Članek
Janša v zapor?
Objavljeno Jun 13, 2014

Vse kaže, da se ura resnice za Janšo bliža prehitro, ustavno sodišče jo je predvčerajšnjim s potrditvijo datuma volitev in odlogom odločitve o njegovi pritožbi še malo premaknilo naprej in si ob tem prav pilatovsko umilo roke. Zanimivo je današnje poročanje Požarreporta o tem. Zanimivo bi bilo tudi vedeti kakšna strategija Janše in njegovega odvetnika Matoza je bila uporabljena v ozadju, ko sta s pritožbo nad pravnomočno sodbo Višjega sodišča preskočila mimo Vrhovnega sodišča kar neposredno na Ustavno sodišče in kaj sta ob tem pričakovala. Toliko neumna, da bi s tako potezo nehote napravila napako, seveda nista. Neverjetno razklane razlage in napovedi pravnikov vseh vrst ter rangov, o nadaljnem razvoju obravnave pritožbe možnostih njunega uspeha na tem sodišču, so se odvijale ob takem dejanju. Izkazalo pa se je - ali pa se še bo - da je strokovna podkovanost njih samih prav tako vprašljiva kot obsodba Janše na osnovi nekakšnih dejstvom podobnih indicih. Ko pogledaš Požarjev članek in primerjave v njem - človek je neverjetno dobro obveščen - se ti res nehote poraja občutek o politični utirjenosti ustavnih sodnikov. Občasna nihanja v sprejemljivosti njihovih odločitev pa kot dejanja, namenjena le bolj za občutek o treznosti, paravičnosti in objektivnosti njihovih razsoj.

Nič še ni dokončno odločenega glede Janševega odhoda v zapor. Sam osebno tudi nisem pričakoval dokončne odločitve iz večih razlogov. Pa med njimi ni nezaupanja v te sodnike. Doslej sicer dobro zrežirana politična nadaljevanka teče strogo po scenariju, tako v političnem, kot v časovnem okvirju. Zmedo pri tem včasih napravijo le nevešči in neuki stranski igralci/politiki novih/starih obrazov s svojimi dejanji, kjer skoraj ne da predvideti, kakšno neumno izjavo ali potezo bodo pri svojem "poslanstvu" napravili, kljub jasnim, a za javnost tajnim usmeritvam glavnega režiserja. Pa stari niso nič kaj dosti drugačni. če se samo spomnim na sinočnjo Tarčo in na njej sodelujoče akterje. Slovenska politična mentaliteta pač, kjer ob takih soočenjih in dialogih tudi osebna pokvarjenost z vso močjo udari na dan. Tak`le mamo, pa kaj, bi rekel kak domačin za šankom.

Kaj pa, če se 20. junija Janša le odpravi v zapor, pa se nato spet zgodi nova Roška? Obtoženec, korenine sil, ki so mu namesto dokazov namestile indice, ga obtožile, ga obsodile in ki ga bodo verjetno tudi zaprle, vsi so še vedno isti. Le čas v katerem živimo kaže druge številke, pa še postarali smo se medtem. Človek bi pričakoval, da smo od svinčenih časov naprej politično postali pametnejši, bolj razgledani, bolj razmišljujoči in bolj strpni. Pa nismo, tudi osebnostno ne. Samo po komentarjih na to temo se ozrite po spletnih medijih. Ali pa po udarnih novicah, komentarjih in kolumnah v dominantnih režimskih medijih. Bojim se, da bi v primeru nove Roške bilo tam več tistih, ki mu to privoščijo, kot pa onih, ki jih zelo, zelo skrbi, kaj vse se nam danes dogaja in kam spet plovemo. Kaj pa, če se oboji masovno srečajo na tem mestu in se nam zgodi slovenska varianta Ukrajine? Bog nas obvarji, sami se itak ne znamo ali nočemo, sadomazohisti kot izgleda da smo ali pa se temu primerno obnašamo. Skrbi me, ker se je slovenski narod od osamosvojitve sem poneumil do te mere, da mu je čisto vseeno, kaj in kdaj se bo komu nekaj nepričakovano slabega zgodilo, dokler se seveda to ne bo zgodilo njemu samemu.

Kako je že dejal Veliki, danes že pokojni gobar, v enem od svojih jeclajočih govorov ali pa TV intervjuju, ne spomnim se več dobro, v stari "dobri" Jugi?  

"Mi vemo, kako se oblast osvoji in tudi to, kako se jo obdrži".

P.S. - danes je petek, trinajsti, pa še polna luna. Pazite, da vam črna mačka ne prekriža poti. Mirujte in raje razmišljajte.