Članek
"Opozorila moramo jemati resno"
Objavljeno Sep 02, 2015

UKC je kršil tako svoje interne akte kot zakonska določila, kaže poročilo upravnega nadzora ministrstva za zdravje, ki so ga opravili zaradi primera Radan. Nevarnosti niso zaznali pravočasno. Bi primer Radan torej lahko preprečili?

Poročilo Ministrstva za zdravje o dogodkih na Oddelku za intenzivno nevrološko terapijo ter dogodkih na UKC, ki so temu sledili in zaradi katerih je zdravnik Ivan Radan osumljen sedmih umorov, je pokazalo, da so zaposleni za dogajanje vedeli, vendar se niso odzvali pravočasno in v skladu z internimi akti UKC Ljubljana. "Nadzorni mehanizmi so zatajili, oziroma se jih zaposleni niso držali," poročilo nadzora povezama ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je zaključke nadzora danes predstavila javnosti. Nadzor je bil sicer upravni in ne strokovni, je pa zajel tudi primere smrti Radanovih bolnikov.

Po razkritju sumljive smrti reagiral ni nihče

"Do razkritja opozorilnega nevarnega dogodka j prišlo predvsem zaradi naključnih dogodkov, po razkritju pa aktivnosti v smeri obravnave dogodka niso sledile pravilom UKC oziroma niso bile izvedene," pravi poročilo. Bolniku naj bi vbrizgali koncentrirano raztopino kalija, vendar to ni bilo vpisano ne v dnevna navodila zdravnika ne na terapijski list.

Beri dalje...