Članek
In kaj je glede arbitraže res rekel Erjavec ...
Objavljeno Apr 26, 2015

Tale rahli politični veterc, ki ga  povzročil minister Erjavec s svojo nepremišljeno, prepotentno in samopovišujočo izjavo glede neformalne/neuradne informacije o možni odločitvi arbitraženega sodišča glede meje s Hrvaško - stika z odprtim morjem - v korist Slovenije, je na Hrvaškem povzročil pravi vihar, pred katerim pa tudi v Sloveniji zaenkrat še nismo povsem varni. Celo sodišče v Hagu naj bi se menda sedaj ukvarjalo s tem.

Poglejmo iz posnetkov, kaj je v zvezi s tem za VTV najprej izjavil Erjavec:

http://www.planet.si/novice/slovenija/erjavec-ima-informacije,-da-bo-slovenija-dobila-stik-z-odprtim-morjem.html

in še za murskosoboško AS:

http://www.times.si/slovenija/karl-erjavec-imam-neuradne-informacije-da-bomo-dobili-stik-z-odprtim-morjem--97fb89ad6f-2f5cf87926.html

in še poročanje Žurnala 24 ur:

"..izjavo Erjavca, ki je v pogovoru za eno od slovenskih regionalnih televizij dejal, da ima neuradne informacije o odločitvi arbitražnega sodišča za mejo med Slovenijo in Hrvaško in da bo arbitražno sodišče omogočilo Sloveniji stik z odprtim morjem..."

Tako pa je to svojo prvotno izjavo za naše medije pojasnjeval in modificiral kasneje, po izbruhu afere in gneva na Hrvaškem:

http://www.planet.si/novice/slovenija/erjavec-ima-informacije,-da-bo-slovenija-dobila-stik-z-odprtim-morjem.html

Kaj reči, v prvem delu Erjavčevih komentarjev o neformalnih/neuradnih informacijah je zame očitna vsebinska in ne samo stavčna razlika med njima. Začuda se po mojem vedenju noben medij ni resno zapičil v to in analiziral, kaj to v resnici pomeni in koliko ta razlika obremenjuje Erjavca.

Erjavec se vse preveč rad dela pameten in vseveden, s temi svojimi neprimernimi izjavami in komentarji - za zunanjega ministra pa se to sploh ne spodobi - naredi več škode v političnih odnosih s sosedi, kot pa ritanje slona v trgovini s porcelanom. Začuda se v zvezi s tem ne oglasi niti predsednik vlade, da bi vsaj malo omilil in znižal diplomatsko temperaturo med Ljubljano in Zagrebom, posledično pa tudi med navadnimi ljudmi obeh držav. So se pa uradno odzvali na MZZZ-ju s svojo verzijo pojasnila. 

Škoda, da je pod Pahorjevo vlado moral zapustiti ministrstvo za kante, tja je še najbolj sodil, a so ga odslovili iz drugih vzrokov, povod pa so bile kante za smeti. Pa tudi tisto svojo politično mantro o "skrbi" za upokojence naj si že končno nekam vtakne, odvisnost upokojencev in usoda njihovih pokojnin je itak še najmanj odvisna od njega, žal pa mu naivneži že vsa leta s svojimi glasovi zagotavljajo politični obstoj in zagotovljene dobre prihodke.