Članek
Narobe svet - ali odgovor Angelci Likovič
Objavljeno Oct 07, 2015

Spoštovana in dobro poznana, zdaj že uveljavljena javna osebnost Angelca Likovič, se v svojem prispevku tu na PW-ju sprašuje, kako in zakaj je Slovenija postala "narobe svet". Malo ji, glede na svoje izkušnje, vedenje ter moj svetovnonazorski pogled, odgovarjam tu na svojem blogu, namreč, kako jaz vidim to in kaj si mislim o tem. Upam, da bo moje mnenje prebrala in se zamislila, morda celo kaj pokomentirala, česar bi bil res vesel. 

...... ....... ...... .......

Spoštovana Angelca, da bi se pri nas v kratkem kaj spremenilo na bolje za navadnega državljana, je verjetno še nekaj časa čista utopija, pravzaprav misija "nemogoče".  Zakaj?

- Če dobro premislimo, sta tu najprej ustavno zacementiran volilni sistem, ki omogoča izvolitev in razdrobljenost političnih strank ter njihovo "kupčkanje" in izsiljevanje koalicijskih partnerjev, ter zakonodaja, ki skupaj omogočata manipulacije z neukimi in apatičnimi državljani ter v praksi onemogočata preboj naprednejših demokratičnih sil in struktur, omogočata pa preživetje in neprestano regeneracijo retardirancev in mutantov, ki slišijo, vidijo in reagirajo samo na levo.

- Ko je prejšnja komunistična oblast "sestopila", je to storila tako, da je iz "ospredja" stopila v "ozadje", v svojih rokah pa je še vedno obdržala vse vzvode politične, ekonomske, finančne, kulturne, šolske, pravosodne in ne vem kakšne še oblasti. Uspešno je kasneje povezala tudi vsa novo nastala interesna in drugačna omrežja s primesmi mafijsko organiziranega delovanja in upravljanja. Aja, dodam še institucije pregona in pa zamaskirano UDBO, ki še vedno zlahka skrajšata glavo, ki preveč moli iz povprečja ali pa hoče kaj spremeniti. Jaz tem ljudem, organizacijam in omrežjem pravim KONTINUITETA.

- Skoraj ves javni sektor je večino časa ostal pod njenim vplivom, posebej pravosodje, šolstvo, zdravstvo in sociala.

- Z odločujočim vplivom teh struktur kontinuitete na državo in njene institucije, obvladujejo ogromno podjetij v državni lasti, in s tem bolj onemogočajo kot pa omogočajo deklarirano privatizacijo in s tem večjo učinkovitost teh podjetij ter ustvarjanje prepotrebnih novih delovnih mest. Ja, ti državni fevdi so po mojem odločilni za vse naše dandanašnje družbene, ekonomske, finančne in politične tegobe.

- Prevzela, pravzaprav obdržala je lastništvo nad večinskimi javnimi mediji, torej nad instrumentarijem za razlago "edine" resnice, za potrebe ustvarjanja javnega mnenja in s tem upravljanja z mentalnim stanjem nacije.

- Skoraj v vse dosedanje politične stranke je ob osamosvojitvi in prehodu na normalen demokratični sistem uspešno namestila svoje "krte", ki so dosledno razbijali doseženo na demokratičnem političnem polu ali pa v odločilnih prelomnih političnih situacijah s svojimi prestopi in pa s svojimi glasovi v parlamentu onemogočali spremebe ali sprejeme nove zakonodaje, ki bi lahko omogočila spremembe na bolje. Torej je bila kreirana ali naknadno spreminjana ta zakonodaja tako, da omogoča in ščiti to, kar se danes pač dogaja. Je ob tem sploh potrebno omenjati večkratno spreminjanje zakonodaje o arhivih, ki trenutno bolj onemogoča kot pa omogoča učinkovito odkrivanje akterjev zločinov in nepravilnosti iz bližnje preteklosti?

- Večina prišlekov iz bivše Juge, ki so pridobili državljanstvo Slovenije in volilno pravico pred, ob ali po osamosvojitvi, v glavnem še vedno simpatizira s socialistično miselnostjo, ko naj bi se s strani države samo dobivalo, a nič ali malo k temu prispevalo. Dodajmo tem še naše avtohtone somišljenike, brezposelne nizko izobražene zmanipulirane vdržavljane, pa imamo za nekaj desetletij zagotovljenih volilnih glasov levi ali sredinsko levi politični sferi in njeno udobno preživetje s preživetimi metodami in načinom življenja družbe.

- Politično se v Sloveniji (ne)pričakovano rojeva nova generacija levih in utopističnih jugonostalgičnih ekstremističnih politikov ter njihovih strank, ki se hitro razvijajo in varno ter udobno živijo v inkubatorju levo lastniškega medijskega prostora. Neverjetno se jim še vedno kolca po neučinkovitem in  propadlem vzorcu socializma. Ti  ne bodo nikdar spoznali ali priznali, da je treba najprej ustvariti in vnovčiti, šele nato deliti.

- Sindikati s svojimi ekstremno popadljivimi voditelji, ki v glavnem skrbijo za svojo rit in svoje ozke cehovske skupine, ne pa za dolgoročno skrb in urejanje potrebnih razmer v dobrobit delovnih državljanov najnižjega sloja, seveda v danih ekonomskih in družbenih razmerah, dejansko ob sozvočju z mainstream mediji vodijo precejšen del države. Ko je treba  zrušiti koga v sredini ali na desni, so vedno tu in na razpolago. Tudi s kockami če je treba.

- Da omenim še drugi pol politike, za katerega zadnje čase menim, da več energije porabi za svoja medsebojna prerekanja in spotikanja, kot pa učinkovito iskanje načina in poti, kako spet vzeti vajeti v svoje roke in ta naš voz, imenovan Slovenija, dejansko potegnit iz globokega blata ter ga usmeri tja, kjer je svet normalen, vsaj kolikor toliko. Tudi oni se svoje odgovornosti ne bodo kar tako znebili.

- In še, in še, in še, a bodi dovolj, že to je preveč ....

Če po vsem zgoraj naštetem nekako povzamem, koga oziroma kateri politični pol bodo ti državljani spet volili na naslednjih državnozborskih volitvah, pa kadarkoli in kakršnekoli že bodo, se ve in zakaj tudi. Ne, ne, še nekaj časa bomo lahko samo tarnali in upali, a iz tega še dolgo ne bo nič. Da bi narod spregledal in se končno odločil drugače? Malo morgen! Saj velika večina kar udobno živi na račun drugih. Velikim predatorjem bivše družbene lastnine pa "ozadje" itak že vse od osamosvojitve sem drži luč, štango in vrečo, predvsem z za to prirejeno zakonodajo in poslušno končno inštanco, pravosodjem. Že ve zakaj, le tega se verjetno že boji, kako dolgo še.

Kako gre že tista modra ugotovitev,.... enega lahko ...., narod lahko nekaj časa ..., ampak cel narod dolgo časa pa....?