Članek
Dokončen razkol ali nova era na desni?
Objavljeno Nov 29, 2014

Klin, ki ga levi mediji po verjetnih navodilih kontinuitetnega ozadja že nekaj časa zabijajo med dve sorodni stranki - SDS in NSi - povzroča vedno večjo razpoko na desno sredinski politični sceni. Zgleda, da bo ta razpoka v takem tempu in razrastu povzročila dokončen zlom kolikor toliko ne/homogene desne politične sfere v Sloveniji in spet povzročila dolgoročne posledice v državi ter omogočala še naprejšnjo lažjo vladavino plenilske levice in njenega rentništva ter izčrpavanja slovenske družbe. Bo po neslavnem, a pričakovanem in napovedovanem izpadu SLS-a na zadnjih prečasnih volitvah, na naslednjih volitvah spet izpadla tudi NSi? Glede na zaznana turbulentna dogajanja v tej stranki je verjetnost velika. Žal!

Zanimivi so v zadnjem času komentarji in izjave s strani vodstvenih politikov NSi-ja, posebej njenih mladih grebatorskih jurišnikov, glede obtožb na račun Janše in SDS-a, kot nekakšnih tutorjev nad NS-ijem v preteklosti in šikaniranjem ter nenehnimi provokacijami te stranke sedaj. Nepričakovani so tudi komentarji nekaterih poslancev NSi-ja v parlamentu ob aktualnih razpravah ob žgočih temah okrog zapornika Janše in njegovega statusa poslanca/zapornika. Tudi Peterle se je že nekajkrat v podporo svoji stranki in njeni voditeljici nedvoumno izjasnil proti SDS-u in njenemu voditelju. Celo to, da ga Kučan vabi na razpravo, Janša pa napoveduje vojno, je izjavil. Se mar tako gradi status in rast stranke ter njena kredibilnost? Po mojem ne. Je pa to zadnje medsebojno obmetavanje in obtoževanje posledica verjetno spet nekakšnega tihega ne/dogovora z glavnim na levici ali pa zaznava prilike, da dokončno politično pokončajo Janšo in SDS, kajti potem naj jim bi bilo kot stranki in njenim leaderjem veliko lažje. Morda celo gojijo ambicije, da prevzamejo del njihovega članstva in simpatizerjev ali celo nihovo sedanjo vlogo. Prepričani so v realnost ponovnega vstopa v parlament in občutno povečanje števila svojih poslancev na naslednjih parlamentarnih volitvah - rednih ali pa spet predčasnih, kar je vedno bolj verjetno. Pa ja ne, da v NSi prevladuje miselnost, če že nisi velik, čutiš vsaj satisfakcijo, če je nekdo manjši od tebe ali pa ga več ni. Neverjetna je v tem kongresnem času NSi-ja pozornost mainstream medijev vsaki besedi, dejanju in premiku akterjev NS-ija, kar spet zgovorno dokazuje nek določen namen v širšem političnem prostoru Slovenije. Kaj pa, če se stranki NSi vse to početje zaostrovanja odnosov s SDS-om jutri povrne kot bumerang?

In še en medklic - le kaj je mislil Peterle, ko je sprejel vabilo Kučana da sodeluje na forumu 21 in se je tega tudi udeležil? Saj je vendar zelo pretkan in tako samovšečen politik težkokategornik, da bi moral videti mimo ovinka in celo čez hrib. Ampak tega, da bo Janšal izstrelil na račun tega Peterletovega dejanja proti njemu strupeno puščico pa v tem primeru ni znal predvideti. Kučan drugače, s Peterletom je tokrat politično spet zadel v polno, zaostrovanja in obtoževanja med SDS-om in NSi-jem so se še stopnjevala, zamere še povečale. Joj, joj g. Peterle, to se vam ne bi smelo dogoditi, razen, če ......, bolje da o tem ne razmišljam.

Na današnjem kongresu stranke NSi je bila Ljudmila Novak izvoljena z znatno večino, a tudi rezultata g.Hojsa ni za podcenjevati, bo verjetno imel na desni politični sferi daljnosežne posledice. Jutri bomo lahko v medijih že prebirali in primerjali komentarje drugače ali enako mislečih, ter primerjali vsebine, naslednji dnevi in tedni pa bodo pokazali, v katero smer se bodo zadeve odslej odvijale. Bo storjen resen poskus z ene ali druge ali pa kar obeh strani, da umirita strasti in pričneta skupaj graditi strategijo ter aktivnosti, kako dokončno premagati stare kontinuitetne sile in Sloveniji ponovno zagotoviti mesto na Balkanu, Evropi in v svetu, kot ji gre. Seveda pa pri tem sploh ne gre prezreti naslednje sobote, ko se bo odločalo v SLS-u, kako in s kom naprej.

Ko takole upokojensko ocenjujem dogajanja na politični sceni okoli sredine in desno od nje, postajam vedno bolj pesimističen. Mar kot družba res še nismo sposobni dojeti, da nas iz tega Blatnega dola lahko reši le kakovostno in pošteno sodelovanje tistih strank, ki so odmislile socializem in "nacionalni interes" ter nekakšno ponovno novodobno rentniško "demokratično" plenjenje sadov tistih, ki dejansko ustvarjajo novo vrednost in tudi dejansko znajo plemenititi vložena sredstva. Domača ali tuja, vseeno.