Članek
WHO: Mednarodni poziv za zaščito pred izpostavljenostjo neionizirnim elektromagnetnim poljem
Objavljeno May 11, 2021

Za: Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus,

Generalni Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO)


Mednarodni javni poziv za zaščito pred

izpostavljenostjo neionizirnim elektromanetnim poljem (EMP)


Kot strokovnjaki za bioelektromagnetiko pišemo s hudimi pomisleki glede javnega zdravja in vplivov na okolje eksponentno naraščajoče uporabe brezžičnih sevalnih naprav, ki se zanašajo na radiofrekvenčno (RF) in izredno nizkofrekvenčno (ELF) elektromagnetno polje (EMP) po vsem svetu. Kot avtorji več kot tisoč ustreznih strokovno pregledanih publikacij in zaskrbljeni državljani, pozivamo SZO, naj skliče neodvisno svetovno komisijo za brezžično sevanje in zdravje ter priporoči biološko utemeljene smernice izpostavljenosti EMP.

Varnostni standardi, ki se uporabljajo za osebne brezžične naprave, kot so pametni telefoni, so bili prvotno oblikovani v 70.-tih pred prihodom osebnih brezžičnih naprav, ko je manj kot 0,1 % civilnega prebivalstva živelo blizu RF oddajnikov tega obdobja, kot so radiodifuzijske in TV antene. Uporaba RF-sevalnih anten na ali blizu telesa posameznika je prišla desetletja kasneje z razvojem mobilnih telefonov v 90-letih.

Danes je v ZDA, Avstraliji in večjemu delu sveta več telefonskih številk kot ljudi in več kot 90 % svetovne populacije je redno izpostavljenih neizmerjenim ravnem RF sevanja blizu telesa. Prvič v človeški zgodovini se hitro razvijajoči se možgani majhnih otrok redno obsevajo več ur na dan. Ta izpostavljenost RF sevanju se bo morda še povečala, ko bo vesoljski internet iz satelitov v nizki orbiti v naslednjih 2-3 letih popolnoma vzpostavljen.

Čeprav so bili v 70. letih vsi uporabniki EMF prvotno enako pomembni, vključno z otroki, ženskami in manjšimi odraslimi [1], je testiranje varnosti novih brezžičnih naprav zdaj osredotočeno na modele velikih odraslih moških, ki uporabljajo velikost glave vojaških rekrutov teže 100 kg, za določitev sprejete elektromagnetne energije. Več poročil strokovno pregledane znanstveno-raziskovalne literature je pokazalo znatno večjo incidenco sprejete elektromagnetne energije (EME) v možganih otrok, manjših odraslih in žensk, zaradi bližje postavitve antene mobilnega telefona, ki seva v možgane [2,3] teh uporabnikov. Nazadnje, več dolgoročnih študij izpostavljenosti, izvedenih z laboratorijskimi živalmi, je pokazalo višjo stopnjo raka, poškodb DNA in drugih organov živali, izpostavljenih EMP, v primerjavi s tistimi, ki niso bile izpostavljene [4–6].

Številni strokovnjaki po vsem svetu so opravili raziskave, ki dokumentirajo pomembne biološke in okoljske učinke teh elektromagnetnih signalov, ki jih je ustvaril človek, ki lahko vodijo do patoloških posledic in drugih bolezni. Te bolezni vključujejo raka in druga tveganja, opisana v številnih poročilih [glej publikacije a - g spodaj]; tudi dodatna poročila, kot so Poročilo o Bioinitiative, poročilo o projektu REFLEX, poročilo o Interphone projektu, poročilo Nacionalnega toksikološkega programa (NTP) [5,6], poročilo Ramazzini ter rezultati visokokakovostnih študij znanstvenikov brez navzkrižja interesov [7] .

Ti učinki se lahko pojavijo na ravneh, ki so veliko nižje od obstoječih priporočenih mejnih vrednosti izpostavljenosti RF-EMP, ki jih priporoča Mednarodna komisija za zaščito pred neionizirajočim sevanjem (ICNIRP) in ki jih podpira Projekt EMF pri SZO, da bi se izognili akutnemu kratkotrajnemu ogrevanju. Več strokovnih organizacij je pred kratkim dokumentiralo dejstvo, da ICNIRP predstavlja samoimenovano in samo-nadzorovano skupino, ki predstavlja le manjšinsko znanstveno stališče.

Pred kratkim je strokovna komisija, ki je svetovala švicarski vladi, sklenila, da nizke ravni EMP povzročajo resne zdravstvene težave, zlasti za otroke, starejše in tiste z obstoječimi boleznimi (https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Newsletter-BERENIS-Special-Issue-January-2021-1.pdf). Glede na zastarele smernice ICNIRP bi lahko imele resne posledice za človeštvo in okolje. [5-7].

Junija 2001 je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri SZO opredelila izjemno nizko frekvenčna magnetna polja kot skupino 2B, možno rakotvorno snov za ljudi, ki povečuje tveganje za otroško levkemijo. Statična/ELF magnetna polja oddajajo vseprisotni električni aparati in električne napeljave. Poročali so, da statična nizko intenzivna/ELF –EMP povzročajo biološke učinke, ki bi lahko škodili zdravju, npr. oksidativni stres, genetske in nevrološke spremembe [8-10]. Poleg tega bi umetna statična/ELF-EMP lahko vplivala na prostoživeče živali in morda na preživetje številnih vrst.

Maja 2011 je SZO/IARC razvrstila vsa radiofrekvenčna elektromagnetna polja kot "verjetno kancerogena za ljudi" (skupina 2B).

Znanstvena skupnost je v zadnjih letih izdala več pomembnih pritožb, resolucij in drugih dokumentov, ki opozarjajo organe javnega zdravja o potrebnem zmanjšanju mejnih vrednosti izpostavljenosti EMP in z njimi povezanih tveganj. Mednje spadajo Freiburška pritožba, Salzburška resolucija, resolucija Catania, Beneventska resolucija, Beneška resolucija, resolucija Porto Alegre, Københavnska resolucija, priporočila Ameriške akademije za pediatrijo, znanstvena izjava Seletuna, Mednarodna pritožba EMF Scientist , 5G Appeal, Izjava o soglasju Združenega kraljestva ter mednarodnih medicinskih in znanstvenih strokovnjakov in strokovnjakov za zdravstvene učinke neionizirnih sevanj (NIR) iz leta 2020 ter številni drugi pomembni dokumenti.

Strinjamo se, da so sedanje smernice zastarele in jih je treba spremeniti na podlagi novih raziskovalnih podatkov. Zagovarjamo takojšnje sprejetje previdnostnega načela pri vseh uporabah teh tehnologij in storitev.

Zato spodaj podpisani prosijo za naslednje ukrepe SZO:

1.) priporočila zdravstvenim organom vseh držav, da sprejmejo zmanjšane omejitve izpostavljenosti EMP glede na biološke učinke zaradi nizkih in dolgoročnih izpostavljenosti;

2.) spodbujanje ozaveščanja, upoštevajoč trajnost in vodenje programa za zmanjšanje izpostavljenosti EMP, vključno s širokim razkritjem zdravstvenih tveganj, povezanih z EMP;

3.) pri brezžičnih napravah, ki delujejo blizu glave ali telesa, mora postopek certificiranja upoštevati razdaljo, ki je združljiva z realističnimi praksami uporabniške populacije;

a.) Nacionalno testiranje 677 mobitelov s strani ANFR Francija je razkrilo , da mobilni telefoni, ki so trenutno na trgu, presegajo evropske varnostne omejitve ICNIRP za 1,6 do 3,7 krat; in ameriške omejitve FCC za 11 krat [11,12].

b.) Tako visoke stopnje absorpcije mikrovalov, ki jih je izmerila francoska agencija ANFR v Franciji, po prejšnjih poročilih povzročajo povišanje temperature za več kot 1 stopinjo celzija v delih možganov blizu sevanja antene mobilnega telefona [13].

4.) široko priporočilo prebivalstvu vseh držav za uporabo previdnostnega načela za zmanjšanje izpostavljenosti EMP in spodbujanje uporabe žičnih naprav (npr. povezanih prek kablov, kot sta eternet ali optična vlakna);

5.) široko priporočilo prebivalstvu vseh držav:

a.) ko govorite po mobilnem telefonu, naredite samo kratke ali bistvene klice; poskusite držati telefon vsaj 2,5 cm stran od glave in uporabljati prostoročne komplete, slušalke in besedilna sporočila;

b.) otroci in drugi občutljivi in ranljivi ljudje naj se izogibajo uporabi mobilnih telefonov in drugih brezžičnih naprav.

6.) Projekt EMF pri SZO je treba prenoviti z uravnoteženim odborom strokovnjakov, ki so brez navzkrižja interesov. Sedanja komisija predstavlja člane iz ICNIRP, ki ne upoštevajo dokazov o bioloških učinkih, ki niso akutno ogrevanje.


Strokovno preverjene publikacije:

[1] O.P. Gandhi, L.L. Morgan et al.  "Exposure Limits: The underestimation of absorbed cell phone radiation, especially in children", Electrom Biol Med, 31(1):34-51, 2012. doi: 10.3109/15368378.2011.622827.

[2] O.P.Gandhi, G.Lazzi and C.M.Furse, "Electromagnetic Absorption in the Human Head and Neck for Mobile Telephones at 835 and 1900 MHz", IEEE Trans.MTT, vol.44 (10), pp.1884-1897, 1996.

[3] A.A.de Salles, G.Bulla and C.E.F.Rodriguez,  "Electromagnetic Absorption in the Head of Adults and Children due to Mobile phone operation close to the Head", Electromagn.Biol.Med., vol. 25(4), pp.349-360, 2006.

[4] C.K. Chou, A.W. Guy et al.  "Long–term low-level microwave irradiation of rats", Bioelectromagnetics, 13(6):469-496, 1992. doi :10.1002/bem.2250130605.

[5] S.L. Smith-Roe et al. "Evaluation of the genotoxicity of cell phone radiofrequency radiation in male and female rats and mice following subchronic exposure",  Environ Mol Mutagen, 61(2):276-290, 2020. doi: 10.1002/em.22343.

[6] National Toxicology Program. NTP Technical Report on the  Toxicology and Carcinogenesis Studies of GSM- and CDMA-Modulated Cell Phone Radiofrequency Radiation at 900 MHz in Hsd :Sprague Dawley SD Rats (Whole-Body Exposure), NTP TR 595. 2018. Downloaded on 02/01/2021: https://ntp.niehs.nih.gov/ntp/htdocs/lt_rpts/tr595_508.pdf

[7] L. Hardell. "World Health Organization, radiofrequency radiation and health – a hard nut to crack (Review) ". Int J Oncol, 51(2):405-13, 2017. doi: 10.3892/ijo.2017.4046.

[8] H. Lai, "Exposure to static and extremely-low frequency electromagnetic fields and cellular free radicals. Electromagnetic Biology and Medicine 38:231-248, 2019.

[9] H. Lai , "Genetic effects of nonionizing electromagnetic fields". Electromagnetic Biology and Medicine DOI: 10.1080/15368378.2021.1881866, 2021.

[10] H. Lai, Research summary- ELF-EMF/Static field neurological effects abstracts. In Sage, C and Carpenter, D. (eds) BioInitiative Report: "A Rationale for a Biologically-based Public Exposure Standard for Electromagnetic Fields (ELF and RF) ", https://bioinitiative.org, Updated 2020.

[11] Report provided by Dr. Marc Arazi of Phonegate Alerte, Paris,  France:

https://data.anfr.fr/anfr/visualisation?id=ad8014ec-f631-450e-a259-799188714ef9

[12] O.P.Gandhi, “ Microwave Emissions from Cell Phones Exceed Safety Limits in Europe and the U.S. When Touching the Body”, IEEE ACCESS, vol.7 pp.47050-47052, 2019.

[13] Q-X.Li and O.P.Gandhi, “ Thermal Implications of the New Relaxed IEEE RF Safety Standard for Head Exposures to Cellular Telephones at 835 and 1900 MHz”, IEEE Trans. MTT vol. 54 (7), pp.3146-3154, 2006.

Additional information can also be obtained from the following references [a-i]

[a] P. Bandara, D. Carpenter.  "Planetary electromagnetic pollution: it is time to assess its impact". Lancet Planet Health, 2(12):e512-e514, 2018. doi: 10.1016/S2542-5196(18)30221-3.

[b] D. Belpomme, L. Hardell, et al. "Thermal and non-thermal health effects of low intensity non-ionizing radiation: An international perspective". Environ Pollut, 242(Pt A):643-658, 2018. doi: 10.1016/j.envpol.2018.07.019.

[c] L. Hardell and M. Carlberg,  "Lost opportunities for cancer prevention: historical evidence on early warnings with emphasis on radiofrequency radiation", Rev Environ Health, 2021, https://doi.org/10.1515/reveh-2020-0168.

[d] C. Fernández, A.A. de Salles, M.E. Sears, R.D. Morris, D.L. Davis, "Absorption of wireless radiation in the child versus adult brain and eye from cell phone conversation or virtual reality", Environmental Research, Volume 167, Pages 694-699, 2018, ISSN 0013-9351, doi:0.1016/j.envres.2018.05.013. 

[e] R. Kostoff, P. Heroux, et al.  "Adverse health effects of 5G mobile networking technology under real-life conditions", Toxicol Lett, 323:35-40, 2020. doi: 10.1016/j.toxlet.2020.01.020

[f ] A.B. Miller, L.L. Morgan, et al. "Cancer epidemiology update, following the 2011 IARC evaluation of radiofrequency electromagnetic fields (Monograph 102) ", Environ Res, 167:673-683, 2018. doi: 10.1016/j.envres.2018.06.043.

[g] "International Appeal: Scientists call for protection from non-ionizing electromagnetic field exposure". Eur J Oncol, 20(3-4):180-182, 2015. Downloaded 02/01/2021: https://www.mattioli1885journals.com/index.php/EJOEH/article/view/4971

Podpisniki:

Strokovnjaki

  • Adlkofer, Franz, Pandora- Foundation for Independent Research, Germany

  • Arazi, Marc, Phonegate, France

  • Bandara, Priyanka, ORSAA - Oceania RF Scientific Advisory Association, Australia

  • Belyaev, Igor, Biomedical Research Center, SAS, Slovak Republic

  • Blackman, Carl, EPA - Environmental Protection Agency (retired), USA

  • Ben Ishai, Paul, Ariel University, Israel.

  • Carpenter, David, University of Albany, USA

  • Dasdag, Suleyman, Biophysics Dept., Med. School of Istanbul Medeniyet Univ.,Turkey

  • Davis, Devra L., President Environmental Health Trust - EHT, USA

  • De Salles, Alvaro A., UFRGS – Federal University of Rio Grande do Sul, Brazil

  • Dode, Adilza C., MRE Engineering- BH, Brazil

  • Fernández, Claudio R., IFRS – Fed. Inst. of Education, Science and Technology of RS, Brazil

  • Figueroa, Hugo E., UNICAMP – University of Campinas, Brazil

  • Gallozzi, Stefano, President Environm. Protection and Safeguard Comm.- ONLUS, Italy

  • Gandhi, Om P., University of Utah, USA

  • Giuliani, Livio, ICEMS, Italy and ECERI, Belgium

  • Hardell, Lennart, The Environment and Cancer Research Foundation, Sweden

  • Havas, Magda, Trent University, Canada

  • Héroux, Paul, McGill University Medicine, Canada

  • Johansson, Olle, Karolinska Institute and the Royal Institute of Technology, Sweden

  • Lai, Henry C., University of Washington, USA

  • Leach, Victor, FRMIT Applied Physics, ARPS, ORSAA, Australia

  • Maisch, Don, ORSAA, ACNEM - the Australasian Coll. of Nut. and Env. Medicine, Australia

  • Margaritis, Lukas H., Athens University, Greece

  • Marinelli, Fiorenzo, ICEMS, Italy

  • May, Murray, ORSAA – Oceania RF Scientific Advisory Association, Australia

  • Morgan, L. Lloyd, EHT, USA

  • Moskowitz, Joel, School of Public Health, University of California, USA

  • Pall, Martin, Washington State University, USA

  • Poggi, Claudio, ICEMS, Italy

  • Sage, Cindy, Co-Editor, BioInitiative Reports, USA

  • Salford, Leif G., Lund University, Sweden

  • Sears, Meg, Research Associate at the Ottawa Hospital Research Institute, Canada

  • Seyhan, Nesrin, Founder, Gazi Univ. Biophsics Dept & NIR Protection Centre, Turkey

  • Silva, Hugo G., Universidade de Evora, Portugal

  • Skouroliakou, Katerina, University of West Attica, Greece

  • Soffritti, Morando, Honorary President Ramazzini Institute, ICEMS, Italy

  • Stein, Yael, Hebrew University - Hadassah Medical Center, Israel

  • Sun, Wenjun, Bioelectromagnetics Key Lab., Zhejiang Univ. School of Medicine, China

  • Tejo, Francisco de A., UFCG - Federal University of Campina Grande, Brazil

  • Touzet, Rodolfo, CNEA - Argentinian Athomic Energy Commission, Argentina

  • Vieira, Geila R., environmental and public health medical doctor, Brazil

Nina Slaček 04. 05. 2021 RTV SLO Sevanje pametnih naprav vpliva na vedenje molekul V prisotnosti mikrovalov se znane karcinogene snovi obnašajo bolj agresivno in hitreje poškodujejo DNK, proteini pa se narobe zvijajo. To lahko vodi tako k nastanku rakavih obolenj kot tudi nevrodegenerativnih bolezni Sodobne digitalne tehnologije so postale integralen del naših življenj in nepogrešljivo orodje, njihova vloga pa se je v letu pandemije le še močno povečala. Tudi postkoronsko okrevanje pomembno stavi na intenzivno nadaljnjo digitalizacijo, uvajanje novih digitalnih storitev, internet stvari in tako naprej. Število naprav in prenosov podatkov med njimi bo tako v prihodnje le še naglo naraščalo, gradila se bo tudi nova infrastruktura, ki bo ves ta digitalni promet omogočala. A da se pametne naprave lahko povezujejo med seboj in prenašajo podatke, seveda tudi sevajo. Zaradi njihove vseprisotnosti pa ni presenetljivo, da vse več ljudi skrbi tudi vpliv tega sevanja na naše zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija je že pred desetimi leti mikrovalovno sevanje mobilnih telefonov označila za potencialno rakotvorno, specifično zaradi povečanega tveganja za nastanek glioma, invazivne vrste možganskega tumorja. Raziskave vplivov mikrovalovnega sevanja so šele na začetku, a vendarle je že jasno, da določene učinke nedvomno imajo. Predvsem povečujejo rotacijsko energijo polarnih molekul, s tem pa v pomembni meri vplivajo na njihovo reaktivnost. Delujejo kot katalizator in pospešijo kemijske reakcije, ki bi sicer potekale mnogo počasneje. Tako denimo povečujejo sposobnost poznanih karcinogenov, da poškodujejo dnk in morda tako povečujejo možnost, da se rakava obolenja razvijejo. Pod njihovim vplivom se tudi proteini zvijejo drugače, kot bi se sicer, kar je eden ključnih procesov pri nastanku nevrodegenerativnem. O raziskavah mikrovalovnega sevanja, ki je le eno izmed številnih dejavnikov, ki smo jim v okolju danes izpostavljeni, so v Intelekti govorili prof. dr. Metka Filipič, vodja oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo, izr. prof. dr. Urban Bren, vodja Laboratorija za fizikalno kemijo in kemijsko termodinamiko na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, in doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. https://radioprvi.rtvslo.si/2021/04/sevanje-pametnih-naprav-vpliva-na-vedenje-molekul/