Članek
MONOGRAFIJA KOSTOFF O EM SEVANJU: NAJVEČJI NEETIČNI MEDICINSKI POSKUS V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA
Objavljeno pred 5 dnevi

ŠKODLJIVI UČINKI BREZŽIČNEGA SEVANJA

Avtor: dr. sci. Ronald N. Kostoff,
Raziskovalna podružnica, Šola za javno politiko, Tehnološki inštitut Georgia, Atlanta, ZDA

Monografija objavljena februarja 2020 ima 1.086 strani in se nahaja na strani:

https://repository.gatech.edu/entities/publication/21d25ef0-0460-463d-89bc-72366723d93c

Monografija iz leta 2019 ima 648 strani in se nahaja na strani:

https://www.cga.ct.gov/2021/etdata/tmy/2021HB-06442-R000309-Lynch,%20Margaret-Exhibit%20N-TMY.PDF

Ta monografija opisuje največji neetični medicinski eksperiment v človeški zgodovini: izvajanje in delovanje infrastrukture neionizirajočega nevidnega elektromagnetnega sevanja (v nadaljevanju brezžičnega sevanja) za komunikacije, nadzor, orožje in druge
aplikacije. To je neetično, ker krši ključno zahtevo etičnega medicinskega poskusa za "obveščeno soglasje" velike večine udeležencev.


Monografija ponuja ozadje neetičnih medicinskih raziskav/eksperimentov in uokvirja izvajanje brezžičnega sevanja v tem kontekstu. Monografija nato opredeljuje širok spekter škodljivih učinkov brezžičnega sevanja, o katerih poroča vrhunska biomedicinska literatura že več kot sedem desetletij. Čeprav so mnogi od teh poročanih neželenih učinkov izredno hudi, je bil resnični obseg njihove resnosti močno podcenjen.

***

Kaže, da večina laboratorijskih poskusov, ki so bili izvedeni, ni zasnovana tako, da bi izzvala resnejše škodljive učinke, ki odražajo dejansko delovno okolje, v katerem je vgrajeno brezžično sevanje. Monografija vključuje obsežno bibliografijo člankov, ki predstavljajo te škodljive učinke, in kaže, da je tisto, o čemer so poročali, le vrh ledene gore celotnega spektra možnih škodljivih učinkov brezžičnega sevanja.

Brezžične komunikacije se po vsem svetu eksponentno širijo. Najnovejša vgrajena različica tehnologije mobilnega omrežja se imenuje 4G, naslednja različica (5G) pa je v zgodnji fazi implementacije. Niti 4G niti 5G nista bila preizkušena glede varnosti v nobenem verodostojnem scenariju iz resničnega življenja. Pričujoča monografija ocenjuje medicinske in biološke študije, ki so bile izvedene, in prikazuje, zakaj so glede varnosti pomanjkljive. Vendar tudi v odsotnosti manjkajočih komponent v resničnem življenju (ki ponavadi povečajo škodljive učinke brezžičnega sevanja), literatura kaže, da obstaja veliko tehtnih razlogov za zaskrbljenost glede morebitnih škodljivih učinkov na zdravje zaradi tehnologije 4G in 5G. Na študije, navedene v literaturi, je treba gledati kot na izjemno konzervativne, ki znatno podcenjujejo škodljive učinke.

V pričujoči študiji učinkov neionizirajočega elektromagnetnega sevanja na zdravje je
zajet frekvenčni spekter v razponu od 3 Hz do 300 GHz, s posebnim poudarkom na visokofrekvenčni komunikacijski komponenti v razponu od ~1 GHz do ~300 GHz. Prejšnji pregled je pokazal, da se lahko pulzirajoča elektromagnetna polja, ki se uporabljajo relativno kratka časovna obdobja, včasih uporabljajo za terapevtske namene.
medtem ko je kronična izpostavljenost elektromagnetnim sevanjem v frekvenčnem območju moči (~60 Hz) in frekvenčnem območju mikrovalov (~1 GHz-deset GHz) običajno povzročila škodljive učinke na zdravje [Kostoff in Lau, 2017]. Zaradi sedanjih skrbi glede hitrega širjenja novih komunikacijskih sistemov brez ustreznega varnostnega testiranja bo v tem dokumentu večji poudarek na komunikacijskih frekvencah.

SODOBNA IZPOSTAVLJENOST NEIONIZIRAJUČEMU EMF SEVANJU


V starih časih so sončna svetloba in njeni lunarni odsevi zagotavljali večino vidnega spektra za ljudi (poleg ognja in strele). Številne vrste umetne svetlobe (žarnice z žarilno nitko, fluorescentne in svetleče diode) so zamenjale sonce kot glavni vir vidnega sevanja med budnostjo. Poleg tega je EMF sevanje iz drugih delov neionizirajočega spektra postalo vseprisotno v vsakdanjem življenju, na primer od brezžičnega računalništva do telekomunikacije. V zadnjih dveh ali treh desetletjih je eksplozivna rast industrije mobilnih telefonov povzročila, da so številna prebivališča v metropolitanskih območjih oddaljena manj kot kilometer od mobilnega stolpa. Prihodnja uvedba naslednje generacije mobilne omrežne tehnologije, 5G, bo povečala gostoto celičnih stolpov za red velikosti. Izražena je bila skrb za zdravje zaradi neionizirajočega EMF sevanja iz (1) mobilnih komunikacijskih naprav, (2) poklicne izpostavljenosti, (3) izpostavljenosti v stanovanjih, (4) brezžičnih omrežij v domovih, podjetjih in šolah ter (5) drugih virov neionizirajočega elektromagnetnega sevanja, kot so "pametni merilniki" in "internet stvari".

Za ugotovitev sta bili izvedeni dve veliki vrsti študij bioloških in zdravstvenih učinkov neionizirajočih sevanj: študije v laboratoriju in epidemiološke študije. Laboratorijski testi zagotavljajo najboljše znanstveno razumevanje učinkov brezžičnega sevanja, vendar ne odražajo dejanskega delovnega okolja, v katerega je vgrajeno brezžično sevanje. Obstajajo trije glavni razlogi, zakaj laboratorijski testi ne odražajo dejanskih pogojev izpostavljenosti ljudi. Prvič, laboratorijski testi so bili opravljeni predvsem na živalih, zlasti na podganah in miših. Zaradi fizioloških razlik obstaja nenehna skrb glede ekstrapolacije rezultatov malih živali na ljudi. Poleg tega, medtem ko je mogoče vdihane ali zaužite snovi razmeroma preprosto razširiti z majhnih živali na ljudi, je lahko sevanje bolj problematično. Pri neionizirajočem sevanju je globina prodora funkcija frekvence, tkiva in drugih parametrov, sevanje pa bi lahko prodrlo veliko globlje v notranjost živali kot podobno sevanje valovne dolžine pri ljudeh. Prizadeti bi bili različni organi in tkiva.

Drugič, tipičen dohodni EMF signal za večino laboratorijskih testov je v preteklosti bil sestavljen iz ene frekvence nosilnega valovanja; signal nižje frekvence, ki vsebuje informacije, ni bil vedno vključen. Ta opustitev je lahko pomembna. Kot pravi Panagopoulos: »Pomembno je omeniti, da so razen RF/mikrovalovne nosilne frekvence izjemno nizke frekvence - ELF (0–3000Hz) vedno prisotne v vseh telekomunikacijskih EMF v obliki pulziranja in modulacije. Obstaja veliko dokazov, ki kažejo, da so učinki telekomunikacijskih EMF na žive organizme v glavnem posledica vključenih ELF... Medtem ko ~50 % študij simulirane izpostavljenosti ne odkrijejo nobenih učinkov, študije, ki uporabljajo izpostavljenosti v resničnem življenju iz komercialno dostopnih naprav, kažejo skoraj 100-odstotno doslednost pri prikazovanju neželenih učinkov. [Panogopoulos, 2019]. Ti učinki se lahko s 5G še poslabšajo: »z vsako novo generacijo telekomunikacijskih naprav ... se količina informacij, ki se prenašajo vsak trenutek ... poveča, kar ima za posledico večjo spremenljivost in kompleksnost signalov, pri čemer žive celice/organizmi še bolj ne morejo prilagoditi [Panogopoulos, 2019]«

Tretjič, ti testi so običajno vključevali en stresor (toksični dražljaj) in so bili izvedeni v neokrnjenih pogojih. To je v nasprotju z izpostavljenostjo v resničnem življenju, kjer so ljudje izpostavljeni več strupenim dražljajem, vzporedno ali čez čas. V morda petih odstotkih primerov, opisanih v literaturi, je bil dodan drugi stresor (večinoma biološki ali kemični toksični dražljaji), da bi ugotovili, ali je kombinacija povzročila aditivne, sinergistične ali antagonistične učinke [Kostoff in Lau, 2017; Juutilainin et al, 2008; Juutilainin et al, 2006]. Kombinacija toksinov v poskusih je izredno pomembna, ker sinergije, ko se upoštevajo drugi strupeni dražljaji v kombinaciji z neionizirajočim EMF sevanjem, povečajo škodljive učinke vsakega dražljaja posebej. Z drugimi besedami, kombinirana izpostavljenost strupenim dražljajem in neionizirajočemu elektromagnetnemu sevanju pomeni veliko nižje ravni tolerance za vsak strupen dražljaj v kombinaciji glede na njegove ravni izpostavljenosti, ki povzročajo škodljive učinke v izolaciji. Torej, meje izpostavljenosti za neionizirajoče elektromagnetno sevanje, če bi ga pregledali v kombinaciji z drugimi potencialno strupenimi dražljaji, bi bili zaradi varnosti veliko nižji od tistih, ki izhajajo samo iz izpostavljenosti neionizirajočemu elektromagnetnemu sevanju v izolaciji.

Tako so skoraj vsi laboratorijski testi, ki so bili izvedeni, pomanjkljivi, kar zadeva prikaz celotnega škodljivega vpliva brezžičnega sevanja. Bodisi 1) nevključitev signalnih informacij ali 2) uporaba samo posameznih dejavnikov stresa 3) se nagiba k podcenjevanju resnosti škodljivih učinkov neionizirajočega sevanja.
Izključitev obeh teh pojavov iz poskusov, kot je bilo storjeno v veliki večini primerov, ponavadi poveča to podcenjevanje. Zato je treba rezultate, navedene v biomedicinski literaturi, obravnavati kot izjemno konzervativne in zelo nizko „spodnjo mejo“ resnosti neželenih učinkov, ne pa „zgornjo mejo“.

Epidemiološke študije so običajno vključevale ljudi, ki so bili izpostavljeni številnim znanim in neznanim stresorjem pred (in med) študijo. Ravni izpostavljenosti od npr. študije celičnih stolpov, o katerih so poročali [Kostoff in Lau, 2017], povezane s povečano incidenco raka, so bile običajno nižje od npr. ravni izpostavljenosti, ustvarjene v nedavnih visoko financiranih študijah NTP [Melnick, 2019] in drugih laboratorijskih študijah, povezanih s povečano pojavnostjo raka. Verjamem, da je vključitev učinkov iz resničnega sveta v študije celičnih stolpov povzročila zmanjšanja ravni izpostavljenosti velikosti, ki so bila povezana s povečano pojavnostjo raka.

Tako so bili laboratorijski testi opravljeni pod zelo nadzorovanimi pogoji, ki ne odražajo resničnega sveta, medtem ko so bile epidemiološke študije izvedene v prisotnosti številnih stresorjev, znanih in neznanih, ki odražajo resnični svet. Ravni izpostavljenosti v epidemioloških študijah so bile večinoma nenadzorovane.

V zadnjih šestdesetih letih je bilo objavljenih več tisoč člankov, ki prikazujejo škodljive učinke brezžičnega sevanja, uporabljenega ločeno ali kot del kombinacije z drugimi strupenimi dražljaji. Objavljeni so bili obsežni pregledi teh bioloških in zdravstvenih učinkov brezžičnega sevanja, vključno z [Kostoff in Lay, 2017; Panagopoulos, 2019; Belpomme et al, 2018; Desai et al, 2009; Di Ciaula, 2018; Doyon in Johansson, 2017; Havas, 2017; Kaplan et al, 2016; Lerchl in drugi, 2015; Levitt in Lai, 2010; Miller et al, 2019; Pall, 2016, 2018; Panagopoulos, 2019; Panagopoulos et al, 2019; Russell, 2018; Sage in Burgio, 2018; Van Rongen et al, 2009; Yakymenko et al, 2016; Bioiniciativa, 2019].

Skupaj za visokofrekvenčni (radiofrekvenčni-RF) del spektra ti pregledi kažejo, da lahko radiofrekvenčno sevanje pod smernicami ameriške uprave za telekomunikacije (FCC) povzroči rakotvornost (možganski tumorji/gliomi, rak dojke, akustični nevromi, in naslednje bolezni: levkemija, tumorji parotidne žleze), genotoksičnost (poškodba DNK, zaviranje popravljanja DNK, struktura kromatina), mutagenost, teratogenost, nevrodegenerativne bolezni (Alzheimerjeva bolezen, amiotrofična lateralna skleroza), nevrovedenjske težave, avtizem, reproduktivne težave, izidi nosečnosti, oksidativni stres, vnetje, apoptoza, motnje krvno-možganske pregrade, motnje produkcije pinealne žleze/melatonina, motnje spanja, glavobol, razdražljivost, utrujenost, težave s koncentracijo, depresija, omotica, tinitus, pekoča in pordela koža, prebavne motnje, tremor, srčne nepravilnosti in lahko negativno vpliva na živčni, krvožilni, imunski, endokrini in skeletni sistem. S tega vidika je radio frekvenčno (RF) sevanje zelo razširjen vzrok bolezni!