Članek
Kajenje vodne pipe med osnovnošolci vse bolj popularno
Objavljeno Jun 11, 2015

Vodno pipo oziroma šišo osnovnošolci lahko kupijo brez težav, nekoliko težje je s tobakom, ki pa med uživalci ni tako popularen. Kadijio predvsem sadne mešanice, prepričani, da gre za popolnoma neškodljivo in nedolžno početje.

"Ogromno otrok, osnovnošolcev, kadi šišo. Na Googlu ne najdem kaj dosti o tem, pa me zanima, ali je to sploh škodljivo, kako postaneš odvisen ... in kakšno je vaše mnenje o kajenju šiše," na forumu sprašuje ena izmed zaskrbljenih mam. Da je kajenje vodne pipe, oziroma šiše med učenci zadnjih razredov devetletke, vse bolj popularno, potrjujejo tudi številni najstniki. Šišo kadijo v šoli ali doma, ko so starši odsotni.

  • 450-krat nevarnejša od cigaret

    Nedavna britanska raziskava je pokazala,  da je uživanje vodne pipe ali šiše za zdravje človeka bolj škodljivo kot kajenje cigaret. Z novo raziskavo so namreč ugotovili, da zaradi ogromne količine ogljikovega monoksida v telesu med kajenjem šiše lahko pride do možganskih okvar ali nezavesti. Nad rezultati so bili šokirani. V eni seansi uživanja vodne pipe se je v telesu namreč nabralo od štirikrat do petkrat več ogljikovega monoksida, kot pri kajenju cigaret. "Nekateri rezultati so celo pokazali, da je vodna pipa, v najslabšem primeru, od 400-krat do 450-krat bolj nevarna, kot kajenje," je povedala vodja raziskave.

  • Beri dalje...