Članek
Italija: Poziv znanstvenikov za EM varnost
Objavljeno Apr 26, 2024

V imenu mreže več kot sedemdesetih italijanskih združenj je Associazione AMICA napisala Poziv znanstvenikov za elektromagnetno varnost, ki ga je podpisalo 50 uglednih znanstvenikov, raziskovalcev, učenjakov itd.

A.M.I.C.A sedaj vabi druge zdravnike, biologe, fizike in inženirje, ki jih tema zanima, čeprav morda niso objavili študij o radiofrekvenčnem/mikrovalovnem sevanju. Njihova imena bodo vključena v poseben seznam podpisnikov.

Poziv je še posebej primeren, saj očitno italijanska vlada razmišlja o povečanju mejnih vrednosti izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju, zato A.M.I.C.A upa na veliko več podpisnikov.

Poziv znanstvenikov za elektromagnetno varnost Italijanski vladi, parlamentu, regijam in avtonomnim pokrajinam

Vir: https://icbe-emf.org/wp-content/uploads/2023/08/3-ENGL-Italian-APPEAL.August-2023.pdf

Spodaj podpisani biologi, fiziki, kemiki in zdravniki že desetletja izvajamo raziskave o učinkih elektromagnetnih polj in nikoli nismo uporabljali industrijskih sredstev telekomunikacij, kar dokazuje, da smo vedno delali izključno v interesu javnega zdravja.
Zelo zaskrbljujoča je novica, da vlada razmišlja o možnosti povišanja vrednosti izpostavljenosrti na 6 V/m za bivalne prostore, kjer se ljudje zadržujejo več kot 4 ure.
Naše študije in na splošno mednarodne raziskave v zadnjih dvajsetih letih so v veliki meri pokazale, da lahko izpostavljenost radiofrekvenčnim žarkom, tudi pod veljavnimi varnostnimi standardi ICNIRP/WHO, škoduje zdravju in zmanjša splošno dobro počutje prebivalstva.


Skupine znanstvenikov, kot sta ICEMS, delovna skupina za Bioiniciativo in Svet Evrope (priporočilo št. 1815 iz leta 2011), so pozvale k takojšnjem znižanja mejnih vrednosti varnostne izpostavljenosti na 0,6 V/m, da bi zagotovili javno zdravje in zlasti za zagotavljanje varnosti najbolj ranljivih subjektov, kot so otroci, nosečnice, kronično bolni bolniki, kot so ljudje z rakom in ljudje z elektromagnetno hiperobčutljivostjo (EHS).

Radiofrekvence so povezane s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z:
 rak (IARC je radiofrekvenčno valovanje leta 2011 uvrstil med »možno rakotvorne za človeka«, vendar so poznejše študije ugotovile, da radiofrekvenca spada v parametre razreda 2A,1, kar pomeni "verjetno rakotvorna", in razreda 1, to je "določena kot rakotvorna snov");
 nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen;
 moška in ženska neplodnost;
 povečan oksidativni stres (povezan s številnimi kroničnimi boleznimi);
 nevrovedenjske spremembe pri otrocih mater, ki so v nosečnosti uporabljale mobilni telefon;
 imunska disfunkcija;
 spremembe metabolizma insulina;
 povečana možganska prepustnost in spremembe možganskega metabolizma.

Že zdaj plačujemo socialne in zdravstvene stroške zaradi izpuščanja umetnega radiofrekvenčnega sevanja v okolje, ki ni povsem združljiva z življenjem. Nadaljnje povečevanje izpostavljenosti prebivalstva radiofrekvenčnim žarkom je etično
nesprejemljivo in niti ekonomsko upravičeno. Namesto tega so potrebni ukrepi za zaščito javnega zdravja in okolja. Kronična izpostavljenost radiofrekvenčnemu sevanju namreč prizadene rastline in živali, pri čemer znatne škode prizadenejo predvsem populacije ptic in čebel.
Nedavni članek profesorja Jamesa Lina v "IEEE Microwave Magazine" z dne 3. junija 2023, v reviji najprestižnejše organizacije inženirjev na svetu, zaključuje, da imajo smernice ICNIRP resne omejitve:

 ščitijo le pred akutnimi toplotnimi učinki pri visoki intenzivnosti in kratkotrajni izpostavljenosti (30 minut);
 ne veljajo za dolgotrajne in nizkointenzivne izpostavljenosti, kot se dejansko dogajajo v vsakdanjem življenju;
 temeljijo na zastarelih informacijah;
 ne ščitijo pred sevanjem 5G, ki ima močne lastnosti polarizacije in se zelo razlikuje od prejšnjih generacij mobilne telefonije, zato bi bile potrebne nadaljnje študije.

Smernice ICNIRP zato niso primerne za varovanje zdravja ljudi in bi jih bilo treba posodobiti v skladu z najnovejšimi znanstvenimi publikacijami. Na srečo italijanska zakonodaja (Zakon 36/2001) predvideva več previdnostnih omejitev, ker so nosilci odločanja v poznih 90. letih prejšnjega stoletja upoštevali dve temeljni in nepogrešljivi
načeli:
 previdnostno načelo, ki je bilo prvotno zapisano v mednarodnem okoljskem pravu v Deklaraciji iz Ria de Janeira iz leta 1992;
 načelo minimizacije ALARA (tako nizko kot je razumno dosegljivo) ali najnižja raven, ki jo je razumno mogoče doseči brez ogrožanja razvojne tehnologije.

Iz zgoraj navedenih razlogov vas podpisani prosimo:

1. ohraniti vrednost 6 V/m, ki jo predvideva trenutna italijanska zakonodaja (DPCM 8.07. 2003);
2. izmeriti prej omenjeno vrednost v povprečju 6 minut, kar ima natančen biološki razlog (to je čas, potreben, da celice razpršijo toploto, ki jo proizvaja elektromagnetno polje), kot zahteva D.P.C.M. z dne 8.07.2003, ko smo zahtevali razveljavitev 14. člena 8. odst. d zakonske uredbe 179/2012, ki določa merjenje v intervalu 24 ur, kar je povsem poljuben čas, katerega namen je le razredčiti izmerjene vrednosti;
3. spraviti ciljno vrednost kakovosti na 0,6 V/m, kot je zahtevano v Priporočilu Sveta Evrope št. 1815 iz leta 2011;
4. sprejeti zakon o navzkrižju interesov, s katerim bo strokovnjake, ki se ukvarjajo z znanstvenimi mnenji v javnih zavodih, zavezal, da javno prijavijo vire financiranja svojih raziskav, lastniško lastništvo in svetovalne pogodbe s podjetji iz industrijskega sektorja v nasprotju z javni interesom.

Prosimo vas za sestanek in pripravljeni smo posredovati dodatna pojasnila in dokumentacijo.
Podpisano s strani

Fiorenzo Marinelli
Former research biologist at the Institute of Molecular Genetics of the CNR in
Bologna, Center for Interuniversity Studies and Research (CIRPS) of the Sapienza
University of Rome, ICEMS affiliate, Italy