Članek
Podjetja, kot je Peko, so zgradila to državo, tej pa ni mar...
Objavljeno Jan 21, 2016

Razočarani delavci: Podjetja, kot je Peko, so zgradila to državo, tej pa ni mar

"Lahko se reče, da je Peko že kulturna dediščina. Zapira se 113 let staro podjetje ... Nimam besed za to državo. Takšna podjetja so ustvarila državo, kakršna je," pravijo predstavniki delavcev Peka, ki je na poti v stečaj.

Video

Iz SVETA: Peko po 113 letih v stečaj
Zaposleni v Peku so nad odločitvijo uprave in lastnikov, da poda predlog za stečaj Peka, ogorčeni in zgroženi, saj so pričakovali boljšo rešitev. Po besedah predsednice ZSSS v Peku Sandre Lang bodo seveda največje žrtve stečaja delavci. "Po naši oceni bo v primeru stečaja velika večina zaposlenih v Peku ostala pri odprti brezposelnosti. Zaposlitev za našo generacijo je v regiji izjemno majhna, saj smo zaposleni v povprečju stari okoli 50 let in usposobljeni za delo v čevljarski industriji," je poudarila Langova.

Ni se dovolj pazilo vsa ta leta, kam vse odteka denar, ki ga je država vlagala v Peko... Ta agonija okoli Peka se vleče že dolga leta in tudi država je dosti vlagala v nov razvoj in za obstoj..., samo kaj, ko so to podjetje vsakič znova okradli prav tisti, ki so poskrbeli za državna vlaganja in kar so vložili, to so tudi nekaj dni kasneje tudi pokradli, le da se je denar opral in ajde Mici, gremo naprej, za samo podjetje pa ni ostalo največkrat nič.

V Peku pa se malo spomnite za nazaj..., koga vse ste imeli na položaju od teh upravnikov-direktorjev, ki jih je predhodno postavila sama politika, se vam kaj sanja, zakaj in da so odšli od vas s polnimi žepi? Tako se je delalo z vsemi velikimi podjetji, tudi Muro, letališčem in še katero, ki je imelo priznano ime v svetu... Na delavna mesta upravnika-direktorja v teh družbah pa so vedno znova postavili take ljudi, ki so delali po njihovih navodilih in poskrbeli za vse te korupcije-kraje in denar je romal iz državne blagajne, preko teh podjetij v nešteto privatnih žepov. ("Kradli so pa prav vsi, levi, desni, črni, beli!")

Težko je dojeti, kako gredo podjetja v stečaj, če dobro poslujejo, prodaja in proizvodnja delajo, v blagajnah podjetij pa vekomaj minusi in izgube...."Lepo vas prosim, le čemu se čudite vsi, tudi predstavniki delavcev, vsem je lahko jasno, da proizvodnja ne more delati, če ni pepromateriala in ne denarja!" Zakaj se ne lotijo preiskav skozi vsa ta leta poslovanja v teh podjetjih, mislim, da bi bile te preiskave porazne in za marsikoga kristalna slika. (Le to, da se tam ne bi smeli pojaviti naši preiskovalci, temveč tuji ali izbrani od ljudstva, le ti bi bili dovolj zanesljivi...)