Članek
Darilo ob koncu šole: dan brez kritike
Objavljeno Jun 19, 2015

Ob koncu šolskega leta si starši velikokrat bolj oddahnejo kot otroci. Tudi zato, ker so si sami bolj prizadevali za otrokove ocene, kot oni sami. Drugi menijo, da je potrebno otroka, ki se je v šoli trudil, bogato nagraditi, ker bo s tem motiviran za delo v šoli prihodnje leto. Pogovarjali smo se z Leo Bevčič, vodjo inštituta Učenje je enostavno.

Zaključek šolskega leta velja za eno najbolj stresnih obdobij v letu, marikdaj še bolj za starše kot učence in učitelje. Zakaj taka napetost? Ali starši od otrok pričakujejo preveč?

Morda je najprej na mestu vprašanje, koliko je preveč. Ali to sploh kdo od staršev brez sodelovanja z učitelji zna realno oceniti? Pojdimo naprej: kdo piše kurikulum za šole in kdo odloča o tem, koliko in kaj je otrok sposoben pri določenih letih razumeti ter na kakšen način se uči? Če pogledamo šolski sistem, lahko rečem, da ne deluje v skladu z razvojem in potrebami otrok, zato se sprašujem, če so zahteve sploh realne in v kolikšni meri. Posledica je napetost, ki morda sploh ni utemeljena, predvsem pa ni zaželena, saj človek - tako majhen kot velik - v napetem stanju zelo slabo deluje.

Beri dalje...