Članek
Teden vseživljenskega učenja
Objavljeno May 10, 2014

V sobotah dopoldne, seveda če sem takrat prisoten v kraju stalnega prebivališča, zelo rad zaidem v našo pečudovito mestno knjižnico, kjer prelistam revije s področja fotografije, računalništva, avtomobilizma, izberem kakšen dober glasbeni CD , kakšno zanimivo strokovno knjigo iz področja, kjer sem bolj "kratek" in še se kaj najde.

Ko sem danes dopoldne spet krenil proti knjižnici, so me na poti ustavile tri prijazne, a rahlo prestrašene najstnice z besedami: "Gospod, se boste tudi vi vključili v teden vseživljenskega učenja?" in nestrpno pričakovale mojo reakcijo. Pri tem so mi ponudile tudi lično zloženko Ljudske univerze Kranj, v kateri so krajevno in časovno lepo predstavljene vse delavnice, teme učenja in aktivnosti v tej akciji, ki bo trajala kar cel mesec, .

Presenečenje je bilo zame popolno. Mar pri svojih tričetrt stoletja letih res na daleč še vedno izgledam tako zanimiv, da se vame splača vlagati nova znanja in mi ponujati učenje? Mar so dekleta že na prvi pogled ocenile, da sem še kako potreben novih znanj? Ali pa željan? Ali pa so samo izpolnjevale svoje lepo poslanstvo, da nam državljanom te lepe dežele, a povprečno precej nerazgledanim in nerazmišljajočim državljanom, ponudijo možnost, da popravimo tako stanje in da z vseživljenskim učenjem izboljšamo nivo svojega znanja, veščin in sposobnosti ter s tem tudi nivo na državni ravni. Vljudno sem se jim zahvalil za ponujeno in obljubil, da doma pogledam vsebino zloženke in če v njej najdem kaj zanimivega tudi zame, se prijavim. Opazoval sem njihove tudi presenečene in zadovoljne obraze, ko smo se poslovili. Kot da so čutile, da so naletele na ta pravega. Kmalu nato so ustavile še naslednjega občana, ki pa jih je kaj na hitro zavrnil. Škoda, že zaradi entuziazma teh najstnic, kar danes res ni vsakdanji pojav.

Kar se mene osebno tiče, sem že pred mnogimi desetletji sprejel to filozofijo vseživljenskega izobraževanja in učenja in tudi ob svojem rednem delu ogromno časa vložil v dodatna izobraževanja, tako formalna kot tudi funkcionalna, zakar mi danes res ni žal, saj se mi je v vseh ozirih bogato obrestovalo. 

In ko sem potlej doma odprl tisto zloženko, sem v njej našel res obilico dobrih programov, nekaj se je našlo tudi zame. Iz zloženke sem tudi razbral, da ima akcija širši, vseslovenski značaj.Torej pri nas le ni vedno vse tako slabo.