Članek
Kdo so resnični rušitelji pravne države
Objavljeno Jul 19, 2014

Nekaj dni nazaj sem se malo senčil v Hrvaški Istri, tako da sem z rahlo zamudo sledil povolilnim dogajanjem na slovenskem političnem prostoru in odsevom teh dogajanj v medijih. Ob vrnitvi mi je najprej prišel v roke Reporter, kjer izgleda spet kot nekoč že piše komentarje nekdaj udarni Vinko Vasle. Z zanimanjem sem prebral njegov članek Dobro jutro Miro Cerar 

Moj komentar na vsebino je bil - bravo Vinko, tem političnim prevarantom je potrebno nastaviti ogledalo, da se vidijo v njem, taki kot so, ne pa da se vidijo tako, kot jih predstavljajo njihovi mediji, plačani in vzdrževani z njihove strani, a z našim, davkoplačevalskim denarjem .....

                                                                       --------- .... --------

Če bo, in moral bi biti glede na dokazani sodno politični konstrukt aktualne politične in sodne oblasti, Janša oproščen očitane in nastavljene mu krivde, bodo režiserji to pač razlagali kot pravno zmoto, kar je v uvod pričakovanega Kučan medtem že izustil. Jaz to seveda imenujem namerna zmota rdečega kontinuintetnega prava. Demonstrativne shode in zahteve po pohitritvi reševanja Janševe pritožbe na Vrhovnem sodišču ter zahteve za spremembo in posodobitev vsega ortodoksnega in pristranskega ter neučinkovitega pravosodja s strani demokratičnih sil, Cerar trenutno zlorablja za stigmatizacijo Janše in SDS-a kot rušitelja pravne države ter kot priročni vzrok, da z njegovo stranko in z njim trenutno ne bi sklepal zaradi volilnega sistema neizogibnih povolilnih kupčij.

Verjetno pa bo ta postopek reševanja pritožb političnega zapornika Janše pred ustreznimi sodnimi instancami še kar trajal, da bi se s tem zmanjšal javni vtis nameščenega sodno političnega postopka in krive, a načrtovane obsodbe glavnega kandidata za zmago na tokratnih predčasnih parlamentarnih volitvah. Glavni cilj je bil torej dosežen, vsako nadaljnje sodno zavlačevanje prinaša pač novo dodano vrednost za trenutno oblast.

Trenutno možna sestava povolilne vladajoče koalicije je zaradi maloštevilčnosti poslancev ostalih možnih koalicijskih strank in nasprotujočih si interesov spet taka, da bo vodila v novo razsulo. Spet bo samo vprašanje časa, oziroma velikosti doslej še nevidne podvodne čeri, na kateri bo nasedla. Težko je napovedovati, kdaj, zakaj in kako, a to vsekakor bo. Nova hiša na teh rezultatih volitev ne more biti zgrajena na trdnih temeljih. Sicer se prva znamenja nesoglasij že pojavljajo, a gre po mojem samo za povolilno taktiko strank, da Cerarju čim dražje prodajo svoje usluge, pravzaprav čim ceneje kupijo njegove. Predvidevam, da bo vsaj v začetku Cerar, če res vodi samostojno politiko stranke, poskušal sestaviti politično uravnoteženo, a barvno razklano koalicijo z Nsi-jem, SD-jem ter eventualno Bratovškovo, kljub njihovimi trenutnimi pomisleki in določenim pogojevanjem za sodelovanje. Če pa v koalicijo povabi tudi Desus, je pa zanj to itak politični samomor. Padca z veje, ki bi si jo z Erjavcem odrezal, ne bi preživel. Toda politika je vendar umetnost realizacije možnega, pri nas pa še dodatno kaj zase koristnega, zato me tudi to ne bi čudilo. Morda pa celo tudi Cerar ne more sam odločati, kot vse leve vlade doslej. Toda tudi novi mandatar bo kmalu spoznal, da se zaradi sedanjega volilnega sistema in disperzije različnih strank in njihovih interesov v parlamentu, ki pa niso niti malo v korist države in javnega dobra, ne da učinkovito vladati na daljši rok.

Slej ko prej bo prišlo do čelnega trčenja v čeri interesov posameznikov oziroma njihovih strank. Ko/če se bo to zgodilo, se bo morda celo spomnil, da nekje v zaporu sedi človek, ki čaka na dokončno pravno rešitev svoje pritožbe in celotne sodne farse Patria. Morda bi mu pa bil le ta v primeru obojestranske streznitve lahko v veliko pomoč, s tem pa tudi nam, ki smo res že siti tega cirkusa in njegovih neprofesionalnih cirkusantov. Tako siti, da že cirkuške vajence in pripravnike raje gledamo, kot pa ponavljajoče nastope nekaterih zdolgočasenih asov in njihovih trikov, kljub visoki ceni vstopnic. Dominantni režimski mediji bodo medtem na tega zapornika itak pozabili, če mu vmes še kaj dodatnega ne obesijo za vrat, saj že sedaj ob protestih za njegovo izpustitev skoraj ničesar več ne poročajo, razen nekaterih častnih izjem.

Cerar bo ob uresničitvi moje napovedi imel priliko in potrebo razmišljati, kako pod njegovo taktirko setaviti novo, uspešnejšo koalicijo, ki nas bo res popeljala naprej, ne pa vlekla nazaj. A zato bi moral verjetno drugače razmišljati in takrat se bo šele pokazalo, kakšno je resnično njegovo poslanstvo ter kakšna je še dejanska podpora volilcev njegovemu političnemu, gospodarskemu, razvojnemu ter še kakšnemu programu. Upam, da se do takrat, seveda pod pogojem, da bo dejansko opran očitane in dosojene mu krivde, iz zapora vrne tudi Janez Janša, večni preganjanec "leve" politične sfere ter njenih prisklednikov in rentnikov, 

Najverjetneje pa bodo spet sledile nove predčasne volitve in takrat ...., upam da spet ne kakšna nova sodna farsa ali celo kak nov "obraz" z novo stranko rešiteljico.