Članek
Skrivnost male alaške žabice in križi in težave slovenske države
Objavljeno Jan 04, 2015


Temperature so se nekoliko dvignile, mraz pa še kar ali pa še bolj tišči skozi zidove ... Le kaj bi rekla na to tale lesna žabica z Alaske, ki med najhujšim mrazom kar zamrzne in ovita v ledene snežne kristale mirno odspi svoje zimsko spanje, potem pa spomladi, kot da ni bilo nič, veselo in živahno odskaklja po svojih žabjih opravkih.

Pri tem ne morem, da ne bi razmišljala nekako takole ... Če ne bi imeli v tej kurilni sezoni toliko lesa za kurjavo zaradi posledic žledoloma, kar je po drugi strani pravzaprav zelo žalostno in ne prav spodbudno za prihodnost notranjskih gozdov, bi tako stanje hibernacije v zimskem času, pri visokih cenah kurjave in drugih dobrin ter nizkih prihodkih, tudi nam malim ljudem lahko še kako prav prišlo ... Izgubili bi sicer nekaj predragocenega časa, otroci v šolah ne bi predelali učnega načrta, proizvodnja bi se ustavila, vendar pa bi bila po drugi strani tudi potrošnja manjša, oziroma je sploh ne bi bilo, porabili bi manj fosilnih goriv in izpustili v že tako onesnažen zrak manj onesnaženih izpustov ... In kako prikladno, prihranili bi celo pri stroških za prehrano in ne samo za ogrevanje ... Seveda bi potem poznali le tri letne čase, saj bi takoj na začetku prave zime tiho poniknili v svoj ledeni sen.

Ja, skrivnost ene male alaške žabice bi nam lahko prihranila veliko sitnosti. Morda pa še bolj kot nam naši vladi, ki nikakor ne zmore zagotoviti dovolj proračunskih sredstev za delovanje države, za socialne transferje in še za marsikaj drugega.
Tako npr. ni zaščitila lastnikov gozdov in preprečila strmega padanja cen lesa, masovnega izvažanja kvalitetne hlodovine čez mejo v Italijo in ni omogočila predelave lesa v matični državi, Sloveniji.

In ... ker naša vlada, ne na tem ne na drugih področjih, nikakor ne najde ustreznih rešitev za vsesplošno ustrezno delovanje v smeri skupnih interesov in dobrobiti države in državljanov, se navsezadnje razmišljujoči človek upravičeno lahko vpraša, če ni morda kljub temu, da se je zima komaj dobro začela, prav ta v stanju hibernacije??