Članek
Protest hrvaških novinarjev po novinarski konferenci Cerarja
Objavljeno Aug 14, 2015

Hrvaško novinarsko združenje protestira, ker hrvaški novinarji, ki so spremljali izjavo Mira Cerja, niso dobili možnosti, da bi zastavili vprašanja. "Pri novinarjih, ki sta postavila vprašanja, nacionalnost ni imela nikakršne vloge," odgovarjajo v kabinetu premiera.

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je protestiralo zaradi včerajšnje novinarske konference slovenskega premiera Mira Cerarja, ki je bila sklicana po seji vlade na kateri so odločali o imenovanju novega arbitra v arbitražnem postopku glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Več hrvaških novinarjev, ki so spremljali novinarsko konferenco v Ljubljani, se je namreč združenju pritožilo, da niso mogli postavljati vprašanj.

"Vprašanja smo morali poslati vnaprej"

"Zaradi težkih obtožb in  že obstoječih hrvaško-slovenskih napetosti povezanih z delom Arbitražnega sodišča, je HND preveril vsa dejstva in ugotovil, da so od novinarjev, ki so prišli na novinarsko konferenco zahtevali, da vprašanja za predsednika vlade pošljejo vnaprej. Vprašanja so poslali novinarji HTV ter zagrebških dopisništev Aljazeere Balkans in TV N1, ki so skupaj s snemalci priporovali v Ljubljano. Pravico do odgovora sta dobila le novinarja najbolj gledanih slovenskih televizij, TV Slovenija in POP TV. Vsi ostali, vključno z novinarko Slovenske tiskovne agencije, odgovorov na svoja vprašanja niso dobili," so zapisali na svoji strani.

V NDH poudarjajo, da je odločitev predsednika vlade, da vprašanja dovoli le določenim novinarjem, nedopustna ter napad na javni interes.

Beri dalje...