Članek
Zakaj so člani Združene levice potrdili mandate vseh izvoljenih poslancev?
Objavljeno Aug 01, 2014

Glede današnje soglasne odločitve o potrditvi mandata državnemu zbori v novi sestavi, ki je zbudila veliko presenečenja, razočaranja in jeze (tudi sam nisem izjema), sem maloprej prejel zelo prepričljivo pojasnilo s strani Matjaža Hanžka, in ker ga ne najdem na FB in Twitter računu Združena levica, ga tu kratko, s svojimi besedami pojasnjujem in povzemam:

Poslanci so danes odločali o zakonitosti postopkov volitev glede na trenutno veljavno zakonodajo (za katero vemo, da je do absurnosti nedorečena). Če bi poslanci glasovali proti, bi se zgodilo naslednje:

- državni zbor ne bi bil konstiturian in IJJ bi imela prav v trditvi, da volitve niso bile veljavne
- SDS bi se pritožila na ustavno sodišče, ki pa bi razsodilo enako kakor v nedavnem primeru Franca Kanglerja, ko mu je državni svet odvzel mandat, to je vrnilo bi mandat IJJ, saj odločitev državnega zbora ne bi bila utemeljena na trenutno veljavni zakonodaji
- vse skupaj bi trajalo lahko več mesecev, kar bi pomenilo več mesecev negotovosti, brezpravja,
- privrženci SDS okoli državnega zbora so pričakovali zavrnitev mandata IJJ, kar bi jim dalo poleta, in kar je najhuje, tokrat bi utegnili imeti celo prav!

Danes so poslanci torej odločali izključno o tem, ali so bile volitve izpeljane v skladu s trenutno veljavno zakonodajo (kakršnakoli že ta je, in kot vemo, je pomanjkljiva), kar tudi so, kar bi, če ne bi danes potrdili poslanci, potrdilo Ustavno sodišče.

V javnosti in političnem prostoru bi imeli nekaj dodatnih mesecev IJJ teatra, zastrupljanja že tako neznosnega ozračja, in s tem nadaljnih bolnih, izrednih razmer.

Od drugega člana ZL sem medtem prejel še kratko, dramatično pojasnilo: "Danes smo v Državnem zboru preprečili državni udar."

-------

Glede odvzema mandata IJJ oziroma katerekoli pravnomočno obsejene osebe ali osebe v kazenskem postopku iz vrst poslancev, pa je Matjaž Hanžek napovedal odločne poteze, v skladu z veljavno zakonodajo.

Če vse to drži, se lahko Združeni levici zahvalimo ne le zato, ker imajo srce in jajca, ampak tudi zato, ker imajo PAMET!