Bizarna poškodba: »Shermer's neck« (in RAAM) – V. del

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2018-07-09 ob 09:35:46

 

Dandanes je Michael Shermer znan kot publicist – nekoč pa se je »udejanjal« tudi kot ultramaratonski kolesar. Prvič je prekolesaril RAAM leta 1982 (ni bil sicer prvi) … Njegov, zdaj že znameniti »Shermer's neck« se mu je zgodil leto pozneje – leta 1983. (RAAM je pozneje prekolesaril še leta 1984, 1985 in 1989). Bizarna poškodba imenovana po dotičnem Shermeru (»Shermer's neck«) je po svoje res bizarna. Še vedno pa velja za svojevrstno enigmo. No, zame je osebno je sedaj poškodba »razgaljena«. Izoblikoval sem si neko vednost oz. teorijo. In če bi bil kdo to pripravljen poslušati, bi bil pripravljen svoje teorije tudi dokazati. Celo več: poškodbo »Shermer's neck« grem lahko predavat na katerokoli medicinsko (ali šprtološko) fakulteto (po svetu), ali katerikoli medicinski ali »športno-poškodbeni« kongres/seminar.

Glede na to, da sem bil letos član spremljevalne ekipe Uroša Stoklasa – bil pa sem zadolžen za Uroševo psihično pripravo (in tudi za mikrosocialno dogajanje v sami ekipi) – se čutim poklicanega da par stvari »ovekovečim« o dotični (bizarni) poškodbi vratu. Stoklas torej ni bil ne prvi ne zadnji, ki zaradi »Shermer's neck-a« ni prišel do cilja – njemu se je že drugič (po slabih 1800km) zgodil odstop zaradi te bizarne poškodbe. Do pojava poškodbe je bil odličen, hiter – celo tretji v svoji kategoriji. Ob tem moramo vedeti, da je Uroš Stoklas prvenstveno vrhunski kegljač (v mladosti tudi odličen smučar), kolesari – sicer že več let – pa bolj za hobi in nikoli ni bil pravi kolesar, torej (vrhunski) tekmovalec.

Bistvo omenjene poškodbe je, da kolesar ne more dvigniti glave (zato, da bi videl cesto pred seboj). Uroš Stoklas je odstopil zato, ker ni mogel več dvigniti glave (zato, da bi videl cesto pred seboj), in prav zato je bila nadaljnja vožnja (še posebej drvenje po klancu navzdol – tudi do 70 km/uro) smrtno nevarna. Ko je prvič sestopil s kolesa in rekel, da »ne more« več naprej – torej da »noče« več naprej (ker je nadaljnja vožnja zanj smrtno nevarno) – sem ga prepričal, da je vožnjo nadaljeval. Takoj pa se mi je v glavi pojavila moralna dilema – v smislu: »Kaj če pade, in se poškoduje ali celo ubije – kar se je na RAAMu že dogajalo – … kako bom potem jaz s tem živel, glede na to, da sem ga prav jaz 'motivacijsko' vrnil nazaj na kolo?!« Zato sem se v nadaljnjem svojem »motivacijskem« pristopu držal načela, da mora biti nadaljnja vožnja njegova in ne moja oz. naša (ekipina) odločitev. Kakšni vojaški pristopi prisile, kakršni so bili prisotni pri Robičevih uspehih/kolesarjenjih na RAAMu, meni niso prav blizu – še posebej zato ne, ker sem (prvič) magistriral ravno iz (psihoanalize) športne motivacije.

Dejstvo na katerega nisem bil ravno pripravljen, je bilo, da Uroš ni hotel več na kolo, rekoč, da je to zanj smrtno nevarno. Premogel je toliko razsodnosti in toliko »kmečke pameti«, torej zdravega razuma, da je vedel, da nadaljnji dve tretjini proge ne bo mogel prevoziti – ker se pač s počasno vožnjo ne da priti do cilja. Časovne limite pač opravijo svoje, in posledično (zaradi prepočasne oz. previdne in »(pre)bojazljive« vožnje) bi prišlo bi do diskvalifikacije. Uroš mi je – malce zavajajoče – že v Sloveniji zagotovil, da se mu letos »Shermer's neck« ne bo ponovil, ker ima druge nastavitve na kolesu, pa tudi maser/fizioterapevt bo opravil svoje masersko delo pa tudi terniral je letos občutno več in bolje. Verjel in zaupal sem mu – beri: nasedel sem mu … In moja vloga je bila predvidoma torej drugače zastavljena – na vrat sem nehal biti pozoren. Na licu mesta pa sem se »v živo« soočil in (neuspešno) spopadel s »Shermer's neck-om«.

Po tehtnem in poglobljenem razmišljanju sem spoznal, da problem poškodbe sploh niso (vratne) mišice. Problem je – po mojem MENENJU in PREPRIČANJU – živčna oz. miselna povezava med motoričnimi centri v možganih in vratnimi mišicami oz. elevatorji/»dvigovalkami« glave. Nikakor ne gre za utrujenost vratnih mišic – kolesar sploh ne čuti bolečine v vratnih mišicah – pač pa za »prekinjeno« živčno oz. miselno povezavo, kar pa spet ne smemo povezovati s poškodbo živcev. Nekje sem naknadno zasledil, da so nevrologi sicer omenjali možnost »prekimbe« živčne poti, vendar so slednje povezovali s fiziologijo. Sam pa vem, da Uroš ne letos, ne lani ni čutil nobenih mravljincev, ki bi nakazovali na »ranjenost« oz. poškodbo živcev, ki oživcujejo vratne mišice. In kolikor vem, so tudi živčne poti speljane varno, torej tako, da anatomija sklonjene glave ne vpliva na pritiskanje na živce.

Je pa nekaj evidetno. Uroševa kolearska drža med vožnjo/kolesarjenjem je »kronometerska«, torej zelo aerodinamična. To pomeni, da ima glavo vselej sklonjeno navzdol, in ne glede naprej (v maser vožnje), pač pa navzdol, v tla, pedala … To »depresivno« držo, kot sem jo sam poimenoval, vzdržuje ure in ure – stotino kilometrov/milj je Uroš prevozil s sklonjeno glavo. Miselnega ukaza »dvigni glavo« in »poglej naprej« sploh ni uporabljal. In natančno to ga je pokopalo. T. r. »odmrla«/ »zamarla« oz. »zaspala« mu je miselna povezava med motoričnimi centri v glavi/možgani in vratnimi mišicami. Res je, da se ta povezava dogaja po živčnih poteh. Vendar pri poškodbi ne gre za poškodovano živčevje, pač pa za ukinjeno/prekinjeno živčno pot, ki je psihična in ne fiziološka/živčna.

Če se ne bi ukvarjal s hipnozo, do tega spoznanja (mnenja, prepričanja) ne bi prišel – torej, ne bi si ustvaril takšno strokovno mnenje o tej bizarni športni poškodbi. Tako kot je »fantomski ud« v resnici psihična težava invalidov, ki so jim amputirali določen ud, ki jih po amputaciji boli, čeprav ga ni, tako je tudi »Shermer's neck« v resnici psihična poškodba. In kot strokovnjak za psiho si očitam, da, kljub uvidu v jedro poškodbe, Urošu nisem mogel pomagati. Storil pa sem vse, kar se je »po protokolu« dalo storiti. Rekel sem si, da bi si očital, če ne bi na Urošu »apliciral« nekega (hipnotskega) »protokola«, po katerem sem računal, da bi mu lahko dvignil glavo – torej mu spet »oživčil« miselno pot med možgani (motoričnimi centri) in vratnimi mišicami. Ker pa Uroš ni sugestibilen, mu s hipnozo nisem uspel pomagati – torej, s posthipnotsko sugestijo mu nisem uspel »oživeti« ustrezne/odločilne miselne povezave med možgani in vratom. Problematično je bilo tudi to, da se je že pred mojim »protokolom« trdno odločil, da ne bo več nadaljeval. Njegov Ego pa je enormno velik. Ni se ga dalo prepričati, da naj se vrne na kolo in naj preveri, kako je s »pogledom naprej«. Kregati z njim pa se tudi nisem želel.

Izkušnja, ki sem jo dobil na RAAMu kot spremljevalec, je zame osebno – ukvarjam pa se s psiho ljudi – velika. Morda še največ (epohalnega) sem se naučil okrog »Shermer's neck-a«. Sedaj vem, kaj botruje tej bizarni poškodbi, vem kako nastane, kakšna je etiologija in pri komu (in v kakšnih okoliščinah) se pojavi. Vem tudi, kako se jo da preprečiti – a o tem (še) ne bom pisal. Poznam t. r. vso teorijo oz. ozadje te poškodbe. Morda bom eksperimentalno tudi dokazal to, kar sem v tem v tem zadnjem (5.) delu podlistka pisal. 

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2018-07-09 09:35:46 (Jul 09, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Moj Prvi spol in lanski 35. SKS
Ponesrečena vloga influencerjev
Nekaj čivkov (o COVID19) in boju za oblast
Psihoanalitični vidiki psihičnega funkcioniranja športnikov - 3. del
Zdrs psihiatrinje dr. Biserke Ilin
Psihoanalitični vidiki psihičnega funkcioniranja športnikov - 2. del
Psihoanalitični vidiki psihičnega funkcioniranja športnikov - 1. del
»Strokovnjaki« in strokovnjaki – ali: KJE STE PSIHIATRI?!
Maske?! Nujne, a nevarne!
Razumevanje teorije zarote skozi psihoanalizo (COVID19)
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
CSD
(6)
RAAM
(5)
eu
(4)
1968
(4)
geji
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
IŠČI PO ARHIVU
November 2020
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj