Članek
Poročilo Bundestaga o tehničnih posledicah sevanja mobilnih telefonov navaja tveganja in alternative
Objavljeno Mar 04, 2023

Poročilo Bundestaga o tehničnih posledicah sevanja mobilnih telefonov navaja tveganja in alternative

Vir: https://www.diagnose-funk.org/aktuelles/artikel-archiv/detail?newsid=1944

Ocena tehnologije zahteva konec trivializacije

14. februarja 2023 je nemški Bundestag objavil predhodni osnutek tiskanega dokumenta Bundestaga 20/5646: »Ocena tehnologije (TA) – Možni učinki različnih frekvenčnih območij elektromagnetnih polj (HF-EMF) na zdravje«. Novembra 2020 je bil osnutek poročila posredovan v pripombe poslanskim skupinam. Po dveh letih razprave je bil zdaj s soglasjem sprejet v poslanskih skupinah. Gre torej za kompromisni dokument, s katerim se lahko vsi strinjajo. Bundestag se je tako zavezal k oceni tveganja mobilne komunikacijske tehnologije. Zato je poročilo velikega pomena.

Lobistično združenje industrije mobilnih telefonov je smelo oceniti zdravstvene posledice sevanja mobilnih telefonov

Za osrednji del poročila, in sicer dokumentacijo in interpretacijo znanstvenih raziskav o zdravstvenih tveganjih sevanja mobilnih telefonov, je Urad za oceno tehnologije Bundestaga (TAB) naročil Fundacijo švicarske industrije mobilnih telefonov, raziskovalno fundacijo za elektriko in mobilne telefonske komunikacije ( FSM ) . [1] To je izhajalo iz komentarja v brošuri FSM že leta 2019: »Ta brošura temelji na študiji literature o trenutnem stanju znanja o možnih tveganjih sevanja mobilnih telefonov, ki jih je Urad za tehnološko oceno nemškega Bundestaga (TAB) po naročilu FSM. [ 2]Urad za tehnološko oceno nemškega Bundestaga zdaj priznava tudi to dejstvo v poročilu: »Naslednje izjave so jezikovno spremenjena, skrajšana in selektivno posodobljena različica poročila FSM (2017).« (str. 87) Z začudenjem Jörn Gutbier, predsednik diagnose:funk, pravi:

  • Bundestag upravičeno vodi register lobijev, ker je bilo lobiranje prepoznano kot problem. Kako je mogoče, da Urad za ocenjevanje tehnologije naroči švicarskemu FSM, dokazani lobistični organizaciji industrije mobilnih telefonov, da napiše verjetno najpomembnejši del poročila? To je neverjetno! Zanimivo pa je, da poročilo TAB vendarle navaja pomembne dele študijske situacije in oblikuje jasne posledice iz tega. "

Od zanikanja do relativiziranja

Očitno so posredovali poročevalci parlamentarnih skupin za revizijo prvega osnutka FSM. Posegi so privedli do trenutne končne različice, ki dokumentira več kot 60 študij s pomembnimi rezultati. Tukaj je izvirni odlomek:

  • »Nedavne ugotovitve študij na živalih kažejo na možnost učinkov izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju. To so vidiki spodbujanja raka pri laboratorijskih glodalcih, plodnosti in razvoja. Zdi se, da obstajajo tudi dokazi, da izpostavljenost RF vpliva na vedenje laboratorijskih živali .
  • Obstaja tudi vrsta resnih znakov, da HF-EMF poveča tveganje za tumorje pri izbranih tumorjih (srce, pljuča, jetra, limfa). O teh ugotovitvah se trenutno intenzivno razpravlja v strokovnem svetu in v ocenjevalnih komisijah v številnih državah, odkar so bili leta 2020 predstavljeni rezultati dveh velikih, visokokakovostnih študij (6. poglavje).
  • Tudi v študijah na živalih so bili ugotovljeni omejeni dokazi, da EMF lahko vpliva na nevrodegenerativne bolezni . Možno je, da ima vlogo večje število kisikovih radikalov v celicah , izpostavljenih EMF . Dokazi o tem učinku v celičnih študijah še niso prepričljivi, vendar nedavne študije na živalih podpirajo to ugotovitev z omejenimi dokazi.
  • V zvezi s karcinogenezo lahko nedavne študije na živalih kažejo povečano pojavnost. V skladu s tem miši, zdravljene z rakotvorno snovjo (tukaj etilnitrozosečnina), kažejo več jetrnih in pljučnih tumorjev ter povečane stopnje limfoma, ko so živali izpostavljene RF-EMF. Vendar ni bilo mogoče najti jasne povezave med odmerkom in odzivom.
  • Tudi v novejših študijah na ljudeh so upoštevani znaki nekaterih (negativnih) učinkov RF-EMF. Nanašajo se na možen vpliv na spanje , čeprav so dokazi na splošno nezadostni, pri otrocih pa so bili omejeni dokazi o poslabšanju kakovosti spanja.
  • Eksperimentalne študije kažejo tudi na negativen vpliv na rast nevritov (podaljšanih podaljškov živčnih celic). Če bodo ti rezultati potrjeni v nadaljnjih replikah, bi bilo to zelo pomembno za razvoj nevrodegenerativnih bolezni, ker so nevriti predhodniki dendritov in aksonov. Zaradi številnih možnih učinkov na nevrodegenerativne bolezni kot tudi na kognicijo je treba te vidike pojasniti v nadaljnjih raziskavah.« (str. 120)

Tako jasne navedbe so v poročilu vedno znova relativizirane, pomembni rezultati raziskav so v TAB degradirani na neobvezujoče prispevke k razpravi, pri čemer se sklicujejo na ocene dokazanih lobističnih in ICNIRP organizacij (npr. SCENHIR , AGNIR ).

V nasprotju s tem so jasne izjave o rezultatih raziskav in kritika njihovega neupoštevanja. Glede na to notranje protislovje ima poročilo naslednje splošno sporočilo:

  • Obstaja veliko študij, ki dokazujejo tveganja za zdravje in jih ne bi smeli pomesti pod preprogo. O tej študijski situaciji je treba razpravljati in iz nje potegniti sklepe. Marginalizacija kritičnih znanstvenikov in nevladnih organizacij v tej razpravi se mora končati.

Prenesite poročilo TAB:

Prejšnja zožitev na stališča ICNIRP je bila kritizirana

V povzetku pod dokazi in kontekstnimi dejavniki poročilo TAB navaja:

  • »Med znanstvenimi strokovnjaki obstajajo tudi zelo različni pogledi in pristopi za razlago in vrednotenje tako znanstveno pojasnjenih kot tudi nejasnih vidikov učinkov elektromagnetnega sevanja na zdravje – in ti različni vpogledi in pogledi imajo svojo utemeljitev.« (str. 16 )

Ta izjava je korak naprej. TAB kritizira dejstvo, da je Zvezni urad za zaščito pred sevanjem odobril le mnenje ICNIRP (str. 11, 156). Drugih strokovnih mnenj Zvezni urad za varstvo pred sevanjem (BfS) in ICNIRP doslej nista upoštevala pri oceni tveganja. TAB kritizira dejstvo, da so bili drugi znanstveniki in tudi "neznanstveni interesne skupine" (str. 156) izključeni iz oblikovanja mnenja, in poziva k njihovemu vključevanju. Do danes sta BfS in ICNIRP trdila, da ni prepričljivih dokazov o tveganjih za zdravje pod mejnimi vrednostmi. To sporočilo se širi z obsežno kampanjo zvezne vlade "Nemčija govori o 5G". (oglejte si našo serijo člankov) . Poročilo TAB pa navaja številne študije, ki dokazujejo tveganja. Gre torej za odmevno klofuto prejšnji komunikacijski strategiji industrije mobilnih telefonov, BfS in ICNIRP, ki ju analiziramo v naši osrednji točki »Spor o interpretativni suverenosti tveganj sevanja mobilnih telefonov« (glej: diagnose-funk.org/1934 ).

 Zaviti zaradi strahu pred lastnim pogumom?

Svoj pečat seveda pusti dejstvo, da je osrednji del poročila napisala lobistična organizacija. Podobno kot mantra se skoraj v vsakem razdelku poskuša relativizirati predstavitve pomembnih raziskovalnih rezultatov (ki jih FSM ne more več omenjati!) z uporabo orodij za obrambo izdelkov za prikrivanje tveganj, "dvom" raziskovalnih rezultatov. (o tej taktiki prim. diagnose-funk.org/1882 ).

Po eni strani je bilo zagotovo mogoče dobiti soglasje vseh poslanskih skupin, po drugi strani pa to vodi v zanihanje v poročilu, da bi zbližali stališča. Dveletni postopek revizije predloge FSM ni privedel do popolne opustitve dela FSM. Avtorji TAB so gotovo sami opazili, kako neprimerne so te zamotane relativizacije FSM z eno roko na drugi strani, kako pogosto se avtorji FSM citirajo, da bi dokazali svoje relativizacije, ali imenujejo iste organizacije, ki vse so del samoreferenčnega kartela ICNIRP(prim. 6.2 „Razprava o rezultatih“ NTP in Ramazzinijeve študije). Naslednjo izjavo si razlagamo kot poskus avtorjev TAB, da bi nadomestili očitno napako dodelitve FSM (kar je škandal!). Na strani 16 avtorji TAB pišejo:

  • "Če je poudarek le na tistem delu dokazov , ki veljajo za znanstveno dokazane , vendar izpusti druge stvari (vključno z neustreznimi in omejenimi dokazi, indikacijami, učinkovitimi hipotezami brez dokazov, morebitno pristranskostjo), lahko to vodi v nadaljnjo nabito politizacijo tema z ogromnimi »sekundarnimi učinki«, kot so emocionalizacija, komunikacijski primanjkljaji, oblikovanje taborišč, nezaupanje in pomanjkanje transparentnosti.« (str. 16)

Z drugimi besedami: Ukvarjanje z obstoječimi dokazi (dokazi) bi lahko povzročilo politične nemire, ki temeljito postavljajo pod vprašaj izvajano politiko zaščite mobilnih telefonov in sevanja. To naj bi dosegli s taktiko dvoma in relativiziranjaizogibati, zato nasvet. Dejstvo, da je taktika odvračanja pozornosti uspešna, ostaja samo pobožna želja, zlasti po poročilu TAB, saj dokumentira številne znanstvene študije, ki kažejo pomembne rezultate o zdravstvenih tveganjih sevanja mobilnih telefonov, vključno z možnostjo raka (str. 144), učinki na otroke (str. 126) in mehanizmi poškodb, predvsem s kisikovimi radikali (str. 12, 115, 120). Pohvali visoko raven teh študij in eksplicitno navede zdravstvene posledice (str. 12/13, 112). Vsebuje tudi predloge, kot so prilagoditev mejnih vrednosti, vzpostavitev varstvenih območij, novi tehnični standardi in obveščanje javnosti (str. 17).

V zvezi z uvedbo 5G (milimetrskih valov) poročilo TAB kritizira "skrajno neustrezno študijsko situacijo" (str. 153 zgoraj) in poziva k načelu "preudarnega izogibanja" (str. 153 spodaj) prek državnih smernic za konstrukcija oddajnikov. Potreben je tudi razvoj nizkoemisijskih tehnologij (str. 18). Vse to spominja na izjave v študiji Odbora za vpliv tehnologije (STOA) Evropskega parlamenta "Učinki 5G na zdravje" in mnenje Evropskega ekonomsko-socialnega odbora (EESO) .

neznanstvena metodologija

Z metodološkega vidika lahko poročilu TAB očitamo, da ne upošteva medsebojnih vplivov raziskovalnih rezultatov, temveč se omejuje na posamezne predstavitve, pri čemer vzročno -posledično načelo (kavzalnost) absolutizira kot dokazni kriterij, namesto da bi uporabil kriterije Bradford Hill kot mreža za analizo in vrednotenje. V poročilu so omenjeni (str. 155), vendar niso uporabljeni.

Prav tako ni klasifikacije rezultatov študije z vidika načela previdnosti . Samo poročilo je izgubljeno v številnih osamljenih posameznih opisih in iz kompleksne situacije ne potegne nobenih političnih zaključkov.

Tipična paraliza z analizo , še eno orodje industrijske propagande (o tej taktiki glej diagnose-funk.org/1882 ). Gre za poročilo o oceni tehnologije brez jasne ocene posledic tehnologije, še posebej, ker sta izključeni področji rastlin in živali. Običajno neinformirani politiki ne dobijo nobenih možnosti ukrepanja (kar verjetno ni nezaželeno). Te možnosti je kljub temu mogoče izpeljati iz poročila. Jörn Gutbier, predsednik diagnose:funk, o tem: 

  • "To pomeni, da ima ministrica za okolje Steffi Lemke vsaj prve smernice, kako bi lahko izgledala previdnostna politika na področju mobilnih komunikacij. Kot relevantni deležniki, omenjeni v poročilu, se z veseljem vključujemo in pomagamo najti rešitev, saj poročilo TAB zahteva na strani 17."

Razprava je odprta. V naslednjih nekaj tednih bomo objavili nadaljnje članke o pomembnih izjavah in metodah TAB ter zvezno vlado soočili z izjavami iz poročila. Nove smernice o varstvu pred sevanjem, ki temeljijo na trenutnem stanju raziskav, so zamujene .

 

Viri

[1] FSM s sedežem na švicarskem zveznem inštitutu za tehnologijo (ETH) v Zürichu je 98 % financiran s strani švicarskih operaterjev mobilnega in električnega omrežja ter njihovih dobaviteljev. Fundacija ni del ugledne univerze, ampak ima le najeto pisarno v stavbah ETH. Postopek FSM je primerljiv s postopkom tobačnega lobija iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ko so komercialno zainteresirani proizvajalci cigaret ustanovili lobistično združenje Tobacco Institute, Inc. ustanovljeno. Ta domnevno nevtralni inštitut je naročil enostranske raziskave, zakril in zabelil nevarnosti kajenja, ki so bili takrat že znani. Sponzorji in podporniki FSM: https://www.emf.ethz.ch/de/stiftung/sponsoren-traeger

[2] Gregor Dürrenberger, Jürg Fröhlich, Hans Kastenholz (2019): "Mobilni radio tveganje? - O trenutnem stanju znanja o možnih učinkih izpostavljenosti mobilnemu telefonu na zdravje". Revizija poročila TAB za lastne namene je bila plačana za Swisscom AG Prva objava z omenjeno nerazsodnostjo je še vedno na voljo pri švicarskem ponudniku mobilne telefonije Sunrise Povezava do brošure FSM švicarskega ponudnika mobilne telefonije Sunrise, v kateri je zgornji citat na strani 2 na vrhu: https : //www.sunrise.ch/content /dam/sunrise/residential/spotlight/2019/20191216_FSM_Mobilfunk_Stand%20des%20Wissens.pdf

FSM je sama izbrisala ta stavek v novi izdaji brošure: https://www.emf.ethz.ch/de/angebote/veroeffentlichungen/mobilfunk-ein-risk , PDF najdete pod povezavo “brošura”.