Članek
DUBT - kdo bo koga?
Objavljeno Oct 03, 2015

Vojna kontinuitetnih sil in njihovih protagonistov ter prisklednikov - od režimskih medijev do "podložnih" politikov - proti DUBT-u se je trenutno medijsko in politično močno razvnela, celo tako, da smo trenutno celo pozabili na "nesrečne begunce". Kontinuitetni strategi ugotavljajo, da z konkretnimi operativnimi ukrepi DUBT-a izgubljajo bitko za bitko in da s temi ukrepi ter prodajo večinoma podcenjenih ali propadlih državnih podjetij tujcem, izgubljajo bojna polja in črpališča neizmernih možnosti svojega plenilskega bogatenja mimo lastnega dela ter ustvarjanja. Črpališča torej, ki so v pravnih subjektih v slabi banki sploh še na voljo in kjer se zaslužki zlahka ustvarjajo zgolj s finančnimi manipulacijami in izčrpavanjem finančnih zalog ter ob ustrezni politični podpori.

In kaj je spet značilno v tej, zame še dolgo nedokončani zgodbi? Pred pričakovanim razpletom se je spet zgodil, na že znan način organiziran, medijsko orkestriran linč proti tistim, ki so trenutno napoti kontinuitetnim omrežjem z "old boysi" na čelu, ker pač dokaj učinkovito razbijajo državne jasli in nanje prisesne pijavke. Medijsko in politično so bila enostransko podajana nekatera dejstva ter tudi zlonamerne insuniacije proti DUBT-u in v njem zaposlenim tujim strokovnjakom, z zahtevkom po takojšnji odstranitvi teh ljudi z njihovih vodilnih položajev, ki pa naj bi jih nato nadomestili domači, z "dobrim" poznavanjem problematike in nižjimi prejemki za svoje strokovno delo. Prosto po Židanu, a žal že videno in doživeto.

In spet sledi dobro uigrano ali pa izigrano politično ravnanje. Pred pričakovanim razpletom, kot je to že običajno oziroma obvezno, koalicijsko pristavljanje svojih piskrčkov preračunljivega Erjavca in gostobesedneža ter larpularista  Židana, potem, ko je bilo s strani zmanipulirane javnosti do vlade jasno zahtevano in s strani premierja kasneje potrjeno, da je, če navajana dejstva s strani medijev držijo, v zvezi s slabo banko in njenimi akterji vendar nekaj treba takoj storiti. In je naslednji dan to tudi storil finančni minister Mramor, ki je pred tem dejanjem, tako pač imam vtis, po nojevsko zatiskal oči pred obtožbami medijev in dogajanji v samem DUBT-u ter javnosti in medijem kalimerovsko pojasneval, da mu s strani DUBT-a pač ne dostavijo ustreznih podatkov za njegovo ustrezno ukrepanje. Čisto po slovensko pač, kot da oblast lahko samo prosi, ne pa tudi ukrepa! Le čemu potlej sploh potrebujemo zakone, oblast in ministre. Mar ga je končno pod pritiskom javnosti le "pritisnil" sam premier, ali pa so bile kaplje čez rob tudi neposredne obtožbe in predlogi za ukrepanje zoper domnevnih nepravilnosti vodilnih v slabi banki, s strani znane časopisne novinarke in urednice časopisa Finance, v zadnji oddaji Tarča.

Mimogrede, ne pozabimo ob vsem tem dogajanju tudi pred časom dane izjave za medije, enega od najetih vodilnih tujih strokovnjakov v slabi banki, - žal se imena ne spomnim več -  o njegovem spoznavanju, kako in na kak način se v Sloveniji finančne stvari dogajajo in odvijajo ter da se tudi oni hitro učijo. In ker ti tujci neumni res niso, so se izgleda res hitro naučili nekatere stvari urejati tako čisto po slovensko, glede nagrajevanja in plačilu zunanjih uslug namreč, s tem da so vsotam pač dodali še eno ničlo zadaj ali pa krepko zvišali prvo številko v vsoti. Stvar za organe pregona pač, če to ni bilo v skladu z zakoni, predpisi in vladnimi pooblastili.

Finančni minister za zdaj trdi, da finančnih stroškov z odpovedjo predsedniku Upravnega odbora slabe banke ne bo, a vrag si ga vedi, kaj tiči v skrivnih določilih medsebojnih pogodb. To bo še dela in zasoljenega zaslužka pravnikov najvišjega ranga in tarif. Zanimivo bi bilo tudi vedeti, kdo, kdaj, kako in s kakšnimi bonitetami stoji s slovenske strani za podpisanimi pogodbami in kaj vse je v njih navedeno, kaj pa samo obljubljeno in dogovorjeno. 

In koncu, da se povrnem k naslovu prispevka - "DUBT - kdo bo koga" - bomo spet skupaj ugotavljali, kako se je tudi v tem primeru tresla gora, rodila pa miš - po slovensko spet!. A nekaj je sigurno, vse stroške v zvezi z izgubljenim denarjem, podarjenimi in/ali (ne)zasluženimi prejemki vseh akterjev v te sagi, bo plačal slovenski davkoplačevalec. In plačeval bo še dolgo, skupaj s svojimi vnuki, morda celo pravnuki. Tudi že videno in doživeto.