Umetnost kot vic - 5. del

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2020-07-13 ob 10:24:26

Dandanes je (anti)umetnost že tako »napredovala« – no, dalo bi se sicer reči, da je »nazadovala« (v »antiumetnost«) – da je umetnost tudi nekaj/tisto, kar nosi v sebi pretežno negativna čustva – ob čudenju še zoprnost/averzijo zbeganost in neugodje. Zadnji takšen primer pri nas je »inštalacija« (aniti)umetnice Betine Habjanič »Od Erosa do Tanatosa v sadovski estetiki«. (https://www.rtvslo.si/kultura/vizualna-umetnost/umetniska-instalacija-betine-habjanic-od-erosa-do-tanatosa-v-sadovski-estetiki/530405?fbclid=IwAR1iDQNLB9Vt7lPsJNVjk9iipaRL_N22kau8flb879JHKbVWGmQIHwSbJwo) (Zelo je podobna Prešernovi nagrajenki Maji Smrekar in njenem podojenem psu.) Običajen človek – ko poskuša konzumirati njeno (anti/pseudo/kvazi)umetnost – dobi vtis, da se dotična »umetnica« nahaja v akutni fazi psihoze – oz.: da je doživela nekakšen živčni zlom iz katerega se ne more izviti. Osebno se mi zdi – glede na to, da se ve, kaj vse je ta (anti/pseudo/kvazi)umetnica doslej počela s svojim prašičem – rabila poglobljeno psihoterapijo, da bi se dokopalo do jedra njene »zblojene« (anti/pseudo/kvazi)umetnosti.

Siceršnja negativna čustva, ki prežemajo konzumenta v dandanašnji »sodobni« (anti/pseudo/kvazi) umetnosti, lahko v določene (npr. katarzičnem) momentu postanejo toliko poučna, da se prelevijo celo v nekakšne pozitivna čustva – s poudarkom na »nekakšna«. Na podoben paradigmetski primer/fenomen naletimo v literaturi oz. dramatiki v obliki tragedij, ki so v osnovi sicer prežete z negativnimi čustvi, vendar se znajo pozitivna čustva naknadno – v sklepu oz. katarzi – naplesti na osnovno fabulo tako, da se ravno katarzični dispozitiv spelje v zlitje z načelom ugodja. Tudi v tragedijah z nesrečnim oz. »neugodnim« koncem je mogoče zaslediti nekakšen pozitivno-poučen katarzičen rezime iz katerega se črpa vsaj delček ugodja v obliki poučnosti oz. osvobajajočega/sproščujočega spoznanja.

Tudi na področju likovne umetnosti je ogromno moreče/turobne motivike, ki konzumeta postavlja v nezavidljiv položaj, ko ga prevevajo negativna čustva. Npr.: slikarska mojstrovina »Utopljenka« ruskega realizma – avtorja Vasilya Perova (iz leta 1867) – je en takšen primer, v katerem motivika konzumenta sicer zadane skozi določena negativna čustva, vendar je konzumentovo nezavedno vendarle prežeto še z nekaj pozitivnih čustev, ki koreninijo v povsem drugih sferah nezavednega oz. gravitirajo v druge registre nezavednega. Freud bi v tem kontekstu govoril o »toku nezavednih misli«, na kar se je – kot koncept – skliceval na nekaterih mestih svoje znamenite knjige »Vic in njegov odnos do nezavednega« (1905).  Moreča/turobna motivika, ki je značilna za npr. slikarski realizem (in tragedije v dramatiki), vendarle nosi v sebi določene katarzične značilnosti (z optimističnim pridihom), ki jih razbere konzumentovo nezavedno – npr. v smer (v mislih imamo ravno koncept »toka nezavednih misli«): »Življenje teče dalje – ni za obupat,« ali pa: »Končno je našla mir v onostranstvu, pri Bogu.« Ali pa: »Kako genialno je umetnik zapopadel krutost življenja!« Laični kritiki – beri: površni teoretiki umetnosti – teh stičnih točk z načelom ugodja navadno ne opazijo – ker ne poznajo koncepta spontanega in nehotnega »toka nezavednih misli«.

Ko sem leta 2003 prebral Freudov »Vic« (in njegov odnos do nezavednega) in napisal recenzijo (http://dk.fdv.uni-lj.si/dr/dr48Vodeb2.PDF) te Freudove »drugačne« knjige, sem že takoj zastavil transfer vseh najpomembnejših konceptov, ki pojasnjujejo pojem smešnega, na razumevanje ideologije, športa in tudi umetnosti. Športologijo – konkretno: teorijo doživljanja ugodja/užitka v športu – sem hitro oplemenitil s konceptom prihranka psihične energije, ki se v športu »odveseli« (v vicu pa »odsmeje«). V teorijo umetnosti doslej v resnici nisem nikoli dokončno zagrizel. Mi je pa pogosto prekipelo, ko sem spoznaval, v kako absurdne stratosfere se je dandanašnja umetnost prelevila.

Ko sem se pripravljal na t. i. ZOOM-konferenco – torej (video) predavanje – z naslovom »Kaj je in kaj ni umetnost«, sem sočasno spisal nekaj kritičnih tekstov iz področja teorije umetnosti. S pisanjem bi lahko nadaljeval t. r.  v nedogled. Nekaj mojih (psihoanalitičnih) tez/replik je za razumevanje umestnosti in tudi same teorije umetnosti epistemološko prelomnih. Najbolj prelomna in hkrati boleča je mogoče ta, da imajo  mnogi sodobni/moderni (novodobni) umetniki, ki v svoji »umetnosti« zapadajo v raznorazne franšize/derivate abstrakcije (najbolj zanaša »konceptualiste«), v resnici preproste nanašalne blodnje (znana iz psihoanalitične interpretacije teorije zarote), ki pogosto transgresirajo v psihopat(olog)ijo. V vsej tej kalvariji je žalostno tudi to, da v teoriji umetnosti tega zdrsa večinoma ne zaznajo – oz: redki kiritiki novodobne (anti/pseudo/kvazi)umetnosti tega zdrsa ne znajo dostojno ubesediti.

Da bi dokončno razumeli vse segmente (teorije) umetnost in bili hkrati lahko tudi konstruktivno kritični do novodobnih »abstraktnikov« – npr. »koonceptualistov« – je Freudov koncept prihranka psihične energije, ki ga je Freud predstavil v ravno v svojem atipičnem delu »Vic in njegov odnos do nezavednega«. Namreč – skozi optiko psihoanalizo oz. skozi koncept prihranka psihične energije, ki se v vicu »odsmeje«, kot je rekel Freud (v športu pa »odveseli«), se v umetnosti »pokuri« za doživljanje ugodja, včasih katarze (ki je sama po sebi paradigmatsko še kako podobna konceptu vica/smešnice). Če neka abstraktna (anti/pseudo/kvazi)umetnost nima nikakršne intelegibilnosti – beri: je brez (pravega) repa in glave – se prihranjena energija oz. ustvarjeni energetski prihranek (kot bi rekel Freud –  ustvari pa skozi percepcijo/dojemanje umetnosti) pokuri (pač) za čudenje, ki je samo po sebi tudi neko nedefinirano čustvo oz.  čista afekcija (energetska vnetost/vznemirjenost).

Prihranjena psihična energija se skozi konzumacijo v resnici ustvari skozi kognitivno/miselno dejavnost oz. znameniti (spontan, samodejen) tok nezavednih misli. Pri sodobnih abstrakcijah se (anticipirana) prihranjena energija, ustvarjena skozi spontano/samodejno miselno dejavnost, pokuri za čudenje – konkretno za averzijo, za zoprnost. Konzumenotov (raz)um/kognicija je ob samodejnem in spontanem toku nezavednih misli (kot poosebljeni kognitivni instanci) ob konzumirani sodobni (anti/pseudo/kvazi)umetnosti tako zbegan, da ne ve, kaj naj si misli. Tako nezavedne kot tudi zavestne misli se ne morejo skleniti v intelegibilno formo, ker v konzumirani (anti/pseudo/kvazi)umetnosti ni zaznati nobenega smisla, nobene logike, nikakršnih povezav oz. stičnih točk s čemerkoli. Po Freudu bi to pomenilo, da ravno takšen (koncpetualne) abstrakcije niso umetnost. Kvantitativni afekt (prihranjena energija) se pretvori v »kvaliteto« imenovano čudenje, zoprnost, zbeganost, včasih – npr. v (konceptualnih) inštalacijah Maje Smrekar (s psom) ali Betine Habjanič (s prašičem) tudi poosebljeno neugodje. (https://www.rtvslo.si/kultura/novice/maja-smrekar-in-betina-habjanic-odpirata-ekstravagantna-telesa-v-zagrebu/499927)

Poplava neugodja oz. negativnih čustev je v spregi z izvornim latententnimi sadizmom samih umetnikov (v povezavi z nanašalnimi blodnjami), ki se nezavedno izživljajo nad svojimi konzumenti, nad svojimi umetniškimi »intelektualnimi« pristaši. Da bi evidenten sadizem – beri: (nezavedno) izživljanju nad konzumenti – pripisali latentnemu mazohizmu umetnikov – v smislu: »Sam sebe mučim, ker nočem, da sem ti všeč« – je sicer tudi možno (vsaj pri nekaterih).

Ko pride opazovalec/gledalec/konzument – pred kakšen Picassov kubistični portret (in to v galeriji) – se v njegovem nezavednem spontano/samodejno vzpostavi vprašanje/dilema: »Le kako lahko nekdo nariše portret tako popačeno – tako otročje?! Za nameček pa portret razstavi, v galeriji – ga obesi na steno kot sliko …« Če se ne zgodijo pretirane racionaliziacije  in intelektualizacije, (to sta dva pomembna obrambna mehanizma, ki marsikakšno sodobno abstraktno umetnost ustoličita kot umetnost) se v konzumentovi miselni dejavnost proizvede znamenit (Freudov) prihranek psihične energije, ki se pokuri za čudenje. Picassovi portreti so prej »vic«, torej smešnica, ki – če že ne zmede konzumenta/opazovalca/gledalca – ga pa vsaj nasmeji. Mirojeve abstrakcije pa še to ne. Sodobni »konceptualisti« (a la Joseph Kosuth) s svojimi (abstraktnimi) »inštalacijami« zmedejo konzumenta na podoben način. Vprašanje, ki dotolčejo konzumenta imajo skupni imenovalec – in ta je vprašalnica: »Zakaj?!« Anticipirana psihična energija v planiran odgovor (ki ga v resnici nikoli ni) pa ostne nepokurjena, torej fiksirana na »ne-odgovoru«, oz. na kakšen kognitivnem mašilu, ki zamaši praznino, torej manko v smislu, primanjkljaju v intelegibilnosti. Energetska kvaliteta – energetski (»prihranjeni«/anticipirani) potencial se pretvori v (preprosto) čudenje. Vendar: temu čudenju ne bi smeli reči umetnost, ker nima nikakršnih stičnih točk z umetnostjo, kakršno smo poznali dolga stoletja/tisočletja, ko je glavno besedo imelo nezavedno, torej njegove simbolizacije (v »Realnem«, v »Simbolnem«).

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2020-07-13 10:24:26 (Jul 13, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Samo JA je JA in NE je NE?!
Moje portretiranje
Intervju – o marsičem (»Roman Vodeb Live«)
Roman Vodeb 'Live' - o marsičem
Mila Alečković in v teorije zarote ukleščena Srbija
Cepljenje in teorija zarote
Trojni umor
Kako cenzurira DELO
Wikipedija - Roman Vodeb
Do kdaj lagati otrokom, da obstaja Dedek Mraz, Božiček, Miklavž?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(10)
CSD
(6)
RAAM
(5)
eu
(4)
1968
(4)
geji
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
oče
(1)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
Jung
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2021
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj