Osmanagićev nateg – ali: osmanagićologija (5. del)

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2019-08-10 ob 09:11:07

Ideja z zdravilnim/energetskim kamnom je v Osmanagićevi glavi v resnic nastajale več let (in jo je »pilil«, preoblikoval) – vse od časov, ko je »kamne« v Mehiki najprej povezal s (sfantaziranim, shaluciniranim) »potovanjem duš v različne dimenzije«, kar naj bi bila odlika Atlantidčanov. Atlantidčani so po njegovem imeli tudi znanje, da so z zvokom, torej posebnimi frekvencami precizno oblikovali kamnite bloke, ki so se (res) milimetrsko sklada en z drugim. Tudi več tonske kamnite bloke so nekoč (po Osmanagićevem mnenju)) Atlantidčani prevažali preko posebnih zemeljskih oz. geoloških linij. Osmanagić (že) davnega leta 2002 tudi razlaga, da je bila nekoč atmosfera drugačna, naravna zemeljska energija je bila močnejša, ozonska plast je bila 7x debelejša … Vse te »resnice« pa so – po Osmanagićevam mnenju (in k taki taktiki se zateka večina pristašev teorije zarote) – »popačili« oz. ljudem prikrili iluminati in/oz. prostozidarji. »Svašta!« bi se glasila pikra pripomba na vse te bizarnosti, ki se jih je Osmanagić posluževal že leta 2002, leta 2005 pa nadgradil v intelegibilno potegavščino v svoji matični Bosni.

Zadeva v Visokem je toliko bolj zagatna in zapletena, po svoje pa tudi zares intelegibilna, ker ima sarajevski okoliš, vključno z mestom Visoko, resnično markantno srednjeveško kulturo – ki pa je stara (zgolj) okrog 500 let mogoče celo 1000 ali 2000 let, nikakor ne (bistveno) več. Osmanagić pa, v objemu histrionične egomanije in želje po senzaciji, govori od obdobju pred 5.000 in celo pred 30.000 letiV resnici s svojim nategom, s svojo psevdoarhelogijo, s svojimi fantazijami/halucinacijami oz. t. r. lažmi, dela veliko škodo uradni (bosanski) arheološki stroki, ki je že do leta 2005 opravila veliko delo, ko je s svojimi izkopaninami korektno restavrirala izkopanine iz srednjega veka. Osmanagić pa v objemu svoje histrionično-narcistične patologije t. r. uničuje njihovo korektno strokovno arheološko delo.

Da gre pri Osmanagiću za resnično psihopatološko podstat njegovega »arheološkega« početja (s histrionično-narcistično valenco) kontaminirano s številnimi neukrotljivimi željami, torej senzacionalizmi, nakazujejo presežniki (začnejo s atributom »naj«), ki jih uporablja v vseh svojih govorih (na svojih predavanjih in intervjujih). Pri Osmanagiću in njegovih »piramidah« je vse  »naj-naj«: NAJstarejše (piramide), NAJvečja (mreža tunelov), NAJbolj (zdravilna energija, voda, zrak …) , NAJpreciznejša (»sveta« geometrija), NAJvečji (betonski monolit, »beton K2«), NAJstarejša pisava/simboli ... Če se malce pošalimo, bi lahko rekli, da so celo njegovi klobuki, ki jih pogosto nosi tudi na dvoranskih predavanjih in v televizijskih studiih – kar potrjuje njegovo histrionično-narcistično patologijo – , s svojim večnim »inventarjem« klobukom deluje kot NAJvečji približek Harrisonu Fordu oz. filmskemu junaku (arheologu, pustolovcu) Indiana Jonesu …

Osmanagić občasno jezno tarna, da ga vlada spotika (jasno, da takega šarlatana finančno ne bo podpirala). Logično je tudi, da ga smeši tudi uradna znanost (arhelologija, antropologija). Za »egiptologe« racionalizirano pravi, da ga spotikajo, ker se – kot pravi –  bojijo, da bodo veličastne egipčanske piramide padle v senco bosanskih … V igri pa so – resnici na ljubo – sedaj tudi »turistični« milijonski prihodki, ki jih Osmanagić oz. visoško »okolje« služi na račun teh »piramid«. Fenomen celotnega natega je, da se Osmanagić vselej elegantno znajde in suvereno (intelegibilno) brani. Vedno najde nek »razumen« razlog, da svoje svojevrstne bizarne in groteskne nanašalne blodnje zaščiti in jih dodatno legitimizira. (Na identičen način to počno turistični vodiči, ki dnevno nategujejo turiste.) V svojem dokazovanju Osmanagić izrablja razne svetovne »avtoritete« oz. kvazi avtoritete (in njihove »meritve«) ter medije, ki so sprva (naspol) senzacionalistično poročali o »bosanskih piramidah« … Nekateri potem pišejo protestna pisma – v smislu, da nikoli niso izjavili, da so t. i. bosanske piramide (v Visokem) delo človeških rok … Na identičen način kritizirajo tudi tunele, za katere večina pravih strokovnjakov trdi, da so jih Osmanagićevi volonterji sami izkopali – nekaj hodnikov pa je prva izdolbla (in potem tudi s peskom »zamašila«) voda, naravni podzemni tokovi.

No, če bi bil Osmanagić resen arhelolog (in antropolog), bi delal svoje delo v »intimi«, na samem (in sam zase) in ne bi tako intenzivno hlepel po medijskih nastopih, javnih predavanjih – sploh pa ne bi bila njegova predavanja tako senzacionalistična (tudi klobuka ne bi nosil na predavanjih). Nobene (uradne) zgodovine ne bi hotel (na vsak način) spreminjati. Novinarji bi v tem primeru že opravili svoje – vključno z njegovo (spontano in samodejno) promocijo. Tako pa si Osmanagić prikroji – beri: lažira/falcificira/ponareja – podatke/informacije in, v objemu užitka, kipi od sreče, ko lahko širi svoj bizarni in groteskni senzacionalizem v medijski eter. Kot politolog, ekonomist (in amaterski arheolog), se vehementno spušča na področje, ki mu ni kos: na področje zdravja, zdravilnosti, tudi fizike. Ta senzacionalizem rabi za svoj duševni mir, za svojo histrionično in/oz. narcistično gratifikacijo. V svojo argumentacijo – da bo svoje arheološko-antropološke »pravljice«/fantazije/halucinacije bolj prepričljivo prodajal – vpelje (zdravilne) »frekvence« (Shumanovo resonanco, orgonsko energijo – tudi »sveto/sakralno geometrijo« …) in vse to poveže s celicami, z zdravjem, celo s pomlajevanjem …

V svojih bizarno-grotesknih nanašalnih blodnjah skozi fenomen »sekudnarne elaboracije« (drugotne obdelave) zgradi intelegibilno in na videz konsistentno zgodbo (z repom in glavo), vendar je, realno in znanstveno gledano, za lase privlečena. Naključja povezuje v celoto, ki je zgolj na videz konsistentna – dober poznavalec (strokovnjak/znanstvenih) pa lahko v Osmanagićevi zgodbi najde številne pomanjkljivosti, »luknje«, natege in facifikacije (potvarjanje oz. ponarejanje podatkov/informacij in t. i. meritev – npr. avre, pri čemer mu pomaga celo nek slovenski »strokovnjak«/šarlatan). Jedro njegovih nanašalnih bloden predstavlja – bodisi (zgolj) želja po slavnosti, vendar v »smrtonosni« spregi z nasedanjem številnim teorijam zarote (torej, občutku, da uradna znanost ni prava, ni resnična; zato se apriorno zoperstavlja uradni znanosti/interpretaciji).

Zato, da bolj suvereno naplahta/naserje/nategne ljudi, se poslužuje številnih (parcialnih) znanosti, izsiljenih (kvazi) meritev, (kvazi) »strok«. Najbolj prikladni so mu (seveda podkupljivi in kvaziznastveni) Rusi (tudi Poljaki). Izseke legitimne znanosti skozi divje posplošitve sicer simpatično vtke v svoje bizarno-groteskne nanašalne blodnje, da zveni bolj prepričljivo, suvereno in znanstveno – osnovna zgodba pa je kljub vsemu za lase privlečena. V resnici gre torej za nateg, ki mu najverjetneje še sam verjame – kar pomeni, da ne laže zavestno, pač javnost (turist, medije) zavaja nezavedno, na nek način nehotno, pač v objemu številnih (specifičnih) nezavednih procesov.

PS: https://www.roman-vodeb.si/

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
Roman Vodeb
0
Jan 17, 2021
Osmanagićevo šarlatanstvo so skužili tudi Srbi/N1: https://www.youtube.com/watch?v=gUzBXQT-gWU

Izvan okvira: Gost Semir Osmanagić - YouTube

Semir Osmanagić, osnivač fondacije Dolina bosanskih piramida, rekao je danas za N1 da visočke piramide imaju svjetsku pr
#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2019-08-10 09:11:07 (Aug 10, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Dijaški protesti, globe ...
Tožarjenje
Samo JA je JA in NE je NE?!
Moje portretiranje
Intervju – o marsičem (»Roman Vodeb Live«)
Roman Vodeb 'Live' - o marsičem
Mila Alečković in v teorije zarote ukleščena Srbija
Cepljenje in teorija zarote
Trojni umor
Kako cenzurira DELO
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(10)
CSD
(6)
RAAM
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
Film
(3)
MOM
(3)
WC
(2)
FDV
(2)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
Jung
(1)
oče
(1)
mati
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
NOB
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
IŠČI PO ARHIVU
April 2021
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj