Članek
Hoteli smo ...... zdaj pa imamo
Objavljeno Apr 13, 2016

Malo sem te dni gledal informativne in udarne medijske oddaje, prisluhnil modrovanju politikov, tu pa tam prebral kak forumski in blogerski zapis in komentarj, prebiral spletne novice, se s kom pogovarjal, prisluhnil pogovorom v čakajočih vrstah pri zdravnikih, pa sem razmišljal in spet nekaj zapisal, pač zaradi da mi pamet prehitro ne zarjavi, pa morda komu tudi v poduk, ko to prebere.

Hoteli smo večstrankarski politični sistem, kapitalizem in tržno gospodarstvo, imamo jih, a v bistvu smo spet uvedli socializem in spet po stare vzorcu trpimo, njegove posledice obsojamo ter bentimo čez enormo zakonsko predpisovanje kako naj živimo, koliko cesarju, koliko za pretirano socialo, koliko penzionistom, a ko so na vrsti nove parlamentarne volitve, spet najraje volimo socialiste vseh barv, nians in pridevnikov. Smo neumni, naivni ali mazohistični?

Hoteli smo samostojno Slovenijo, imamo jo, a ne vemo kaj z njo sploh početi, če pa že vemo, pa ne znamo ali tega nočemo. Praznike, zastave in praznovanja pomembnih dogodkov bi  opravljali in častili še kar po starem, najraje bi še katerega od pokojnih funkcionarjev starega režima od mrtvih prebudili, da bi nam s svojim govorom na teh proslavah spet po asfaltu in betonu rožice sadil, pa tudi zgodovino še kar naprej pišemo na teh proslavah.

Hoteli smo demokracijo, na papirju jo imamo, v resnici bolj tehnokracijo. Vse v balkanskem stilu - "evo ti jaje, pa biraj". Ko se nekemu ostarelemu stričku zahoče, evo, dobimo spet nove predčasne volitve - simbol deklarirane "demokracije".

Hoteli smo v EU, uspelo nam je priti vanjo, največ z lažnimi političnimi obljubami ter kasnejšimi prevarami in prelomljenimi besedami in obljubami, smo notri, a z nami evropski uradniki in politiki pometajo kakor se jim zljubi in zahoče, lastnega poguma v njej ne znamo ali nočemo pokazati, lastnih interesov ne znamo uveljavljati.

Hoteli smo pošteno in pravično državo, imamo jo, državo namreč, o poštenju in pravičnosti lahko še dolgo samo sanjamo. Se je pa medtem v vse pore našega življenja, finančnih institucij in državnih ustanov zajedla mafija, za katero lahko trdimo, da ima edina na svetu svojo državo. Ta ne izbira svojih udov po političnem prepričanju, vodijo jo zgolj ekonomsko finnčni interesi.

Hoteli smo pravno državo, kjer naj vlada pravo za vse enako, sodi in odloča naj se po zakonu ter na osnovi dokazanih dejstev, dobili/obdržali pa smo pravosodni instrument že znane kontiniutetne politike za obvladovanje politične scene in njenih nezaželenih posameznikov, kjer konkretna dejstva niso odločujoča, če mora v sodbi prevladati aktualna politična presoja.

Hoteli smo počistiti s preteklim totalitarnim režimom in njegovimi apologeti z lustracijo, pričeti z novimi ljudmi in odnosi ter resnično demokracijo, a so bila nekatera zagrožena "trupla" takrat previsoka, čez njih se ni dalo, beri - ni smelo iti. Pa tudi okuženih "novih" je bilo v tistih časih preveč, kar se je izkazalo šele kasneje. Ni nam uspelo, ker zgleda res nismo zreli za upravljanje svoje težko pridobljene države in samostojnosti.

Hoteli smo ......., dobili smo in imamo, - itd., itd.

Ampak upanje še vedno ostaja, le hoteti je treba in vztrajati.