Odžagala si je roko

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2019-04-02 ob 10:29:14

Invalidi so me naprosili, da za njihov informator/sporočevalec (glasilo), ki tematizira invalidnost in invalide, napišem nekaj, o čemer sem že suvereno »soliral« na TV3 v oddaji Faktor. Gre za namerno odžagano roko, ki jo je 21-letno dekle (Julija) »zagrešila« sama sebi zato, da bi dobila denarno odškodnino od zavarovalnic. Ker je zadeva zelo zapletena, je moja moralna in intelektualna dolžnost, da jo razložim ravno invalidom, ki bi dali t. r. vse svoje premoženje za to, da ne bi bili več invalidi. Mlada Julija pa je – kolikor se sedaj ve –  sama sebi namerno odžagala levo roko nad zapestjem. Uradno je rekla, da je prišlo do nesreče pri žaganju drv (pes naj bi skočil nanjo), kar je zame, ki ima doma psa (in za kinologe), absurdno. No – naši (odlični) slovenski kirurgi so Juliji roko »prišili« nazaj, ona pa jo je naknadno tiščala v zamrzovalnik, zato, da bi ji roka odmrla in da bi pokasirala celotno zavarovalno premijo/odškodnino. Če to ni patologija in absurd, potem normalni smrtniki ne vemo, kaj je?! Ampak, lepo po vrsti – v resnici je vse mogoče razumeti.

Za začetek naj povem, da je dotična Julija v resnici žrtev, ki se je ujela v psihopatijo nekega mladeniča, svojega 29-letnega fanta, Sebastjana Colariča. Zdaj se je izkazalo, da ima dotični Sebastjan – zdaj ne več Colarič, pač pa Abramov (uradno se je preimenoval) – hude grehe že iz prejšnje zveze z mlado fizioterapevtko Saro. To da je Julija v resnici žrtev, se izkazuje šele nekaj mesecih po nesreči – torej po tem, ko so zavarovalnice posumile, da si roke ni odžagala po nesreči, pač pa t. r. načrtno, najverjetneje res kar sama – zato, da bi prejela zavarovalniško odškodnino. V osebnem stečaju je bila od poletja lanskega leta – in rabila je denar. Ampak, kot se sedaj nekako vidi in ugotavlja (vsaj meni se tako »zdi«), denar v resnici ni rabila ona, pač pa njen, »na veliki nogi živeči«, fant/partner Sebastjan, ki ji je odžaganje roke očitno tudi »predlagal« (zaukazal, sugeriral, morda celo izsili) in jo na ta svojevrstni kriminalni scenarij v bistvu tudi napeljal – verjetno tudi s pomočjo nekaterih trikov oz. laži, ki jim je naivna Julija nasedla. (Mogoče trik je tale: »Albanska mafija me bo ubila, če jim ne odplačam dolga – sedaj pa oceni: ali tvoja roka, ali moje življenje …«)  Po moji percepciji se je dotični Sebastjan – moje forenzično-psihoanalitično videnje mi daje vedeti, da gre za hudega patološkega narcisa (pravega psihopata) brez Nadjaza – posluževal številnih fint/trikov oz. prijemov, preko katerih je Juliji opral možgane, jo zavajalo in jo dobesedno naplahta(va)l s številnimi lažmi in sebi služečimi sugestijami … Punca mu je pa preprosto verjela in nasedla – seveda v fazi slepe/nore zaljubljenosti.

V (teoretskem) ozadju je mogoče zaznati dva psihološka fenomena. Prvi je vezan na slepo  in nekritično ubogljivost žrtve, torej (sugestibilne) mlade Julije. Drug fenomen pa je psihološka struktura dotičnega psihopata, ki je, popolnoma brez slabe vesti svojo, Julijo tudi napeljal na odžaganje roke. V celi zgodbi je grozljivo tudi to, da se mlade Julije še sedaj ne da prepričati, da je njen Sebastjan v resnici psihopat, ki je na podoben način kot njo skušal zmanipulirati tudi prejšnje svoje dekle. Ko jo to prejšnje dekle (Saro) ravno on v sumljivih okoliščinah (»ponesreči«) ustrelil do smrti (s puško, za katero je imel sicer dovoljenje – orožni list), je prav tako upal na denar od zavarovalnic, ki so ga potem sicer dobili starši umrle Sare in ne Sebastjan. Razvlečena preiskava tistega primera iz marca 2015 sicer še ni končana – vendar se bo zdaj, ko se je zgodila še ta odžagana roka, verjetno zaključila hitreje. Tistim pa, ki znamo brati simptome so mnoge stvari jasne že sedaj – škoda je le, da se v tem primeru (in še v mnogih drugi primerih) kriminalisti ne znajdejo.

Glede na to, da sem bil v prvem podajanju svojega mnenja v aferi »odžagana roka« malce skop, bi bilo dobro, da situacijo malo bolj osvetlim. Torej: če je kaj, s čemer je Sigmund Freud zares zaznamoval psihoterapijo kot paradigmo, potem je to znameniti (psihoanalitični/psihoterapevtski) TRANSFER. Namreč: Freuda je zelo kmalu na poti svoje psihoanalitične kariere prišel do ideje, da terapevt in pacient(ka) slej ko prej zapadeta v zelo specifičen, libidinalni odnos, ki ga je pozneje poimenoval TRANSFER(NI ODNOS). Freud je v svoji klinični praksi že od seznanjanja z Bruerjevo terapijo pacientke Anne O. (pa vse do leta 1905) ugotovil, da lahko (po)zdravi svoje paciente le, če med psihoanalitičnim procesom vzpostavi transferni odnos oz. transferno razmerje s svojim pacientom oz. pacientko. Na primeru svoje pacientke Dore in po mučni avtoanalizi (očitno je analiziral svoj t. i. kontratransfer), je spoznal vse razsežnosti transferja, kot čustvene »bombe«.

Mnogi se sprašujejo, kakšna je razlika med transferjem in zaljubljenostjo, kadar gre za heteroseksualni tandem obeh transferno vpletenih. Dalo bi se reči, da ni posebnih razlik. V našem kontekstu je bistveno povedati, da gre pri zaljubljenosti in intenzivnem transferju za podobno »zadetost«, torej podobno »norost«, ki s seboj nosi še nekritično »slepost« za določene življenjske detajle oz. videnje dotičnega libidinalnega/čustvenega odnosa obeh vpletenih.

21-letni Juliji je njen fant/partner 29-letni Sebastjan sugeriral – beri: napeljal jo je – da si je odžagala roko. Roko so ji sicer pozneje v Kliničnem centru v Ljubljani prišili nazaj, vendar jo je »tiščala« v zamrzovalnik, zato, da bi ji odmrla in da bi prejela polno zavarovalnino. Seveda bi denar »pobasal« njen Sebastjan. Toda dejstvo je, da si je roko odžagala ona – in to v objemu nore zaljubljenosti oz. transferja. Zato, da bi razumeli norost mlade Julije, je treba razložiti koncept (psihoanalitičnega) transferja.

Freud je bil z nekaterimi avtoritetami – npr. s francoskim psihiatrom Jean-Maritnom Charcotom – v transferju. V podobnem transfernem odnosu je bi tudi pozneje z nevrologom Josefom Breuerjem, s katerim sta spisala nekaj znanstveno-teoretskih tekstov. Po več kot 10-letnem sodelovanju (leta 1894) pa sta se sprta razšla. Zanimiv je kontekst konflikta: Freud je nehal razmišljati nevrološko oz. anatomsko in začel razmišljati psihološko oz. psihoanalitično (psihoterapevtsko); v središče je postavil psihične in/oz. seksualne konflikte. Breuer je bil ob tem malce nejevoljen  – namreč: ena od njegovih mladih pacientk se je ob ozdravitvi javno bahala, da pričakuje otroka s svojim terapevtom. (Posredi je bil seveda transfer in kontratransfer.) In Breuerju to ni bilo prav prijetno poslušati. Freud pa je razlagal, kako je ravno transfer ključen za ozdravitev oz. psihično predrugačenje, ki se sicer res zgodi »z besedo«, torej s pogovarjanjem. Brez transferja terapevt namreč ne more spremeniti razmišljanja svojim pacientkam (in pacientom) – banalno rečeno: brez transferja se nekomu ne da kar tako oprati možganov. Sebastjan Colarič/Abramov je namreč svoji Juliji opral možgane s profitno logiko, ki je koristila (samo) njemu – celo tako učinkovito, da si je šla odžagati roko; in prav to je v celi Julijini kalvariji z odžagano roko najbolj grozljivo.

Za boljše razumevanje koncepta transferja je smiselno navesti še nekaj definicij: »S transferom infantilnih konfliktnih vsebin s takrat pomembnimi osebami v nek kasnejši pomembni odnos se pokažejo vse izkušnje, ki so se v pomembnih preteklih odnosih nalagale v nezavedno domišljijo in v procesih identifikacije oblikovale karakter,« pravi Peter Praper. Christian Gostečnik pa definicijsko pravi, da gre pri transferju za »prenos zgodnjih otroških čustvenih naravnanosti ob očetu in materi na terapevta; pacient se v odnosu do analitika vede, kot se je vedel, v otroštvu do staršev oz. nadomestnih oseb«. Katarina Kompan Erzar je dodala, da človek, ki je v transfernem odnosu z nekom v bistvu »živi v preteklosti in to preteklost stalno znova podoživlja v sedanjosti«.

Relacijsko razumevanje transferja se nekako bolj osredotoča na resnično sedanjost, čeprav v veliki meri priznava »infantilno napajanje odraslosti«. Če smo odkriti, se obe razumevanji le delno razlikujeta med seboj, bistvo pa ostaja isto: infantilnost se (simbolno) vrača oz. se (simbolno) oživlja v odraslosti. Ko je Freud teoriziral zaljubljanje in ljubezen je nakazal paradigmo, da je zaljubljanje v odraslosti transferni nasledek najzgodnejšega »zaljubljanja« otroka v svoj prvi (ljubezenski oz. libidinalni) objekt – mater. »... pri zaljubljenosti v mater nikoli ne gre za njeno zdajšnjo osebnost, temveč za otroški spomin na njeno mladostno podobo«. Zelo podobna situacija je za zaljubljanje deklice v svojega očeta oz. pozneje ženske v moškega (kot zakonitega simbolnega naslednika očeta). Paradigma transferja je torej aktualna tudi v tematizaciji ljubezni in zaljubljanja. V Množični psihologiji in analiza Jaza se je Freud v VIII. poglavju z naslovom Zaljubljenost in hipnoza izjemno teoretsko poglobil v to »trans stanje«, in zaljubljenost na teoretski ravni primerjal s hipnotskim stanjem – in natančno ta citat je izjemno pomemben za razumevanje Julijine kalvarije z odžagano roko: »Od zaljubljenosti očitno ni daleč do hipnoze. Zelo opazno je, v čem se ti dve stanji skladata: hipnotiziranec kaže, kar zadeva hipnotizerja, isto ponižno podvrženost, poslušnost in nekritičnost kot zaljubljenec pri ljubljenem objektu. Tudi pri hipnozi je lastna iniciativnost kakor posesana od hipnotizerja; ni dvoma, hipnotizer je stopil na mesto ideala jaza. (…/…/…) Hipnotični odnos je neomejena zaljubljena predaja, pri kateri je seksualna zadovoljitev izključena, medtem ko je le-ta pri zaljubljenosti vendarle samo začasno odrinjena in ostaja v ozadju kot mogoč poznejši cilj.«

V luči povedanega je dobro kalvarijo z odžagano roko gledati skozi optiko ponesrečenega – bolje rečeno psihopatskega – vplivanja Sebastjana Colariča na slepo zaljubljeno Julijo.

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2019-04-02 10:29:14 (Apr 02, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Samo JA je JA in NE je NE?!
Moje portretiranje
Intervju – o marsičem (»Roman Vodeb Live«)
Roman Vodeb 'Live' - o marsičem
Mila Alečković in v teorije zarote ukleščena Srbija
Cepljenje in teorija zarote
Trojni umor
Kako cenzurira DELO
Wikipedija - Roman Vodeb
Do kdaj lagati otrokom, da obstaja Dedek Mraz, Božiček, Miklavž?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(10)
CSD
(6)
RAAM
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
Film
(3)
MOM
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
Jung
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2021
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj