Članek
Dva evra za eno samo banano
Objavljeno Aug 25, 2015

Begunci, ki bežijo z vojnih območjih so v Makedoniji in Srbiji žrtve trgovcev, domačinov in nelegalnih prevoznikov. Desetkratne cene jim zaračunavajo za hrano in pijačo, za prevoz računajo nerazumne vsote, brezplačno ni niti polnjenje telefonov.

Specialne enote makedonske policije so minuli konec tedna v Makedonijo spet postopoma začele spuščati begunce, ki prihajajo z Grčije in skušajo pot nadaljevati proti Srbiji in nato Madžarski. Makedonija, ki je je zaradi navala beguncev konec prejšnjega tedna razglasila izredne razmere, množico beguncev, ki so se zadrževali na nikogaršnjem ozemlju pa je policija večkrat razgnala s solzivcem, begunce iz Sirije, Afganistana, Iraka in Libije poti Gevgeliji zdaj spušča po manjših skupinah skozi kordone.

Evro za plastenko vode, dva evra za banano

V Gevgeliji se za tisoče ljudi, ki bežijo pred oboroženimi spopadi, začne dolgo čakanje na začasne dokumente ter iskanje prevoza proti severu. Vlak, ki pelje proti Tabanovcu na srbski meji, stane deset evrov, vendar se mnogim ob gneči in prerivanju ob prihodu vlaka ne uspe vkrcati.

Beri dalje...