Vzdržljivostno matranje - ali: Ljubljanski ma(t)raton

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2015-10-24 ob 14:38:05

Ko je kontroverzni psihiater dr. Janez  Rugelj že pred desetletji začel svoje pacietnte, predvsem alkoholike trajbati po gorah in maratonih, se še ni vedelo, da bo nekoč ljubljanski maraton postal to kar danes je – torej kar nekakšen vele-spektakel, vseslovenska »matrunga«, kolektivna psihoterapija. In ni čudno, da je t. r. »oče« Ljubljanskega maratona je rugljevec Branko Gradišnik, nekoč desna roka Ruglja, njegov ko-terapevt. Če je kdo, ki šteka psihoanalizo, torej tudi vse tisto, kar jaz teoretsko govorim in pišem, tudi o maratonskem oz. vzdržljivostnem teku, je to prav Branko Gradišnik, publicist, prevajalec, pisatelj ... Mimogrede naj rečem, da je čudno, da niso psihologi (in psihiatri) tisti, ki jim je mogoče kaj psihoanalitičnega dopovedati, pač pa … vsi drugi: Boštjan M. Zupančič je pravnik, Vesna V. Godina je FDVjevska oz. FSPNjevska antropologinja, nenazadnje sem jaz DIFovc (no, »krasijo« me tudi trije podiplomski študiji na različnih fakultetah).

In kakšne so moje teorije o vzdržljivostnem matranju – predvsem teku in tudi kolesarjenju? To, da so vsi vzdržljivostni športi v osnovi na nek način mazohistično strukturirani. To pomeni, da športniki, tudi rekreativci, na nezavednem nivoju doživljajo določeno ugodje, če trpijo v dalj časa trajajočem naporu. Tudi Forrest Gump (Tom Henks) je bil nekakšen mazohist – morda se je s svojim več kot triletnim tekom oz. par tisoč kilometrskim tekom nezavedno kaznoval, ker ni bil ravno bistre glavo – nasprotno bil je zelo podpovprečno pameten, po domače povedano: butast, glup … – a zelo dober po srcu. Lahko rekli, da je nezavedno in simbolno tekel k pameti oz. inteligentnosti – no, mogoče je nezavedno in simbolno bežal od neumnosti oz. debilnosti/neinteligentnosti v katero je bil ujet. Ta naravna glupost/ne-pametnost oz. neinteligentnost, je vselej tudi simbolna kastriranost. Mogoče je tekel k ženski, ki jo je imel rad. Zagotovo pa ni tekel za telesno zdravje (niti za mir v svetu …), tek je bil zanj terapija – tako kot za vse rugljevce, ki so svoj čas simbolno bežali pred alkoholom, ali celo kakšnimi globljimi frustracijami/travmami – npr. (potlačenimi) spolnimi zlorabami; ali pa so zgolj tekli k sreči. To isto sedaj počno »perkovci«. Andrej Perko je pač uradni naslednik Janeza Ruglja (OPOMBA: jaz zgolj zvenim kot Janez Rugelj – moji psihoterapevtski pristopi so čisto drugačni, mnogim pa priporočam ravno tek/kolesarjene, za boljše psihično počutje.)

Pa preskočimo na nacijo … Namreč: v Sloveniji se že nekaj let množično teče in tudi kolesari. Spomnimo se samo, kako poleti izgleda Dalmacija, požarne poti po otokih …; ali pa maraton Franja – »Slovenec pri Slovencu« oz. kolesar pri kolesarju. Leta 1996 se je prvega ljubljanskega maratona udeležilo 673 tekačev; v zadnjih par letih pa se številka giblje okrog 20.000 tekačev – lani preko 22.000.  Sklepamo lahko, da Slovence kar nekako arhetipsko vleče v mazohistično trpljenje – v času recesije oz. vsesplošne krize, pa toliko bolj. Rekli bi lahko tudi to, da smo Slovenci izjemno frustrirani oz. imamo pereče infantilne potlačitve, ki se odražajo oz. predelujejo med tekom.

Za mazohizem se teoretsko ve – to nas je poučil Freud –, da je vase obrnjen sadizem oz. vase obrnjena agresivnost. Slovenci imamo očitno neko kolektivno tendenco, da smo avtodestruktivni oz. da sami sebe kaznujemo za neke (domnevne) grehe. Mazohistično trpljenje je torej v osnovi nezavedno motivirano – torej: uživamo, ko trpimo; ne sicer vsi, veliko Slovencev pa vendarle ima neke samokaznovalne, mazohistične tendence in nezavedne scenarije v katerih simbolno spregovorijo potlačene/infantilne frustracije.

»Mnogim Slovencem je tek prešel v navado oz. potrebo,« se glasi laično razmišljanje. Psihoanaliza ne priznava koncepta potrebe, ne navade, pač pa koncept nezavedne želje, morda nezavedne tendence ali celo nezavedno namere. Vzdržljivostni športi so kot nekakšna (nezavedna) »prisila« (ponavljanja), torej resnično nekaj nezavednega: nezavedna potreba/tendenca oz. želja. Posebnost vseh vzdržljivostnih športov – predvsem teka in tudi kolesarjenja – je prav v tem, da so v osnovi mazohistično pogojeni. Človek, ki nima nekakšnih nezavednih samokaznovalnih tendenc, oz. ne teče simbolno »k« nečemu, nekemu cilju ali pa »od« nečesa beži, ne more (nezavedno) uživati v vzdržljivostnih športih – torej ne more niti teči dlje kot za avtobusom (da ga ujame). Vendarle pa smo frustrirani in nekako dispozicionirani za »vzdržljivostno matranje« kar nekako vsi – moški na svoj način, ženske pa na svojega.

Slovenci smo kronično frustrirani narod. Ampak ne toliko zato, ker imamo takšno zgodovino, pač pa bolj zato, ker je sedanji tip slovenske tradicionalne družine tak, kakršen je. Slovenska nacija je zaznamovana s cankarjansko (falično in emancipirano) mamo, ki »malo« nevrotizira svoje hčere in hkrati »v grob spravlja« svoje sinove, kar je za nacijo bistveno huje. V paketu cankarjanske matere dobimo tudi simbolno kastriranega očeta, ki ni prav zgledna avtoriteta svojim otrokom – ne hčeram, še manj sinovom.

Posebnost Slovenije je, da zadnja leta tečejo predvsem ženske – bodisi nezavedno bežijo, ali morda nezavedno tečejo k cilju oz. rešitvi, npr. sreči ali celo seksualni zadovoljitvi. Težko je reči, kaj interpretacijskega je resnično res. Definitivno je eno: mnoge ženske – npr. spolno zlorabljene oz. ki imajo v nezavednem potlačene travme iz otroštva –, ki vsak dan tečejo vsaj pol ure, brez teka, ne bi preživele. Tableti v objemu takih frustracij/potlačitev namreč ne pomagajo (dovolj). Tek pa je – ob sproščujočem seksu in smehu (ki je »pol zdravja«) – morda najboljši naravni antidepresiv. Moški si znajo pomagati še kako drugače – tudi ponesrečeno, npr. z izbruhi agresivnosti. Najbolj ponesrečeno pomagalo/sredstvo za doseganje ugodja je seveda alkohol. In Rugelj je ravno alkoholike nagnal teči. Če pri Ruglju pacient ni pretekel vsaj malega maratona, ga je odslovil.

Skozi psihoanalizo se da o maratonu in vzdržljivostnih športih povedati še bistveno več. Npr.: z vpeljavo koncepta simbolne kastracije je mogoče v dobršnji meri razložiti zakaj moški raje odstopijo na maratonu, kot da bi se transparentno izpostavili kot poraženci – torej (simbolni) kastriranci. Poraz oz. slab rezultat na ne tekmovališču za moškega pomeni simbolno kastracijo, ki je za moške prava katastrofa in kronična nočna mora. Moški s(m)o torej kastratibilni – ko zgubljajo (npr. na maratonu) jih falično vztrajanje popolnoma mine. Nobene energije nimajo več za »petelinjenje«. Ko moškim enkrat preti simbolna kastracija, potem odstopijo. Navadno obrambno »zbežijo« oz. »se zatečejo« v določeno bolečino/poškodbo), da jim ne bi bilo treba transparentno pokazati, da so izgubili, da so dejansko simbolno kastrirani. Odnehanje torej odstop, po drugi strani pomeni tudi simbolno impotentnost. Ne nazadnje: če že seksati ne moremo v nedogled, pa lahko v nedogled vsaj tečemo, kolesarimo, plavamo …

 

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
1
Sponko
0
Oct 25, 2015
Zmagovalec dobi lepo denarno nagrado in mu je trpeči užitek, borba za ljubi kruhek.
Sicer je pa seks postranska stvar (ali pa vzporedna za nekatere), tako so maratoni prava stvar za najbolj trpeče :-).
#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2015-10-24 14:38:05 (Oct 24, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Podkast na YouTube (Roman Vodeb)
Žižek bi se moral bolj potruditi
Sport & Psychoanalysis
Troha ne neha
Zlival sem jezo na Twitterju
Tea Jarc na Kredarici
Anksioznost in hipnoza – 3. del
Tesnoba/tesnobnost (anksioznost) in nezavedno – 2. del
Tesnoba/tesnobnost (in nezavedno) – 1. del
WikiLažija
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(20)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(11)
CSD
(6)
RAAM
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
Jung
(1)
self
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj