Članek
AKOS Kako do lastnega brezžičnega 5G omrežja
Objavljeno Feb 20, 2023

Tehnologije 5G bodo nedvomno močno vplivale na industrijo in industrijske aplikacije. Osnova zanje pa so frekvence.

Ker bodo nekatere kmalu na voljo na javnem razpisu, je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve in storitve Republike Slovenije (AKOS17. februarja organizirala delavnico, na kateri so predstavili pot do pridobitve frekvenc.

Na delavnici so med drugim na osnovi primerov iz prakse predstavili, kako lokalno omrežje deluje ter kaj prinaša kraju in proizvodnji.

Vir: https://tovarna.finance.si/9008565/Delavnica-Kako-do-lastnega-brezzicnega-omrezja

*

*

V. d. direktorja agencije mag. Tanja Muha je med drugim izpostavila, da se z uvajanjem napredne mobilne tehnologije 5G, ki omogoča visoke prenosne hitrosti in zelo majhne časovne zakasnitve, odpirajo vrata za razvoj pametnih mest in vasi, industrije 4.0, smartgridov, pametnih pristanišč, trgovskih in industrijskih središč. Digitalizacija gospodarstva naslavlja optimiziranje poslovanja, trajnostno krožno gospodarstvo in zeleni prehod ter razvoj novih inovativnejših storitev. Pametna mesta, vasi in središča pa nudijo številne možnosti in digitalno vključenost za lokalne skupnosti in lokalno prebivalstvo.

Zato je ključnega pomena, da je gospodarstvo pravočasno seznanjeno z javnim razpisom z javno dražbo agencije za dodelitev radijskih frekvenc v radiofrekvenčnih pasovih 2300 MHz in 3600 MHz za lokalno uporabo, ki bodo primerne predvsem za namenske storitve poslovnih uporabnikov – t.i. vertikale, da se lahko pravočasno odzove in vključi v postopek.

Agencija je predstavila pot do pridobitve frekvenc, ki so osnova za industrijo 4.0 ali za digitalizacijo posameznih področij. Poleg navedenega razpisa je agencija predstavila tudi druge javne razpise za podelitev frekvenc, primernih za vertikale, ki jih načrtuje v prihodnje.

Predstavniki gospodarstva, tako lokalnega kot globalnega, so skupaj s predstavniki znanstvene sfere predstavili številne primere dobre prakse uporabe omrežij v industriji, logistiki, transportu, ali na lokalnem nivoju.

Sklepna misel dogodka, skupna udeležencem delavnice, je bila, da je za iskanje optimalnih rešitev za uporabo spektra za vertikale ključno povezovanje vseh na delavnici sodelujočih strani: regulatorja, operaterjev, podjetij, ponudnikov opreme in akademskih inštitucij.

*

*

*

V.d. Direktorica AKOS mag. Tanja Muha je povedala, kaj je digitalni kompas v tem času:

- zadosten spekter frekvenc za uporabo

- učinkovita uporaba frekvenčnih pasov RF

- vzpostavitev lokalnih mobilnih omrežij

- digitalna vključenost prebivalstva na področju RS

- spodbujanje razvoja in naložb v digitalizacijo

- razvoj trga telekomunikacij

*

Nova 5G družba pomeni več novih avtomatiziranih funkcij, več nadzora nad mrežnimi konfiguracijami, lokalizirano procesiranje, segmentirano omrežje v skladu s potrebami industrije in podjetij, 1000-krat večjo količino podatkov, 100-krat več pametnih naprav, 5-krat nižjo latenco (zamudo) pri prenosu podatkov, znižanje stroškov pametnih naprav, podaljšanje življenjske dobe baterij za 10 let, boljša pokritost omrežja za 20 dB.

*

*

AKOS odpira ponudbo za frekvenčni pas 2.300 MHz in 3.600 MHz. Postopek pridobitve frekvenc za lastno brezžično omrežje za digitalizacijo gospodarstva in pametnih mest in vasi je predstavila mag. Janja Varšek (AKOS).

*

AKOS bo imel javni razpis, razpisna dokumentacija bo v javni razpravi in pripombe zainteresirane javnosti se lahko pošljejo na AKOS. 

*

AKOS ima pooblastilo za razpolaganje z radiofrekvenčnim spektrom na podlagi zakona o elektronskih komunikacijah ZEKOM-2, ki je bil sprejet jeseni 2022. 

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO8611

AKOS pripravlja triletno strategijo. V tem letu se pripravljajo na svetovno radijsko konferenco, World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23)ki bo decembra leta 2023 potekala v Dubaju- UAE.

https://www.itu.int/net/events/eventdetails.asp?lang=en&eventid=18465&dupd=44370.4059268133

Na tej konferenci se bodo pogovarjali o novih frekvečnih pasovih za omrežje 5G in 6G. Spekter razpoložljivih frekvenc se pridobiva na tej konferenci in naj bi bil harmoniziran med vsemi državami sveta ali vsaj regionalno. Tam pridobljene frekvence se nato vključijo v Uredbo v RS, triletno strategijo upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom pa potrdi vlada RS.

Kdor pridobi frekvence, mora za njih plačati in s tem se financira delo AKOS-a.

* * *

Mag. Meta Pavšek Taškov (AKOS) je predstavila podrobnosti uporabe frekvenc za omrežje 5G. 

*

So štiri kategorije poslovnih uporabnikov omrežja 5G, ki delujejo preko 4 zgoraj navedenih načinov. Pan -Evropske vertikale so namenjene cestnemu in železniškemu prometu.

AKOS bo v drugi polovici leta 2023 preveril, ali je interes za uporabo frekvence 25-26 GHz in 42 GHz in če je, bo razpisal javno razpravo. 

*

*

Evropska skupina Radio Spectrum Policy Group (RSPG) bo na World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23)  decembra 2023 priporočala identifikacijo pasu 6.4-7.1 GHz za IMT in 3.6 -3.8 GHz za mobilne storitve.

*

*

Modro obarvan spekter je že bil podeljen na dražbi leta 2021 in ga uporabljajo operaterji. 

*

Zahteve za uvedbo 2300/3600 MHz na lokalni ravni:

- predpisana ustrezna sinhronizacija omrežja

- obveznost dajanja podatkov in informacij agenciji

- pravila za souporabo omrežja

- zahteve za varnost omrežja

*

*

*

Mnenje komisije RSPG je, da če operaterji ne morejo zagotoviti navpične vertikale, lahko naredijo lokalno omrežje. Spekter 400-700 MHz bo sproščen za uporabo leta 2025. 

Ko bo javni razpis končan, bo objavljen v Uradnem listu. AKOS bo razpisal rok za dodatna vprašanja in bo nanje odgovoril v predpisanem roku.

*


Če bo interes za te frekvence velik, bo AKOS organiziral dražbo. 1. faza javnega razpisa bo namenjena vertikalam in če niso zainteresirane, se bo prešlo v 2. fazo.

*

V vsaki občini bodo preverili, ali je povpraševanje po frekvencah večje od ponudbe. Če je, bo AKOS organiziral dražbo in cena spektra se bo višala v skladu s povpraševanjem. Po plačilu sledi upravni postopek in izdaja ODRF ( 3. faza). V 1. in 2. fazi je omejitev spektra na 1 leto (spektralna kapa).

*

 

*

Vlada bo potrdila ceno za 10 MHz na 10.000 prebivalcev, AKOS pa bo to preračunal za lokalno uporabo. Več občin je lahko povezanih in skupaj nastopijo v javnem razpisu.  

*

Akcija 8: podelitev spektra v Global Valiant Success- to bo priložnost za tiste, ki ne bodo uspeli pridobiti frekvenc v javnem razpisu

*

V letih 2023/24 bodo v skladu z World Radiocommunication Conference 2019-WRC-19 na voljo frekvenčni pasovi omrežja 5G za 3.8-4.2 GHz in 28 GHz M2M (machine to machine) in v letih 2024/25 bodo na voljo frekvenčni pasovi 410-43o MHz za namenska omrežja za kritično infrastrukturo. 

*

Za dodatna vprašanja lahko pišete na:

image