Članek
Prvi val beguncev na slovenski meji že prihodnji teden
Objavljeno Aug 24, 2015

Obramboslovec Klemen Grošelj ocenjuje, da bo v Slovenijo prišlo nekaj tisoč beguncev. Del jih bo tukaj tudi ostal.

Slovenija bi lahko bila že v tednu dni soočena s prvim valom beguncev, ki prek Makedonije in Srbije potujejo v EU, je v pogovoru za STA ocenil obramboslovec Klemen Grošelj. Po njegovi oceni se bo soočila s precej višjim številom beguncev, kot je trenutna ocena vlade v Ljubljani, ki znaša okoli 1000 ljudi, bo pa za večino tranzitna država.

Glede na izjave hrvaških politikov,  je ta val beguncev že na mejah Hrvaške. Kdaj bo dejansko dosegel slovensko mejo, je sicer odvisno od ravnanja sosednjih držav, to je Hrvaške in Srbije ter od ograje, ki jo na meji s Srbijo gradi Madžarska, poudarja Grošelj. 

"Določen del beguncev bo v Sloveniji ostal"

"Če bo ta zid popolnoma nepropusten, se bodo migracije preusmerile na Hrvaško, ki je že dala vedeti, da migrantov ne bo zavračala in da jih bo skušala čim prej poslati naprej," pravi Grošelj."Slovenija bo v tem kontekstu izpostavljena predvsem kot tranzitna država. Bo pa določen del v Sloveniji gotovo tudi ostal."

Število beguncev bo po ocenah Grošlja višje, kot trenutno ocenjuje vlada. "Mislim, da ne bomo govorili o tisoč, ampak o nekaj tisoč beguncih, ki bodo želeli ostati oziroa bodo zadržani v Sloveniji, in pa več deset tisoč beguncih, ki bodo tranzitirali preko Slovenije proti severnim delom EU," ocenjuje.

Beri dalje...