Članek
"Krvodajalstvo mora ostati brezplačno"
Objavljeno Jun 04, 2015

"Slovenska mladina ni otopela, kot sem menil," pravi krvodajalec, presenečen nad dobrim odzivom mladih, ki jih kot prostovoljec skuša navdušiti za krvodajalstvo. Krvodajalstvo je najbolj množična solidarnostna akcija pri nas.

"Kri sem daroval, takoj, ko sem prvič lahko. Bil sem star 18 let in prvič sem jo daroval v Železnikih. K temu me je vzpodbudila mama, ki je bila prav tako krvodajalka," se svoje prve krvodajalske akcije pred 41 leti spominja Jože Končan. Danes ima 59 let, kri pa je daroval okoli stokrat. Sam transfuzije še ni potreboval.

"Kri darujem dva do trikrat na leto, med eno in drugo krvodajalsko akcijo mora poteči tri mesece, pri ženskah pa štiri," razlaga Končan.

"Moja glavna motivacija je zavest, da z darovanjem krvi vedno nekomu pomagaš. Krvi se ne da zamenjati s čim drugim, ne da se je narediti umetno," poudarja krvodajalec. "Največje zadovoljstvo sem čutil, ko so me poklicali z zavoda za transfuzijo, ker so potrebovali kri s točno takimi parametri, kot je moja. To je bilo dvakrat, enkrat so kri potrebovali pri srčni operaciji, drugič za človeka, ki je bil močno opečen. Takrat sem se najbolj počutil povezanega s človekom, ki sem mu pomagal, čeprav je ta človek zame ostal anonimen," pripoveduje Končan. 

Beri dalje...