Članek
Kako do rezerve za davcno razbremenitev plac
Objavljeno Jun 25, 2014

Ko smo se pogovarjali o ukrepih za zmanjsevanje sive ekonomij smo v DL veckrat izpostavili, da je poleg palice potrebno ponuditi tudi korencek. Izkupicek iz naslova izvajanja ukrepov je potrebno vrniti v gopodarstvo, v bolj vspodbudno poslovno okolje in seveda znizati davke. Najbolj primerno je znizevanje obdavcitve plac. DURS je prepoznal pozitvne ucinke ze v letosnjem letu, zato bi morali nemudoma ukrepati. Seveda moramo z izvajanjem zacetih aktivnosti, poleg sive ekonomije, nadaljevati se s preprecevanjem dela na crno, obdavciti premozenje (sprejeti zakon o davku na nepremicnine, seveda s korekcijami), nadaljevati s tempom, ki smo ga zaceli na podrocju pregona gospodarskga kriminala (izvor premozenja, odvzem ...) in korupcije (vkljucno z okrepi za omejitev tveganj, med drugim tudi z uvedbo obvezne rotacije uradnikov, ki delajo na tveganih delovnih mesti - beri javna narocila in  podobno.....), zmanjsati stroske drzave z ukinitvijo agencij in  drugih insttucij, ki jih nujno ne potrebujemo (opraviti natancno analizo storitev od ministrste do drugih institucij JU  - vzpostaviti neodvisno  ekipo "cost cillerjev") in se bi lahko nastevali. Rabimo pravo politicno voljo, ustrezno vladno ekipo in  4 letni mandat. Zagotovo dobimo v proracun vsaj 1 mrd. 

Janez je naredll zanimivo primerjavo programov... DL se je kar dobro odrezala, a se bojim, da to niso pike pri volilcih. Volilci padajo na obljube in emocije.

Jaz za univerzalen dohodek nisem. Tudi Švicarji niso bili, pa bi si edini lahko to tudi privoščili.

Eh dej no, z drogami pa se ukvarja policija ne inšpektorji. Jaz sem prvi za izkoreninjenje dela na črno, ampak ne pri takšnih plačah in dohodkih ljudi. Vsi bi nekaj kopirali avstijsko pa švedsko zakonodajo - ljubčki, to tak ne gre. Pri nas je specifika :) 600€ plača, 200 socialka... cene pa 20% višje kot v Avstriji!

Sprasujete o velikih ribah. Vec taksnih se ukvarja z drogami, financnimi mahinacijami (sedaj, ko je poostren nadzor urada za preprecevanje pranja denarja, se v tuje banke prenasa gotovina...) ipd... Ateistka je dobro izpostavila problem, ali socialni transferji ali minimalna placa? Vsekakor ni posteno. Vedno bolj mi je jasno, da bi bil se najbolj posten DUTB, seveda pa bi hkrat morali ukiniti vecino csed-ev, debirokratizirati drzavo..... kakorkoli obrnes, vsak drug sistem je neposten, ker je prevec zlorab. Kot receno, ni taksen problem pri delu na crno, vecji je pri sivi ekonomiji. Pavsalno obdavcitev imamo, sistem pa je se mozno izboljsati po avstrijskem zgledu.

Kot receno, sem se vedno mnenja, da moramo sivi trg omejiti. Vsega skupaj je prvec! Treba se je samo previdno lotiti in poloviti velike ribe....

Kaj pa 130.000 uradno brezposelnih ter vsaj še enkrat toliko brezposelnih, ki jih ni v evidenci? A ti pa ne rabijo jesti in piti? Zelo, zelo pazite, kako se lotite dela na črno! Dosedaj se tega še ni nihče upal. Omenjajo se namreč samo zaposleni, ki bodo dobili kao večje neto plače.

Komentar (lascan)na temo socialnih transferjev je na mestu. Prav gotovo bi nekateri potrebovali vec in ob tem je jasno, da bi za socialne transfere imeli dovolj, ce bi imeli visje neto place in nova delovna mesta. Tako da bi zmanjsali odvisnost od socialnih transferjev. Vemo pa da imamo tudi na tem podrocju, kljub zaostrenim kriterijem, zlorabe. Vsekakor je treba dodati tistim, ki s svojimi prihdki ne morejo preziveti druzine. Potem pa imamo studentske bone za vse (bogate in revne....) Glede dela na crno pa lahko recem samo to, da ga je dejansko prevec, pa tukaj ne mislim na obcasno pospravljanje stanovanj. Vsekakor moramo vec narediti na omejevanju sive ekonomije, prevec denarja je sivem trgu in odhaja v davcne oaze in v banke v sosednjo Avstrijo. Sem pa prepricana, da bi bilo vec ljudi pripravljenih delati legalno, ce bi vse skupaj bilo bolj enostavno poslovanje in spodbudno glede davcne politike. Tudi vec racunov bi bilo izdanih... Vsekakor si zelim, da bi ljudje, ki delajo polni delovni cas imeli dostojno zivljenje in jim ne bi bilo treba dodatno delati se na crno, da prezivijo druzino. Glede na to, da je med nami veliko taksnih, ki zasluzijo manj ko 600 neto mesecno, bo potrebno, tudi zavoljo socialnega miru, vsaj pri malih ljudeh zamizati, ceravno se s tem ne strinjajo obrtniki in drugi podjetniki. Torej, fokus na velike "ribe"!!!

Kaj pa na povečanje socialnih transferjev iz fonda dodatno pobranih davkov in kazni iz dela na črno niste pomislili? Državljani (tudi volilci) vam bodo umrli od lakote, če jim prepoveste (in dovolj drastično sankcionirate) delo na črno.