Članek
Prvi vtis ne laže
Objavljeno Mar 10, 2014

Prvega vtisa se ne da popraviti in večinoma drži, me je podučila znana slovenska komunikatorka na funkcijskem izobraževanju pred mnogimi leti. In kot sem spoznaval v svojem življenju in delu z ljudmi, je temu res tako. Vsakemu na obrazu ali pa vsaj njegovem izrazu piše, kar nosi v sebi. Kmalu se naučiš razbirati značaj človeka tudi po tem, ko ga opazuješ, kaj nosi na sebi in kakšen izgled si nadene.

Bilo je pred leti, ko se je na PO(M)P TV pojavila novinarka, komentatorka in poročevalka, z izrazitimi obraznimi potezami in vpadljivo frizuro, katere sprednji del je bil gladko in ravno prištucan tik nad očmi.  Bolj kot z očmi, sem takrat zastrigel z ušesi, nekako pričakujoč to, kar sem tudi kasneje neprestano ugotavljal. Videz, poseben seveda, da takoj padeš gledalcu v oči in ga zamegliš pred plitko vsebino, ki je sledila. Večinoma sem jo v večernih dnevnikih zaradi tega izgleda oziroma pojave ignoriral, kajti afektiranih žensk nič kaj dobro ne prenašam, v nasprotju z inteligentnimi in nevpadljivimi. Bila je to, danes politično razvpita poslanka PS-a in s strani državnega zbora imenovana članica izbirne komisije za nov senat KPK-ja, Melita Župevc. Nikoli ji nisem kaj dosti zaupal in verjel v njene besede, njena dejanja pa itak govorijo sama zase.

Če pogledate v Wikipedijo, najdete o njej še vse preostale zanimive informacije o njenem političnem udejstvovanju in prestopanju med strankami. Življenski posel je izgleda naredila z prestopom v PS in ponovno izvolitvijo v državni zbor na strankini listi.

Zakaj jo omenjam? Po pisanju nekaterih dobro obveščenih spletnih medijev je bojda prav ona de facto vodila to drugo komisijo in vplivala na izbor edinega kandidata. Je bilo od nje mogoče pričakovati kaj drugega kot to, kar sledi v nadaljevanju? Ko sem ob ponovnem javnem razpisu za kandidate za novo KPK tudi sam zasledil, da bo članica s strani DZ-ja za izbor in predlog kandidatov spet ona, sem zaslutil njeno resnično vlogo in vpliv v zakulisni politični kuhinji in kasnejši kaos. Sem se zmotil? Presodite sami.

Tudi ko sem pred dnevi zagledal na TV ekranu novega kandidata za predsednika senata KPK-ja, ki ga je predsedniku države predlagala izbirna komisija pod vodstvom Simone Habič, sem se spet krepko zamislil. Spet tisti moj prvi vtis o kandidatu, češ, kaj ta da je resen kandidat med tolikimi drugimi? In sem takoj sprevidel namen predloga za njegovo imenovanje. Pa ga doslej sploh še nisem poznal iz medijev ali kako drugače, kaj šele o njem kaj vedel oziroma o njem kaj slišal. Ampak namenu komisije in predlogu zanj je izgleda odgovarjal, pred tem pa seveda tudi ozadju, ki še vedno vodi to igro. V Sloveniji še kako potrebujemo res nepristranski in strokovno podkovan organ, ki bi z vso vnemo obravnaval pereče sume koruptivnih dejanj ter dejavnosti pri razpolaganju z javnimi sredstvi, z denarjem davkoplačevalcev torej. Ampak novemu kandidatu nisem zaupal, spet na prvi pogled. Intuicija.... izkušnje? Zanimivi so zdajšnji medijski komentarji o njem.

Nakar predsednik države s cmokom v grlu končno razglasi novi senat KPK-ja  in si pri tem še pilatovsko umije roke (ne prvič!) z dodatkom, da pa, če bi imel več pooblastil, bi izbral sicer drugače. Ne vem na katerega od teh treh izbrancev prevladuujoče politične elite je mislil pri tem.  Dva, kot mi je danes poznano, vsekakor izstopata. Prvi, njen predsednik, z do zadnjega trenutka zamolčanim članstvom v najbolj razvpiti, najbolj pokvarjeni in najbolj koristolovski stranki v Sloveniji, kateri se afere z županom, ministri in poslanci kar lepijo nanjo, drugi član pa, kot berem v medijih in blogih nekaterih znanih politikov, še vedno v potekajočem in izgleda nazakonitem ter protipravnem raziskovanju doslej javnosti bojda še neznanih prihodkov vodje največje opozicijske stranke, ki je z oblasti odletel ravno zaradi politično usmerjenega delovanje predhodne komisije KPK.

Z imenovanjem nove KPK se je torej ponovila enaka zgodba, torej je tudi namen isti, kot pri predhodni Klemenčičevi komisiji, ko sta prva dva člana senata bila že v osnovi komprimitirana in politično obremenjena, ampak sta odgovarjala trenutni oblasti. In ne mi zdaj omenjati, da se to pot o članstvu predsednika nove komisije v zloglasnem PS-ju v toku izbire in predlaganja ni nič vedelo, dokler o tem predsednik nove komisije tik pred razglasitvijo ni sam obvestil predsednika države. Prozorno sprenevedanje vseh  v proces predlaganja in imenovanja vključenih. Predsednik države Pahor bi to moral vedeti! Ima svetovalce, ima na voljo vse potrebne informacije in sredstva za preverbo. In če pred tem res ni vedel, bi moral v dobro države odreagirati in ukrepati takoj, ko mu je bilo to predočeno, saj uradnih dokumentov, imenovanj in zakonov menda ne podpisuje kar tja v tri dni. Sramota za državo in zanj. On je namreč predsednik vseh nas, ne samo državljanov določene politične prominence. Ampak izgleda, da gliha pač še vedno vkup štriha. Mar je njim tudi, kaj poreče mednarodna javnost, ko se tako zlahka igramo s kredibilnostjo države Slovenije.

In tako smo izgleda spet dobili nekakšno "neodvisno" komisijo, ki pa bo po vseh indicih in doslej znanih dejstvih spet delovala po trenutno potrebnih političnih usmeritvah ter za potrebe kontinuitenih sil in njenih rentikov. 

P.S. - izgleda, da je zaradi teh dogodkov in načina manipuliranja z državljani v javnosti končno močno završalo, le Melita je utihnila in se potuhnila.