Kako do rezerve za davcno razbremenitev plac

Objavil/a Renata Zatler, dne 2014-06-25 ob 00:17:09

Ko smo se pogovarjali o ukrepih za zmanjsevanje sive ekonomij smo v DL veckrat izpostavili, da je poleg palice potrebno ponuditi tudi korencek. Izkupicek iz naslova izvajanja ukrepov je potrebno vrniti v gopodarstvo, v bolj vspodbudno poslovno okolje in seveda znizati davke. Najbolj primerno je znizevanje obdavcitve plac. DURS je prepoznal pozitvne ucinke ze v letosnjem letu, zato bi morali nemudoma ukrepati. Seveda moramo z izvajanjem zacetih aktivnosti, poleg sive ekonomije, nadaljevati se s preprecevanjem dela na crno, obdavciti premozenje (sprejeti zakon o davku na nepremicnine, seveda s korekcijami), nadaljevati s tempom, ki smo ga zaceli na podrocju pregona gospodarskga kriminala (izvor premozenja, odvzem ...) in korupcije (vkljucno z okrepi za omejitev tveganj, med drugim tudi z uvedbo obvezne rotacije uradnikov, ki delajo na tveganih delovnih mesti - beri javna narocila in  podobno.....), zmanjsati stroske drzave z ukinitvijo agencij in  drugih insttucij, ki jih nujno ne potrebujemo (opraviti natancno analizo storitev od ministrste do drugih institucij JU  - vzpostaviti neodvisno  ekipo "cost cillerjev") in se bi lahko nastevali. Rabimo pravo politicno voljo, ustrezno vladno ekipo in  4 letni mandat. Zagotovo dobimo v proracun vsaj 1 mrd. 

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
14
Mr charrin obert
1
Jun 24, 2017
Zdravo,,

         To je za širšo javnost, CHARRI LOAN FIRM, ugleden zasebni posojilodajalec, odpira gospodarsko priložnost za vse tiste, ki potrebujejo finančno pomoč. Ali potrebujete nujno posojilo za čiščenje dolgov, ali boste potrebovali stanovanjska posojila za izboljšanje svojega poslovanja? Ali ste jih kdaj zavrnili banke in druge finančne ustanove? Poglej več, ker smo tukaj za vse vaše finančne težave. Posameznikom, družbam in podjetjem smo zagotovili 2% obrestno mero na jasen in razumljiv način pod enakimi pogoji. Nobeno kreditno preverjanje ni potrebno, 100% je zagotovljeno. E-pošta: (charriloanfirm@gmail.com)
#14
Laščan Zlatorog
0
Jul 06, 2014
Janez je naredll zanimivo primerjavo programov... DL se je kar dobro odrezala, a se bojim, da to niso pike pri volilcih. Volilci padajo na obljube in emocije.

Kdo bi podjetjem olajšal zaposlovanje in kdo bi raje skrbel za lažni socialni mir? | Programi - P

Dobra novica: vse stranke razen najbolj levih obljubljajo manjšo obremenitev plač z davki in prispevki.
#13
Miha
0
Jun 27, 2014
Velike ribe so tajkuni, privatizacijski pid baroni, direktrorji, ki so bivša družbena podjetja izčrpali in denar preko raznih bypass podjetij prenesli v tujino. Vi, ki ste delala v zbornicah na odgovornih mestih in bi morala to natančno vedet! Imamo razsuto gopsodarstvo, posledično se dvigujejo davki, kar sili prej poštene podjetnike v delo na črno, da sploh preživijo. Si predstavljate kako izgleda bankrot podjetja, osebni stečaj? Kako izgleda, da delaš dneve in mesece, potem pa ne moreš niti preživeti svoje družine? Uredite državo, pa siva ekonomija ne bo potrebna. Razumete?
#12
Laščan Zlatorog
0
Jun 27, 2014
Jaz za univerzalen dohodek nisem. Tudi Švicarji niso bili, pa bi si edini lahko to tudi privoščili.
#11
Miha
0
Jun 27, 2014
gospa Renata, ne podajajte površnih odgovorov. To so ključna vprašanja. Tukaj je treba imeti suverene rešitve.
#10
Laščan Zlatorog
0
Jun 27, 2014
Eh dej no, z drogami pa se ukvarja policija ne inšpektorji. Jaz sem prvi za izkoreninjenje dela na črno, ampak ne pri takšnih plačah in dohodkih ljudi. Vsi bi nekaj kopirali avstijsko pa švedsko zakonodajo - ljubčki, to tak ne gre. Pri nas je specifika :) 600€ plača, 200 socialka... cene pa 20% višje kot v Avstriji!
#9
Renata Zatler
1
Jun 26, 2014
Sprasujete o velikih ribah. Vec taksnih se ukvarja z drogami, financnimi mahinacijami (sedaj, ko je poostren nadzor urada za preprecevanje pranja denarja, se v tuje banke prenasa gotovina...) ipd...
Ateistka je dobro izpostavila problem, ali socialni transferji ali minimalna placa? Vsekakor ni posteno. Vedno bolj mi je jasno, da bi bil se najbolj posten DUTB, seveda pa bi hkrat morali ukiniti vecino csed-ev, debirokratizirati drzavo..... kakorkoli obrnes, vsak drug sistem je neposten, ker je prevec zlorab.
Kot receno, ni taksen problem pri delu na crno, vecji je pri sivi ekonomiji. Pavsalno obdavcitev imamo, sistem pa je se mozno izboljsati po avstrijskem zgledu.
#8
ateistka
0
Jun 26, 2014
Kar se tiče socialnih transferjev vse prevečkrat neposredno od prejemnikov le teh slišim, da se vsekakor ne splača delati za "minimalca" , če lahko za podoben denar sediš doma, oz. še kaj narediš na črno. In tukaj ni še nikomur uspelo narediti reda, zato nas tiste, ki delamo za nekaj deset EUR več kot je "minimalec" to pravzaprav prizadene, saj imamo občutek, da se norčujejo predvseh iz nas nekaj malo preostalih, ki še prispevamo v proračun in delamo . Čeprav so bila postavljen zaostrena pravila za pridobivanje socialnih transferjeve, tudi glede dokazovanja aktivnosti pri iskanju zaposlitve Zavodu za zaposlovanje, se očitno v praksi to marsikje ne izvaja.
#7
javniuslužbenec
1
Jun 26, 2014
Načelno se večinoma strinjam z vami g.Zatler, čeprav nimate konkretnih predlogov kako omejiti delo na črno, morda bi bila primerna pavšalna obdavčitev dejavnosti, na način kot je v Avstriji.(pričakovan promet v določeni branži) Glede varčevanja v javnem sektorju pa izpostavljam tudi preveč nivojev vodstvenega kadra v državnih organih, posledično tudi veliko število zaposlenih z višjimi nazivi, ki so mnogokrat za delovanje organa nefunkcionalni in seveda ukinitev agencij, katerih naloge bi nedvomno lahko opravljala ministrstva in organi v sestavi le teh. O uvedbi davka na nepremičnine si večina ne upa razmišljati, ker je predhodni poskus tako neslavno propadel.Vsekakor pa se je presežno premoženje v nepremičninah pri nesiromašnih državljanih že prepisalo na vse sorodstvo ali se vpisale služnosti, zato o podobnem konceptu kot je bil, nima smisla niti razmišljati.Vsekakor pa je bila glede na stanje gospodarstva pretirana obdavčitev predvsem za poslovne prostore, ostali pa so se tako ali drugače znašli, ampak revolt državljanov je bil vseeno pretiran, trdim pa da zgolj zato ker jih kar precej od nepremičnin ne plačuje prav nič (niti nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča niti sedanjega davka od premoženja).Razmišljanje večine pa je enako kot pri delu na črno: vsi bi želeli večje socialne transferje, subvencije vseh vrst, ko pa pride do tega, da je treba v to vrečo prispevati, pa se najdejo načini da se to ne zgodi.
#6
Miha
1
Jun 26, 2014
Kje v sivi ekonomiji pa so velike ribe? Mislite mehankarja, električarje, pa albance, ki prodajajo burek in kebap? A ni predsednik Bojan Starman govoril o 60 milijardah premoženja, ki je skoncentriran na 2000 ljudeh? A ne bi bilo smotrenje oditi npr. na kanalske otoke po 100 milijonov, ki jih ima tam parkirane gospa Pirc Musar in njen mož Aleš Musar (omenjam, ker sem bral na sosednji strani). Takih primerov, ko se je kapital nepovratno odnesel iz države (povrhu vsega zagotovo protizakonito) je zelo veliko. Torej, a bomo lovili mehankarje za nekaj deset eurov sivega denarja/dan ali bomo končno naredili rez zoper izvirne grehe, ki so nas spravili v položaj, ko je Slovenija enkrat toliko zakreditirana, kot je vredna. Če bo državljanska lista znala odgovoriti na ta problem (še pred volitvami) in volilcem povedala, kako ga bo rešila, ste na dobri poti, da se ostanete v parlamentu, morebiti in celo pridete do mandata, ki vam bo omogočil rešitev tega problema. Sliši se namreč, da zakonodaja ni tako slabo napisana, ampak so se je za tajkunske zgodbe mižalo na obe oči. Torej naslednje vprašanje bi bilo, a sodniki zaslužijo trajni mandat, vi to podpirate, ali boste zahtevali odgovornost, kadar sodnik KRIVO sodi?

Treba si bo naliti čistega vina. In DL nosi največjo zamero volilcev, ovčke na levi, desni in penzionisti svojim veljakom nič ne zamerijo. Levi vedo, da morajo voliti za kontinuiteto, ker je to v glavnem javna uprava, ki je vsa leta privilegirana, na desni imamo večno žrtev, gospoda oblastihlepnega, Erjavec bo pa itak penzioniste kot že velikokrat doslej, žejne peljal čez vodo in obljubljal denar, ki ga NI. Bil bi čas, da se najde kakšen predsednik stranke in javno pove, da Erjavec BLEFIRA.

Starman kot gospodarstvenik je takorekoč poklican, da je on tisti in upokojencem pove, da je predsednik DESUS-a BLEFER IN LAŽNIVEC (se zavedam, da sem uporabil velike črke in težke besede).

Sicer pa, iskreno, želim Vam uspeh na volitvah, ker če ne bo prave sredine, nas bodo levo-desni norci odpeljali rakom žvižgat!!!!!!!!
#5
Renata Zatler
0
Jun 25, 2014
Kot receno, sem se vedno mnenja, da moramo sivi trg omejiti. Vsega skupaj je prvec! Treba se je samo previdno lotiti in poloviti velike ribe....
#4
Laščan Zlatorog
0
Jun 25, 2014
Kaj pa 130.000 uradno brezposelnih ter vsaj še enkrat toliko brezposelnih, ki jih ni v evidenci? A ti pa ne rabijo jesti in piti? Zelo, zelo pazite, kako se lotite dela na črno! Dosedaj se tega še ni nihče upal. Omenjajo se namreč samo zaposleni, ki bodo dobili kao večje neto plače.
#3
Renata Zatler
0
Jun 25, 2014
Komentar (lascan)na temo socialnih transferjev je na mestu. Prav gotovo bi nekateri potrebovali vec in ob tem je jasno, da bi za socialne transfere imeli dovolj, ce bi imeli visje neto place in nova delovna mesta. Tako da bi zmanjsali odvisnost od socialnih transferjev. Vemo pa da imamo tudi na tem podrocju, kljub zaostrenim kriterijem, zlorabe. Vsekakor je treba dodati tistim, ki s svojimi prihdki ne morejo preziveti druzine. Potem pa imamo studentske bone za vse (bogate in revne....) Glede dela na crno pa lahko recem samo to, da ga je dejansko prevec, pa tukaj ne mislim na obcasno pospravljanje stanovanj. Vsekakor moramo vec narediti na omejevanju sive ekonomije, prevec denarja je sivem trgu in odhaja v davcne oaze in v banke v sosednjo Avstrijo. Sem pa prepricana, da bi bilo vec ljudi pripravljenih delati legalno, ce bi vse skupaj bilo bolj enostavno poslovanje in spodbudno glede davcne politike. Tudi vec racunov bi bilo izdanih... Vsekakor si zelim, da bi ljudje, ki delajo polni delovni cas imeli dostojno zivljenje in jim ne bi bilo treba dodatno delati se na crno, da prezivijo druzino. Glede na to, da je med nami veliko taksnih, ki zasluzijo manj ko 600 neto mesecno, bo potrebno, tudi zavoljo socialnega miru, vsaj pri malih ljudeh zamizati, ceravno se s tem ne strinjajo obrtniki in drugi podjetniki. Torej, fokus na velike "ribe"!!!
#2
Laščan Zlatorog
1
Jun 25, 2014
Kaj pa na povečanje socialnih transferjev iz fonda dodatno pobranih davkov in kazni iz dela na črno niste pomislili? Državljani (tudi volilci) vam bodo umrli od lakote, če jim prepoveste (in dovolj drastično sankcionirate) delo na črno.
#1
Renata  Zatler
Renata Zatler
Objavil/a 2014-06-25 00:17:09 (Jun 25, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Razočaranje nad politiko
Kako do rezerve za davcno razbremenitev plac
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2023
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj