Članek
Slovenija ni dobila evropskih sredstev za gradnjo drugega tira Koper-Divača
Objavljeno Jun 29, 2015

Slovenija ni dobila evrospkih sredstev za drugi tir, ker še ni izbrala zasebnega partnerja pri projektu. Vlada je za gradnjo drugega tira računala na 30 do 40 odstotkov evropskih sredstev.

Slovenija ni bila uspešna na prvem razpisu za sredstva v okviru mehanizma CEF. Prijavljeni slovenski projekti, med njimi drugi tir Koper-Divača, niso med 276 projekti, za katere Evropska komisija predlaga 13,1 milijarde evrov evropskega sofinanciranja.

Slovenija se je za sredstva iz mehanizma za povezovanje Evrope (CEF) med drugim potegovala s projekti gradnje izvlečnega tira, nadgradnje železniške povezave Poljčane-Slovenska Bistrica in pa gradnje drugega tira železniške proge Koper-Divača, ki je zelo pomemben za slovensko logistiko, širše gospodarstvo in izkoristek potenciala geostrateške lege Slovenije.

Ocenjena vrednost gradnje drugega tira je 1,35 milijarde evrov. Slovenija je pri gradnji želežniškega tira med Divačo in Koprom računala  na 30 do 40 odstotkov evropskih sredstev,  preostalo bo krito iz javno-zasebnega partnerstva. Kot je znano, se je vlada na razpis prijavila brez zasebenga partnerja.

Beri dalje...