Članek
"Upam, da te tista zmešana prfoksa letos ne bo učila"
Objavljeno Aug 30, 2015

Kako čim manj stresno preživeti začetek šole? Kako organizirati urnike, kako otroka motiviratui k učenju, kako mu pomagati in kako ga nagrajevati za dobre dosežke? Pogovarjali smo se z Leo Beznik, vodjo centra Platea, ki se ukvarja s svetovanjem in usmerjanjem otrok, mladostnikov in staršev.

Prvi šolski dan je tik pred vrati. Za otroke vrnitev v šolske klopi največkrat pomeni dvoje: veselje in stres. Kaj doživljajo?

Vsak otrok vrnitev v šolske klopi doživlja po svoje. Zdi pa se mi, da vsak doživlja nekakšne metuljčke v trebuhu. V primeru, da je naš šolar v prejšnjem letu doživel slabo izkušnjo, ali da ga je strah se pred pričetkom šole z njim pogovorimo. Izberimo primeren prostor, čas, poskrbimo za sproščeno vzdušje in potem otroka povprašajmo o tem, kar s mu je zgodilo. Vprašajmo ga, kaj misli, da bi on lahko storil, da bi bilo letos drugače. Z otrokom poskušamo najti rešitve problema in ga ne plašimo, pač pa mu vlivajmo upanje in samozavest. Izogibajmo se temu, da bi sami situacijo še poslabševali in bi mu rekli npr. "Upam, da te tista zmešana prfoksa letos ne bo učila". Povejmo mu, da vemo, da ga je nekaj prizadelo, vendar verjetno se bo s takimi problemi v življenju še srečal. Pomembno je, da otroka skozi umirjen pogovor in igro pripravimo na take situacije, ki mu povzročajo stisko in da mu pomagamo da se nanje nauči ustrezno odzvati.  Po mojih izkušnjah so za otroke glavni stresor v šoli ocenjevanje, pričakovanja staršev (oziroma otrokovo mišljenje, kaj od njega drugi pričakujejo) in medvrstniški odnosi.

Najbolj pomemben je prvi šolski dan seveda za prvošolčke. Kako naj jim ta dan naredimo poseben?

Ta dan je za njih že sam po sebi poseben. Pomebno je, da jim na ta dan posvetimo dovolj časa, da se v miru pripravimo na odhod, da odmislimo vse drugo, da nismo živčni in nervozni, da se po koncu prvega dne z otrokom sedemo v park ali slaščičarno in ga povprašamo, kaj mu je bilo všeč, ali ga je kaj motilo in izrazimo zanimanje za to, kar so počeli.

Kako naj se starši s otroki pogovarjamo o šoli, da je ne bo doživljali preveč stresno?

Beri dalje...