Članek
Nekateri šolarji so upravičeni do brezplačnega prevoza
Objavljeno Aug 30, 2015

Občine so učencem, ki so od šole oddaljeni več kot štiri kilometre, po zakonu dolžne zagotoviti pravico do brezplačnega prevoza v šolo. Po novem letu nova pravila glede subvencij za brezplačna kosila.

Delež šolarjev, ki so upravičeni do brezplačnega prevoza,  je zelo različen - navadno je višji v manjših občinah, ni pa to vselej pravilo.Tako ima denimo v Ljubljani pravico do brezplačnega prevoza le vsak sedmi šolar, medtem ko jo v občini Šalovci koristijo skoraj vsi.

Strošek za zagotavljanje teh prevozov v marsikateri občini presega tisočevrov letno na učenca.

Oddaljen mora biti štiri kilometre

Zakon o osnovni šoli določa, da ima učenec pravico do brezplačnega prevoza, če je njegovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole. Ne glede na oddaljenost njegovega prebivališča od osnovne šole ima to pravico učenec v prvem razredu, v ostalih razredih pa samo, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo. Prav tako so do prevoza načeloma upravičeni otroci s posebnimi potrebami.

V Skupnosti občin Slovenije so za STA pojasnili, da lokalne skupnosti za prevoz otrok v šolo skrbijo na različne načine. Prevoze urejajo z rednimi linijskimi prevozi (mesečne vozovnice), posebnimi linijskimi prevozi (kombinirana vozila ali minibusi) in drugimi pogodbenimi prevozi.

Beri dalje...