Žižek bi se moral bolj potruditi

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2021-12-07 ob 13:07:30

Pred kratkim – 2. decembra – se je Slavoj Žižek, nekakšen pop-filozof, v kolumni za Russia Today razgovoril o globalnih posledicah širjenja COVID19. Glede na to, da se že 18 mesecev poglobljeno ukvarjam o problemi virusa Sars-Cov-2, bolezni COVID19 in same epidemij oz. pandemije, sem se kar zdrznil, ko sem prebiral Žižkov tekst. Nejevoljen sem, da si upa – po moji oceni – privoščiti toliko zdrsov, kot si jih je v tem tekstu. Formalno nimam veliko šans, da ga – s svojo kritiko – spravim v kozji rog. Pa bom vendarle poskusil.

Med drugi si je v svojem pisanju zadal vprašanje, kakšni so resnični motivi nasprotnikov cepljenja za svojo anticepilsko držo … In potem je suvereno zašel – saj je rekel, da anticepilci »vedo«, da bo nespoštovanje ukrepov pandemijo samo podaljšalo … Aluzija je seveda šla v smer nezavednega védenja. In potem se je še nespodobno vprašal, zakaj si anticepilci želijo, da bi epidemija – z vsemi ukrepi – trajala čim dlje? Moj odgovor na prvo žogo je, da si večina nikakor ne želi – niti nezavedno –, da bi pandemija/epidemija – z vsemi temi »nespodobni« ukrepi – trajal čim dlje. Niti – ali pa »še najmanj« – nezavedna želja bi bila, da ukrepi trajajo čim dlje. Običajen človek – četudi anticepilec – pač ni niti tak mazohist, niti sadist, da bi si želel, da epidemija – z vsemi ukrepi – traja čim dlje.

Svoje »brcanje v temo«, je zastavil z vpeljavo medijev – s tezo, da mediji ugibajo, zakaj nasprotniki cepljenja tako odločno vztrajajo pri svojih anticepilskih stališčih. Po Žižkovem mnenju, niti ne navedejo, zakaj to počnejo. Sam pa navede, da nek – po mojem videnju – banalen razloga. Takole pravi: »Nasprotniki cepljenja na nek način želijo, da se pandemija nadaljuje!« Po mojem videnju je ta Žižkova špekulacija absurdna – še posebej, ker dodaja, da anticepilci (domnevno) »vedo«, da nasprotovanje ukrepom in njihovo nespoštovanje pomeni, da bodo ukrepi v veljavi še dlje. Moje skromno prepričanje pa je, da anticepilci tega sploh ne vedo oz. se tega ne zavedajo, niti o tem (sploh) ne razmišljajo. Navidezni mazohizem anticepilcev, po mojem videnju, ni niti teoretska opcija. Tudi sadizem – do drugih sotrpino, ki so ujetniki ukrepov in epidemije – ne.

Absurdno se mi zdi tole Žižkovo »samoizpraševanje«: »Zakaj si nasprotniki cepljenja želijo, da pandemija traja? Ideja, da nasprotujejo ukrepom, ker ti posegajo v njihovo svobodo, je sicer resnična, ni pa zadostna. In tukaj ne moremo spregledati njihovega perverznega uživanja v odrekanju običajnim užitkom, prav tako ne smemo podcenjevati skritega zadovoljstva, užitka, ki ga prinaša pasivno življenje, občutek depresije in apatije.”

Osebno vidim v vsej tej anticepilski drži vsaj tri, če že ne pet skupin anticepilcev – če pa vpeljemo še Žižkovo skupino, pa šest. V prvo skupino spadajo tisti, ki apriorno ne spoštujejo uradno avtoritete – zato, ker kot otroci niso spoštovali svojega (dobrega) očeta. V drugo skupino sodijo t.i. preplašenci, ki nasedajo lažnim novica in različnim teorijam zarote – in tudi tisti, ki se resno poglabljajo v stranske učinke cepiv. V tretjo skupno anticepilcev spadajo tisti fanatični levičarji, ki tako zelo črtijo Janši, da so apriorno proti cepljenju, čeprav na manifestni ravni mislijo, da je problem v cepivih in stranskih učinkih cepljenja. V četrto skupino pa gravitirajo slabo – celo »mejno« – strukturirane osebnosti, ki so ukleščeni še v razne verske sekte in slepo sledijo svojim gurujem. Če bi izolirali še posebno, peto skupino (oz. faktor), bi vanjo gravitirali tisti – dokaj normalni ljudje – ki so sicer uvrščeni v drugo skupino (faktor/vektor), ki pa se poglabljajo v dejanske fantalne stranske učinke, ali celo smrti zaradi cepljenja.

Če pa smo malce prizanesljivi do Žižka, lahko vpeljemo še šesto skupino/takson (oz. faktor) – torej še tiste mazohiste, ki se ne cepijo zato, da bi epidemija – vključno z ukrepi – vztrajala še naprej (in pri tem perverzno uživajo).

https://www.youtube.com/watch?v=ciK6-9UdbYM

V luči povedanega naj za sklep vendarle rečmo, da Žižkovo »filozofiranje« nekako nima posebne vrednosti. Fenomen anticepilstva vendarle ni tako enostaven in enovit, kot si ga zamišlja Žižek.

VIDEO:

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
6
roman davis
0
Apr 13, 2022
I am very excited in reading this post, but It is not related to the education department; therefore, I have decided to leave it after sharing Assignment writing services
#6
lily167
0
Mar 17, 2022
Thank you for sharing this data. I really enjoy what you've written on your blog. You've shared a very useful and entertaining blog post with the public.
slope io
#5
mamazizekvodeb
0
Feb 28, 2022
"mogla sem"
#4
mamazizekvodeb
0
Feb 28, 2022
kljub vajinemu prepričanju, da sta oba "experta par excellence", vsak na svojem področju (zizek in vi), imata očitno tudi "neke" psihične travme in ne vidita, da je omenjena tema vajinih pisanj projekt, ki bo zasužnjil človeštvo in ga celo iztrebil. Prihaja 7. skupina - "cepljeni in necepljeni", ki boste združeni pod eno svetovno vlado uživali genocidne sadove trajnega cepljenja. Bog nam pomagaj, da imamo običajno ljudstvo same norce nad sabo, ki mislijo, da celo dobro mislijo in delajo. 
#3
Dejan Dekijus
1
Jan 26, 2022
RomNor NorDep Oba sta naredila totalni zdrs in to zaradi oddaljenosti od miselnosti ne cepilcev (z svojo osveščenostjo, so vas pač prehiteli v miselnosti in to vaš EGO ne premore sprejeti, zato kar naprej modrujetu-nazadujete sami sebi v nos), ker so-smo preveč ozaveščeni, kar za vas predstavlja udarec v vaše naduto, napačno miselnost, skovano na napačnih zastarelih temeljih.
Vseeno se bom lotil in povedal nekaj prave resnice, kar lažni kritiki, pač več niste sposobne narediti. Ne cepilci (ker tudi sam spadam med njih), smo se odločili ne cepiti se, ker premoremo več vedenja o aktualni situaciji na sceni kot jo je vaš EGO sposoben sprejeti, zato tako nepoznavanje ne cepilcev ter z naše strani kljubovanje cepivu. Necepljeni imamo dovolj te politike, potrošniške družbe, okoljskega uničevanja, kulturno-tradicionalnega propadanja ter napačne globalistično fašistične diktature od ljudi moči in denarja, ki preko podrepnikov kot so Soroševci Gatesi ter parlamentarskih nastavljencev krojijo našo usodo, zato raje umremo kot pa da bi se cepili z neučinkovitimi tromboznimi, zvarki danšnje Gatesove medicine.
Oba: NorDep in Žiškolino-čokolino nista nobena strokovnjaka (kvečjem nazadnjaka) na področju pandemije, epidemije, plandemije zato nimata nobeno znanje niti vedenja, za kar bi lahko opravičila svoja zablodna pisanja o tej temi ter da bi jih OZAVEŠČENI sektor jemal resno..........
#2
Miha
0
Dec 27, 2021
Tudi mene je zmotilo Žižkovo filozofiranje, ki je v resnici absurdno. Sam mislim, da se večina teh oseb ne zna spoprijeti s problemi in enko počno tudi v osebnem življenju. Zamižiš in problemi izginejo LOL!
#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2021-12-07 13:07:30 (Dec 07, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Motnje hranjenja – 4. del
Motnje hranjenja – 3. del
Motnje hranjenja – 2. del
Motnje hranjenja – 1. del
Podkast na YouTube (Roman Vodeb)
Žižek bi se moral bolj potruditi
Sport & Psychoanalysis
Troha ne neha
Zlival sem jezo na Twitterju
Tea Jarc na Kredarici
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(20)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(11)
CSD
(6)
RAAM
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
Jung
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
mati
(1)
RKC
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2022
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj