki lahko privedejo do trajnih poškodb tkiva Standard specifične stopnje absorpcije (SAR) se nanaša posebej na povprečne vrednosti v obdobjih 6 ali 30 minut, ocenjenih za posamezno frekvenco naenkrat in je bolj primeren za signal neprekinjenega vala (CW) kot za nize impulznih signalov več operativnih frekvenc sodobne komunikacije. Prepričanje, ki je lahko opisano kot prepričanje v nasprotju z uveljavljenimi znanstvenimi dejstvi je, da obstaja enakovrednost med povprečno močjo hitro spreminjajočega se impulznega niza signalov in kontinuiranim signalom (CW).

Str.27: Peta generacija brezžične komunikacijske tehnologije (5G) obljublja do 100 krat večjo hitrost prenosa podatkov kot je pri 4G. V ta namen se bodo uporabile višje frekvence (tudi milimetrski valovni pasovi), širokopasovne modulacijske sheme in s tem bodo signali hitrejši in z bolj strmim dviganjem in padanjem, potencialno v kombinaciji z impulznim delovanjem za dostop z večkratno časovno domeno (op. prev.: TDMA je tehnika multipleksiranja, kjer več signalov hkrati uporablja isti kanal. Časovna domena vsakemu signalu omogoči določeno časovno režo v kanalu znotraj ponavljajočega se večkratnega okvirja)

5G je zasnovan kot vseprisotni komunikacijski sistem, ki zajema aplikacije, kot je velika pasovna širina prenosa mobilnih podatkov in telefonske komunikacije, komunikacija med strojem in strojem v realnem času (npr. avtonomna mobilnost) in internet stvari (IoT). Izpostavljenost radiofrekvenčnim elektromagnetnim mikrovalovnim sevanjem (RF-EMP) od brezžičnih naprav do velikih radarskih naprav in medicinske opreme lahko povzroči povečanje telesne jedrne temperature ali lokalizirano zvišanje temperature, kar ima lahko škodljive učinke na zdravje.

Rezultati študije kažejo, da razmerje 1000 med povprečjem in vrhom, ki ga sprejema Mednarodni odbor za zaščito pred neionizirnim sevanjem (ICNIRP), lahko povzroči trajno poškodbo tkiv, celo po kratki izpostavljenosti, kar poudarja pomen ponovne presoje obstoječih smernic za izpostavljenost RF EMP. Str. 28: Tako v literaturi obstajajo močni znanstveni dokazi, ki kažejo, da pri poskusih z uporabo impulznih signalov, ti signali povzročijo biološke učinke, ki se razlikujejo od tistih, ki nastanejo zaradi signalov kontinuiranega (neprekinjenega) valovanja. Simulirani signali mobilnih telefonov v eksperimentih ne dajejo zanesljivih in približno točnih bioloških vplivov, kot jih povzročajo resnični signali mobilnih telefonov, ki se uporabljajo v realnem okolju.

Pri določanju ustreznih povprečnih območij bi moral FCC preučiti, kako sorazmerno nizka gostota moči (povprečna) in nizka raven SAR RF lahko povzroči oksidativni stres – ki je dobro uveljavljen in potrjen označevalec degenerativnih bolezni. V svojem pregledu 100 študij so Yakymenko in sod. [42] lepo prikazali, kako ta nizka raven RF lahko vpliva na celice (in vitro) in živali (in vivo).


Če pogledamo te študije, je enostavno opaziti, da se v več primerih poroča o oksidativnem stresu po nekaj urah izpostavljenosti in pri ravni izpostavljenosti so pogosto pod obstoječimi smernicami FCC. Impulzni signali se zdijo biološko bolj aktivni, tako v človeških kot v živalskih celičnih kulturah in povzročajo oksidativni stres, ki vodi do vnetja in bolezni, kot so Yaymenko in sod. ponazorili zgoraj.

Str. 29: Medicinska uporaba in stranski učinki netermičnih ravni spektra EMP, kot del fototerapije za zlatenico novorojenčka dokazuje, da ima površinska absorpcija EMP v koži sistemske biološke učinke.

Str. 30: Ugotovljeni so bili trije različni mehanizmi: fotomehanski, fototermalni in fotokemični.

Str. 31: Medtem ko milimetrski valovi v koži morda ne bodo absorbirani več kot 2 mm, kožo, je ta razdalja zadostna, da povzroči biološke vplive in zapleten niz imunskih in drugih funkcij, ki potekajo znotraj povrhnjice.

Vir: https://ecfsapi.fcc.gov/file/1061621406508/FCC%20Submission%2019-226%20Environmental%20Health%20Trust.pdf

*

https://wearetheevidence.org/hunger-strike-in-italy-stopped-increase-of-radiation-exposure-levels-for-5g/

*